H ΕΚΤ θα μπορούσε σήμερα να έχει Έλληνα Αντιπρόεδρο…αλλά…

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Καθώς ξεκινούν τα κρίσιμα stress tests των Ελληνικών συστημικών τραπεζών -νωρίτερα από τα αντίστοιχα τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Τραπεζών- είναι δύσκολο να αγνοήσουμε μία ακόμη διπλωματική αποτυχία της χώρας μας.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει σήμερα έναν δικό της άνθρωπο, στην δεύτερη κορυφαία θέση της ιεραρχίας στην Φραγκφούρτη, στην θέση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για να εκλεγεί κάποιος Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι ..Κεντρικός Τραπεζίτης στην ίδια του τη χώρα και φυσικά να κρίνεται αποτελεσματικός και ικανός για τα αυξημένα καθήκοντα.

Ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης, ο Γιάννης Στουρνάρας απολαμβάνει αποδεδειγμένα της ομόφωνης υποστήριξης και εκτίμησης όλων των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο η ..εγγενής αντιπάθεια αλλά και ο μόνιμος…φόβος των κορυφαίων στελεχών της Κυβέρνησης προς τον Έλληνα Κεντρικό Τραπεζίτη, τον Γιάννη Στουρνάρα στέρησαν από την χώρα μία ακόμη σημαντική δυνατότητα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας …ξέχασε …να προτείνει τον Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντιθέτως, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Ραχόι όχι μόνον πρότεινε και υποστήριξε ένθερμα τον συμπατριώτη υποψήφιο Λουίς Ντε Γκίντος αλλά επιπλέον φρόντισε ώστε η εκλογή του νέου Αντιπροέδρου να γίνει ….προτού καν ο Υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος παραιτηθεί, για να αναλάβει τη διοίκηση της Ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας!

Αντίστοιχα ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ υποστήριξε με πάθος, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, τον Κεντρικό Τραπεζίτη της χώρας του Φίλιπ Λέιν. Τελικά μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ο Ιρλανδός παραιτήθηκε υπέρ του Ισπανού.

Η θέση του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ χάθηκε για την Ελλάδα επειδή ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν υπέβαλε τη σχετική πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι θέση Αντιπροέδρου στην ΕΚΤ κατείχε, με πανθομολογούμενη αποτελεσματικότητα και επιτυχία, ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος με το κύρος και την εμβέλειά του, συνέβαλε στην επιτυχή υλοποίηση του μεγαλύτερου “κουρέματος” χρέους στην Ιστορία, του περιβόητου Ελληνικού PSI,το 2012.

Συνήθως ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εκλέγεται με ομοφωνία και κατόπιν συνεννόησης όλων των κρατών που χρηματοδοτούν την Ευρωτράπεζα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση γίνεται ψηφοφορία και ο νέος Αντιπρόεδρος πρέπει να ψηφιστεί από 14 (σε σύνολο 19) μέλη της ΕΚΤ από χώρες οι οποίες συνολικά πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού των χωρών της Ευρωζώνης.