Αντιμέτωποι με ολοένα και αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις βρίσκονται οι Αμερικανοί ασφαλιστές περιουσίας και ατυχημάτων εν μέσω μιας αυξανόμενης παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής έντασης, αναφέρει ομάδα εμπειρογνωμόνων της οικονομικής και ασφαλιστικής βιομηχανίας.
Η μείωση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, η αύξηση της παραγωγικότητας, η οικονομική ανισότητα και οι κλιματικές τάσεις αποτελούν βασικές μακροπρόθεσμες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, δήλωσε ο David Wessel, ο διευθυντής του Κέντρου Χρηματοπιστωτικής και Νομισματικής Πολιτικής του Hutchins και ανώτερος συνεργάτης του ιδρύματος Brookings.
«Υποτιμήσαμε το κόστος της παγκοσμιοποίησης. Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι είναι παγκόσμιου χαρακτήρα. Πώς θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και την τρομοκρατία αν όλοι μας είμαστε ύποπτοι; Είναι ένας πραγματικός κίνδυνος», δήλωσε ο κ. Wessel κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο πλαίσιο του κοινού φόρουμ για τη βιομηχανία που φιλοξένησε το Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Πληροφοριών στη Νέα Υόρκη.
Η απομάκρυνση από τον παγκοσμιοποίηση σημαίνει ότι οι ασφαλιστές πρέπει να παρακολουθούν στενά τα διεθνή ρυθμιστικά πρότυπα για την κεφαλαιακή επάρκεια και τον συστημικό κίνδυνο, ανέφερε ο John Huff, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών των Βερμούδων.
«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι να μην σκεφτόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο κ. Huff. «Η ασφάλιση είναι μια παγκόσμια βιομηχανία» πρόσθεσε.
Οι απώλειες από τις φυσικές καταστροφές αποτελούν επίσης μια μεγάλη πρόκληση για τους ασφαλιστές, δήλωσε ο αναλυτής Jay Gelb, διευθύνων σύμβουλος της Barclays Group US Inc.
Οι ασφαλιστές ήλθαν αντιμέτωποι παγκοσμίως με απώλειες ύψους 230 δισ. δολαρίων από φυσικές καταστροφές την περίοδο 2017-2018, το υψηλότερο επίπεδο ζημιών λόγω των φυσικών καταστροφών, είπε ο ίδιος.
Παρόλα αυτά «η βιομηχανία κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσει το επίπεδο και το μέγεθος των εν λόγω ζημιών» δήλωσε ο κ. Gelb.
Όμως από τις εξελίξεις αυτές υπάρχουν μεγάλα διδάγματα: «Ο τυφώνας Harvey ήταν ένα περιστατικό που σε “ασφαλιστικούς αριθμούς” κόστισε 30 δισ. δολάρια, κυρίως εξαιτίας των πλημμυρών. Στο μέλλον ο ασφαλιστικός κλάδος θα το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του αυτό» πρόσθεσε ο ίδιος.
Καταλήγοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays τόνισε πως οι πρόσφατες καταστροφές έδειξαν ότι η έκθεση σε ευρείες απώλειες είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τα παλαιότερα χρόνια.
«Αυτό είναι κάτι που ο κλάδος θα εξετάσει. Η έκθεση σε κινδύνους μεγάλης κλίμακας σε ετήσια βάση απαιτεί πολιτικές λύσεις».
Πηγή: businessinsurance.com