Περίπου 12 δισ Ευρώ πρέπει να βρουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι επόμενοι υπουργοί Οικονομικών για να καλύψουν το κόστος των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν επιστροφή αναδρομικών στους μισθούς και τις συντάξεις.
Η δημοσιονομική βόμβα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 29 δισ. ευρώ. Μόνο από τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που αφορούν την επιστροφή δώρων στους συνταξιούχους, θα μπορούσε να κοστίσει έως 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπ. Εργασίας, εάν αναγνωριστούν αναδρομικά από το 2012. Μέχρι 4 δισ. ευρώ μπορεί να ανέλθει το δημοσιονομικό κόστος της αποκατάστασης των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους, με αναδρομική ισχύ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχουν εκπονήσει μελέτη για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και σχέδιο για την κάλυψη του κόστους.
Πρώτη στον κατάλογο, είναι η αποκατάσταση των “δώρων” για τους δημοσίους υπαλλήλους. Μετά την απόφαση του Στ’ τμήματος του ΣτΕ και το κύμα των πρωτόδικων αποφάσεων για άμεση εκτέλεση τους από Δήμους, το πρόβλημα εξεύρεσης των πόρων οξύνεται. Την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015 σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, με τις μνημονιακές διατάξεις του 2012, την οποία ακολούθησαν δικαστικές προσφυγές και εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις από συνταξιούχους προς τον ΕΦΚΑ.
Κατόπιν υπάρχει η απόφαση του Μισθοδικείου που δικαιώνει δικαστές και εισαγγελείς.
Την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης, για την αποκατάσταση 13ης και της 14ης σύνταξης, επί της οποίας το Δημόσιο έχει ασκήσει έφεση, με βασικό νομικό επιχείρημα την αποκατάσταση των αδικιών μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος βρίσκεται, επίσης, στο μικροσκόπιο του ΣτΕ κυρίως ως προς το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τον επανυπολογισμό των παλαιών.
Επιπλέον όλων αυτών, υπάρχουν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την “αποκατάσταση των αδικιών”:
Από την 1η Φεβρουαρίου, αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Παράλληλη αύξηση 13 επιδομάτων, αμοιβών και βοηθημάτων, καθώς και των μισθών στα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης του ΟΑΕΔ, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.
Επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για την απασχόληση των νέων σε ηλικία εργαζομένων.
Στις αρχές Μαρτίου, θα ξεκινήσει η επιδότηση στέγης (ενοίκιο και δάνειο) από 7.000 έως 21.000 ευρώ ετησίως, για 300.000 οικογένειες με δαπάνη 400 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον η κυβέρνηση πρέπει να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, από τον Μάρτιο. Στόχος, η ελάφρυνση χιλιάδων επαγγελματιών και η συνταξιοδότηση περίπου 80.000 ασφαλισμένων, οι οποίοι εξαιτίας των οφειλών δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.