Του Μανώλη Γραφάκου (*)

Μεγάλη συζήτηση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Πολλοί στάθηκαν στην παρατήρηση ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 1.550, προκειμένου να διατηρηθεί σταθερός ο συνολικός αριθμός. Η πτυχή αυτή συγκίνησε πολύ και τον πρωθυπουργό, που έσπευσε να φορέσει τον αντιμνημονιακό του μανδύα και να κινδυνολογήσει, περί των δεινών που μας περιμένουν εάν οι πολίτες επιλέξουν για κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατία.

Η έκθεση όμως λέει πολύ περισσότερα από αυτά. Αποτελεί πρωτίστως μία επαναφορά στην κανονικότητα των ελέγχων, όπως η ίδια η Επιτροπή άφησε να εννοηθεί, δημοσιοποιώντας την πριν τις εθνικές εκλογές, αντί να την καθυστερήσει περαιτέρω. Η  περίοδος χάριτος λόγω των ευρωεκλογών και της ανάγκης διατήρησης καλού κλίματος στην Ευρωζώνη, δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση. Επί του περιεχομένου, η έκθεση δεν κρύβει την ανησυχία για τα επιτόκια των ελληνικών εκδόσεων, που παραμένουν υψηλότερα στην ευρωζώνη, μάλλον αντανακλώντας την χαμηλή εμπιστοσύνη που υπάρχει στις αγορές για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Επισημαίνει επίσης σειρά καθυστερήσεων ή ανολοκλήρωτων διαδικασιών στο πλαίσιο των δράσεων αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης, όπως οι τοποθετήσεις των προϊσταμένων, η διαμεσολάβηση και η ψηφιοποίηση των δικαστηρίων, αλλά και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Αυτά είναι που πρέπει πρωτίστως να μας ανησυχούν. Η σημερινή κυβέρνηση, ιδεολογικά αντίθετη και πρακτικά ανίκανη να εφαρμόσει ουσιαστικές πολιτικές αναμόρφωσης και περιορισμού του κράτους, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, την διαφάνεια και την καλύτερη διακυβέρνηση, παλινδρομεί με την μερική υλοποίηση κάποιων προαπαιτουμένων για τα μάτια του κόσμου, χωρίς όμως όραμα και διάθεση για την πραγματική τομή.

Δεν χρειάζεται πια να μας τα λένε οι εταίροι. Η επαναφορά της εμπιστοσύνης περνά μέσα από την δημιουργία ενός κράτους που εμπιστεύεται, στηρίζει και λογοδοτεί στους πολίτες, και δεν λειτουργεί ως εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.

Μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα.

 

(*) Ο Μανώλης Γραφάκος είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), στην Τραπεζική και στον Τουρισμό, υποψήφιος διδάκτορας. Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων.