Αυτή η διαρροή προκάλεσε τη χθεσινή έκρηξη στο Χρηματιστήριο

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

ΜΙΑ καλή γεύση από το …μετεκλογικό μέλλον της Ελλάδας, πήραν χθες οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο.

Μια …ψιθυριστή, διακριτική διαρροή, από αξιόπιστες πηγές της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μια απροσδόκητη εκρηκτική άνοδο στον Τραπεζικό κλάδο συνολικά, με φυσικό ηγέτη την μετοχή της Τρ. Πειραιώς που κέρδισε +14% σε μία μόνο συνεδρίαση.

Η …πληροφορία που διέρρευσε αφορούσε την κερδοφορία του Ομίλου της Τρ. Πειραιώς.

  • «Το 2019, μάλλον θα καταφέρουμε να εμφανίσουμε τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων στην κερδοφορία του Ομίλου».

ΑΝ πραγματικά η Τρ. Πειραιώς εμφανίσει του χρόνου τέτοια εποχή 100+ εκατ. κερδοφορίας, την στιγμή η σημερινή συνολική χρηματιστηριακή της αποτίμηση, με δυσκολία ξεπερνά τα 300 εκ Ευρώ, τότε η αγορά μας έχει εντελώς διαφορετική προοπτική.

Φυσιολογικά λοιπόν, η Τράπεζα Πειραιώς παρέσυρε σε ανοδικό χορό όλες τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

Προφανώς υπάρχουν μεγάλα και ανυπέρβλητα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ξεκινώντας από τα «κόκκινα δάνεια», προχωρώντας στην αναγκαία επιστροφή καταθέσεων και καταλήγοντας σε επικερδείς νέες χρηματοδοτήσεις…

Στο σημείο αυτό, ανέλαβε δράση ο ίδιος ο Δνων Σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου που χθες το πρωί συναντήθηκε με διαχειριστές κεφαλαίων στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου στην οδό Αμερικής 4.

Ο κ. Μεγάλου, με απλά λόγια, εξήγησε στους διαχειριστές θεσμικών κεφαλαίων,  ότι έχει ήδη προχωρήσει κατά 95% στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Ομίλου όπως το έχει καταθέσει από καιρό στην Φρανκφούρτη.  Η Τρ. Πειραιώς έχει ήδη πουλήσει κόκκινα δάνεια αξίας 1,8 δις Ευρώ και ετοιμάζει δύο ακόμη πακέτα δανείων προς πώληση. Κατάφερε να απεξαρτηθεί πλήρως από τη χρηματοδότηση του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της ΤτΕ. Άρχισε να χορηγεί δάνεια που το 2018 ξεπέρασαν τα 3 δις Ευρώ. Μείωσε τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου κατά 7% και ήδη έχει περάσει σε λειτουργική κερδοφορία…

Όλα αυτά συνέβησαν σε μια εποχή που η επίσημη κυβέρνηση της χώρας κάνει ότι μπορεί για να καθυστερήσει την εξυγίανση της αγοράς των «κόκκινων δανείων» στο όνομα του λαϊκισμού και της δήθεν «προστασίας της λαϊκής κατοικίας». Σε μια εποχή που το Κράτος διώχνει τις επενδύσεις για να στηρίξει τα εγχώρια μικροσυμφέροντα που ενδιαφέρονται περισσότερο για την «κατσίκα του γείτονα» παρά για την ανάπτυξη.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που οι κορυφαίοι υπουργοί τσακώνονται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον τρόπο διαχείρισης των βασικών στρατηγικών της χώρας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όλοι λοιπόν φαντάζονται τι θα συμβεί όταν στο Μέγαρο Μαξίμου εγκατασταθούν πραγματικοί πολιτικοί ηγέτες, με γνώσεις, πληροφόρηση, συνειδητοποίηση της διεθνούς πραγματικότητας και προσανατολισμό προς την ανάπτυξη και την  ελεύθερη οικονομία….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ