Δημήτρης Μαλλάς

 

Την καινοτομία ως κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επιδιώκει να αναπτύξει το πρόγραμμα Business Innovation Greece, το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση στην πρεσβεία της Νορβηγίας, η οποία έχει ενεργό συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση. «Η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αν βοηθήσουμε ώστε να γίνει έστω και ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι» επεσήμανε ο πρέσβης της Νορβηγίας, Jørn Gjelstad, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Business Innovation Greece» είναι μέρος των προγραμμάτων EEA & Norway Grants 2014-2021 και προσφέρει χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις με στόχο τη στήριξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ανέρχεται στα 21,5 εκατ. ευρώ, ενώ όπως τόνισε ο κ. Gjelstad πρόκειται για την πρώτη φορά που το πρόγραμμα απευθύνεται και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς στις προηγούμενες περιόδους χρηματοδοτήθηκαν δράσεις του δημοσίου τομέα και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η επιλογή των έργων που θα χρηματοδοτηθούν θα γίνει μέσω ανοιχτής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση χρηματοδότησής τους από τις 27 Μαρτίου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019. Η επίσημη έναρξη του προγράμματος «Business Innovation Greece» θα γίνει σε εκδήλωση στις 27 Μαρτίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ημερίδες στη Θεσσαλονίκη (02/04), στο Ηράκλειο (9/04) και στην Πάτρα (11/04).

Βασικός άξονας του προγράμματος είναι η καινοτομία, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης. Η οικονομική στήριξη που θα λάβει κάθε επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση των δραστηριοτήτων της καθώς και για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων αναπτυξιακών προγραμμάτων και εμπορικών δραστηριοτήτων. Οι τομείς υλοποίησης των έργων είναι οι παρακάτω:

  1. Καινοτομία στην πράσινη βιομηχανία
  2. Γαλάζια Ανάπτυξη
  3. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ/ICT)

Το ύψος της χρηματοδότησης θα προσδιορίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, το είδος του έργου και τόπο υλοποίησης του στην Ελλάδα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αιτηθούν ποσά από 50.000 έως 200.000 ευρώ ανά έργο, ενώ  μια μεγάλη επιχείρηση μπορεί να αιτηθεί από 200.000 έως και 1.500.000 ευρώ ανά έργο.

Διαχειριστής κι αποκλειστικός αρμόδιος για την αξιολόγηση, επιλογή και εποπτεία των έργων, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος καθώς και για την εκταμίευση της χρηματοδότησης, είναι ο οργανισμός Innovation Norway, μια κρατική επιχείρηση της Νορβηγίας η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας και ενεργεί χωρίς κανέναν ενδιάμεσο ελληνικό φορέα.

Παράλληλα, η χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος «Business Innovation Greece», μπορεί να συνδυαστεί με εγγυήσεις μέσω του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ETEAN), το οποίο είναι συνεργάτης του Innovation Norway στην Ελλάδα.