Ο Τέο Βάιγκελ είναι ένας πολιτικός που άφησε έντονο στίγμα όχι μόνο στη γερμανική αλλά και στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Ο Βάιγκελ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρώην επικεφαλής του CSU, δεν θέλει να γιορτάσει με επισημότητες τα 80ά του γενέθλια. Ήσυχα και οικογενειακά, με τη σύζυγό του Ιρένε, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Ο γνωστός και ως «Mister Euro» πρώην πολιτικός επέλεξε, ωστόσο, τα 80ά του γενέθλια για να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την αυτοβιογραφία του. Ένα βιβλίο 352 σελίδων με τίτλο «Η ειλικρίνεια είναι νόμισμα». Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου ανήμερα των γενεθλίων του. Στόχος της αυτοβιογραφίας ήταν να παρουσιάσει προσωπικές εξιστορήσεις χωρίς όμως να «ξεπουλά» την προσωπική του ζωή, όπως λέει ο ίδιος. Πάντα με ειλικρίνεια, κάτι που αναγνωρίζει και ο Έντμουντ Στόιμπερ, επίσης Χριστιανοκοινωνιστής και πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας, με τον οποίο ο Τέο Βάιγκελ είχε έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση στις αρχές της δεκαετίας του 90.
Έπειτα από πέντε χρόνια στην ηγεσία του CSU ο Τέο Βάιγκελ επεδίωξε να διεκδικήσει και την πρωθυπουργία του κρατιδίου της Βαυαρίας. Ωστόσο, το όνειρο δεν κράτησε για πολύ κι έτσι στη θέση αυτή αναδείχθηκε το 1993 ο νεότερος πολιτικός του αντίπαλος Έντμουντ Στόιμπερ. Επί σειρά ετών ο Βάιγκελ, ο οποίος δεν ξέχασε ποτέ εκείνη την ήττα, έκανε λόγο για πισώπλατα χτυπήματα. Ήταν μια δύσκολη περίοδος και σε προσωπικό επίπεδο τότε για τον ίδιο, όπως γράφει στο βιβλίο του, γιατί είχε πάρει διαζύγιο από την πρώτη του σύζυγο. Ωστόσο, παρά τα κατά καιρούς ατυχή συμβάντα, στη συνολική αποτίμηση ο Βάιγκελ γράφει στο βιβλίο του ότι έζησε μια «συναρπαστική ζωή».
Από μια αγροτική οικογένεια σε κορυφαία πολιτικά αξιώματα
O Tέο ή Τέοντορ γεννήθηκε στο μικρό Όμπερορ της βόρειας Σουηβίας. Καταγόμενος από αγροτική οικογένεια πιστών καθολικών, αποφάσισε μεγαλώνοντας να μετακομίσει στο Μόναχο κι από εκεί στο Βίρτσμπουργκ για να σπουδάσει Νομική. Ο αδελφός του πέθανε στο μέτωπο του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην αυτοβιογραφία του ο Τέο Βάιγκελ σημειώνει ότι οι επιστολές που αντάλλασσε με τον αδελφό του μέχρι να πεθάνει αποτελούν «μαρτυρίες κατά του πολέμου και του εθνικισμού». Το 1960 προσχώρησε στο CSU. Aπό το 1988 έως το 1999 έγινε επικεφαλής του. Στην πραγματικότητα η πολιτική σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν τον ενδιέφερε ποτέ, προτιμούσε να δραστηριοποιείται πολιτικά στη γενέτειρά του.
Ωστόσο, από το 1972 έως το 2002 εκλεγόταν συνεχώς στην Bundestag, ενώ παρά τις τριβές που ενίοτε σημειώνονταν μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), o Tέο Βάιγκελ πίστευε πάντα ότι τα δύο αυτά κόμματα πρέπει να πορεύονται ενωμένα. Ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική, δεν έχασε ποτέ επαφή με το κόμμα του. Το 2009 το CSU τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο ώστε να αποτελεί μέχρι το τέλος της ζωής του μέλος του προεδρείου του κόμματος. Ο Τέο Βάιγκελ διετέλεσε επίσης και πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, αφήνοντας και εκεί μια σπουδαία κληρονομιά.
Ο Βάιγκελ και η «βάφτιση» του «ευρώ»
Δίχως αμφιβολία η μεγάλη πολιτική κληρονομιά του Τέο Βάιγκελ για τη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη έχει να κάνει πάντως με την εισαγωγή του ευρώ. Ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επί καγκελαρίας Χέλμουτ Κολ ήταν αυτός που «βάφτισε» το ενιαίο νόμισμα εν έτει 1995 ευρώ. Με επιτυχία, αφού σύντομα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για αυτήν την ονομασία, η οποία μάλιστα του χάρισε και τον χαρακτηρισμό «Mister Euro». Ο «Mister Euro» ήταν επίσης και ο αγαπημένος πολιτικός πολλών γελοιογράφων, χάρη στο κατεξοχήν χαρακτηριστικό του γνώρισμα: τα τεράστια φρύδια του. Ακόμη παραμένει το σήμα κατατεθέν του, αν και, όπως λέει, λόγω περασμένης ηλικίας «μεγαλώνουν άναρχα».
Ο Τέο Βάιγκελ σήμερα παραμένει μακριά από τη δημοσιότητα. Απολαμβάνει οικογενειακές στιγμές με τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Όπως φαίνεται όμως, έστω και με τη μορφή απομνημονευμάτων πλέον, η πολιτική δεν έπαψε ποτέ να τον απασχολεί.
Πηγή: DW