Δημήτρης Μαλλάς

Όταν ξεκίνησε η απελευθέρωση της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, Παντελής Τζωρτζάκης δήλωνε ότι η αγορά δεν χωρά περισσότερους από 4-5 παρόχους. Ήταν μία εποχή που στην αγορά δραστηριοποιούνταν περισσότερες από 15 εταιρείες και όλες είχαν φιλόδοξα σχέδια. Τώρα, έχουν μείνει 4 και ενδεχομένως να γίνουν 3 αν τελικώς Vodafone – Wind προχωρήσουν στην εξαγορά της Forthnet.

Το ερώτημα για το πόσοι πάροχοι χωράνε επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τη Forthnet που «κυνηγά» να γίνει εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (MVNO). Ήτοι να υπενοικιάζει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας κάποιου από τους υφιστάμενους παρόχους προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Μοντέλο που χρησιμοποίησε η Cyta Ελλάδος και πολύ παλιά η Q-Telecom. Η Forthnet υποστηρίζει ότι Cosmote και Vodafone δεν τις προσφέρουν τιμές χονδρικής τέτοιες που να μπορεί κάποιος MVNO να είναι ανταγωνιστικός και προσέφυγε στην ΕΕΤΤ με την τελευταία -μετά από ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα- να αποφασίζει τις προηγούμενες ημέρες υπέρ της Forthnet και να καθορίζει η ρυθμιστική αρχή τις τιμές που θα πρέπει να δώσουν Cosmote και Vodafone στη Forthnet προκειμένου να ξεκινήσει η παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές της αγοράς που κάνουν λόγο για «παρέμβαση» της ΕΕΤΤ υπέρ της Forthnet σε μία χρονική στιγμή, μάλιστα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της Vodafone και της Wind με τις πιστώτριες τράπεζες για την απόκτηση του πλειοψηφικού ελέγχου της Forthnet.

Είναι ενδιαφέρον ότι έχουν κάνει την εμφάνιση τους δημοσιεύματα που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο οι πιστώτριες τράπεζες να ζητήσουν αλλαγή της διοίκησης της Forthnet.

  • Από την άλλη πλευρά, η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες -αν όχι η μοναδική- στην Ευρώπη που δεν λειτουργούν MVNOs.

Ο μοναδικός ήταν η Cyta Ελλάδος αλλά μετά την εξαγορά της εταιρείας από τη Vodafone Ελλάδος ουσιαστικά σταμάτησε να υφίσταται. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα της Cyta Ελλάδος δεν ήταν και ιδιαίτερα πετυχημένο.

  • Στο εξωτερικό, ένας λόγος επιτυχίας των MVNOs είναι οι χαμηλότερες τιμές που προσφέρουν και ορισμένες καινοτόμες υπηρεσίες.
  • Οπότε οι τιμές χονδρικής που θα πάρουν έχουν τη δική τους σημασία.

Από τη δική τους πλευρά, πάντως, οι πάροχοι κινητής υποστηρίζουν ότι οι τιμές χονδρικής που προσφέρουν είναι εύλογες και τονίζουν ότι δεν προσπαθούν σε καμία περίπτωση να εμποδίσουν την είσοδο νέων «παικτών».

Πρακτικά, το ερώτημα είναι αν χωρά και 4ος «παίκτης» στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας. Σημειωτέον πως:

  • αν η Forthnet καταθέσει αίτημα θα πρέπει εντός ενός μηνός αυτό να υλοποιηθεί ακόμη και αν στο μεταξύ έχει κατατεθεί έφεση κατά της απόφασης της ΕΕΤΤ, κάτι που θεωρείται αρκετά πιθανό.

Οι υφιστάμενοι πάροχοι υποστηρίζουν πως δεν χωρά 4ος παίκτης γιατί τα περιθώρια είναι πολύ χαμηλά λόγω του έντονου ανταγωνισμού που υπάρχει και οι τιμές μπορεί να δείχνουν υψηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά αυτό οφείλεται στην υψηλή φορολογία. Το παράδειγμα της Cyta δείχνει να επιβεβαιώνει αυτή την άποψη δεδομένου ότι οι συνδρομητές κινητής δεν ξεπέρασαν τις 40-50 χιλιάδες παρά την έντονη διαφημιστική καμπάνια.

Η άποψη της Forthnet είναι, φυσικά, διαφορετική και η εκτίμηση είναι πως υπάρχουν περιθώρια. Βέβαια, με εξαίρεση τη Forthnet, δεν έχει εμφανιστεί κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος τα τελευταία χρόνια προκειμένου να επιδιώξει με επιμονή να λειτουργήσει ως MVNO. Και είναι ενδιαφέρον ότι πριν από 11-12 χρόνια, η τότε διοίκηση της Forthnet είχε εκφράσει την πρόθεση της να εισέλθει στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως MVNO. Όμως, υπήρξαν εσωτερικές αντιρρήσεις για το κατά πόσον έπρεπε να γίνει αυτή η κίνηση. Απ’ ότι φαίνεται η άποψη αυτή έχει αλλάξει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ