(Ξανά) ζεσταμένα σενάρια, που παλιότερα ήθελαν την ακριτική γαλακτοβιομηχανία να αποτελεί στόχο εξαγοράς ακόμη και μεγάλων πολυεθνικών, κάνουν στις τελευταίες συνεδριάσεις, τον γύρο της αγοράς.
Η μετοχή της Εβροφάρμα “τρέχει” με ένα με ένα +28,64% σε διάστημα εβδομάδας, ανεβάζοντας την αποτίμηση της στα 7,25 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αυτό, που κέντρισε την περιέργεια των χρηματιστών ήταν το χθεσινό νέο +9,50% στα 0,53 ευρώ, καθότι πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές 56.421 μετοχών και με τζίρο 29.604 ευρώ. Για τα δεδομένα της εταιρείας οι χθεσινές συναλλαγές αποτελούν συναλλαγές…μηνός, για να μην πω περισσότερων.
Για την θρακική γαλακτοβιομηχανία παλιότερα ενδιαφέρον είχε δείξει η Danone, τροφοδοτώντας σενάρια επί σεναρίων για κάποιο διάστημα. Σενάρια που έμειναν σενάρια, με συνέπεια η μετοχή να πέσει στην επενδυτική αφάνεια.
Tα δεδομένα για την εισηγμένη: περιορισμένο free float, με τον Πασχάλη Παπαζηλάκη να ελέγχει το 38,71% και τον Παπαζηλάκη Αθανάσιο να έχει το 37,31%, ενώ μικρές θέσεις έχουν από παλιά 2-3 εγχώρια επενδυτικά σχήματα.
Εισηγμένη στο ΧΑ από το 2000, εκσυγχρόνισε και ανέπτυξε τον στάβλο της το 2008 ανεβάζοντας την παραγωγή στους 25 τόνους αγελαδινού γάλακτος ανώτερης ποιότητας. Η Εβροφάρμα ήταν η εταιρεία που πρώτη από τον κλάδο εισήγαγε το Αριάνι, πετυχαίνοντας υψηλές επιδόσεις κυρίως στην περιφέρεια Μακεδονίας- Θράκης.
Εύλογο το ερώτημα,, κατά πόσον οι φήμες και τα σενάρια, που κυκλοφορούν στην Αθήνα θα μπορούσαν να έχουν βάση.
Θεωρητικά ναι, είναι η απάντηση και η προσοχή των πιο πονηρεμένων εστιάζεται στην σχέση αποτίμησης/ιδίων κεφαλαίων. Στα 10,2 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια, στα 7,5 η αποτίμηση θα μπορούσε (πάντα θεωρητικά) να είναι ένα καλό case study στα…χνάρια του…Περσέα. Τουλάχιστον διαγραμματικά η μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ακολουθεί αυτό της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών.
Άλλωστε αυτό είναι και το μοναδικό κοινό στοιχείο, των δύο μετοχών/εισηγμένων.