Η ραστώνη των χριστουγεννιάτικων εορτών δεν έχει ακόμη «πλήξει» το χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπου υπάρχει αρκετή κινητικότητα, έστω και αν δεν είναι αυτή ορατή στο ευρύ κοινό.
Φυσικά, το «μέτωπο» της Forthnet δεν έχει ακόμη κλείσει και πλέον δεν είναι και λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να περάσει στον έλεγχο κάποιων εκ των διεκδικητών.
- Έχει προκαλέσει πάντως εντύπωση ότι υπάρχουν πολλές φωνές από την πλευρά της συμπολίτευσης που φωνάζουν για έλλειψη ανταγωνισμού στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και ζητούν να μείνουν 4 οι πάροχοι και να ανοίξει η αγορά του MVNO, ήτοι των εικονικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας, με δεδομένο -λένε οι ίδιοι- ότι οι τιμές στην κινητή είναι υψηλές.
Μόνο που τα πράγματα, δεν είναι ακριβώς έτσι.
Οι τηλεπικοινωνίες είναι «παιχνίδι» για μεγάλες «τσέπες» και απαιτούν επενδύσεις σε νέες υποδομές. Αν δεν μπορείς να ανταγωνιστείς, τότε η κατάσταση δεν είναι απλή. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι Κινέζοι θέλουν τους 3 παρόχους που έχουν να τους κάνουν 2 ή ακόμη και 1 για να μπορέσει να επενδύσει στο 5G.
Ακόμη και στην Ευρώπη, όμως, το συζητάνε για μείωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εξαγορά της θυγατρικής της Tele2 στην Ολλανδία από την Deutsche Telekom, χωρίς, μάλιστα, καμία προϋπόθεση, και το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης θα είναι οι 4 πάροχοι στην ολλανδική αγορά να γίνουν 3. Και είναι μία αγορά που χαρακτηριζόταν ανταγωνιστική.
- Συμπέρασμα 1ο: Ας μη νομίζει κανείς ότι αν Vodafone- Wind αποκτήσουν τη Forthnet θα υπάρξει πρόβλημα με τις αρχές ανταγωνισμού, όπως υποστηρίζουν κάποιοι.
Όσο για το θέμα με τους MVNO, πριν από μερικές ημέρες, οι επικεφαλής των 3 παρόχων κινητής στην Ελλάδα έλεγαν ότι ενδιαφέρον υπήρξε και μάλιστα μεγάλο αλλά όλοι οι ενδιαφερόμενοι όταν βλέπουν τα περιθώρια κέρδους με τα οποία λειτουργεί η αγορά της κινητής τηλεφωνίας φεύγουν …τρέχοντας. Πολύ απλά, γιατί είναι ιδιαίτερα μικρά. Ο λόγος που οι τιμές είναι σε αυτά τα επίπεδα δεν είναι επειδή οι εταιρείες κερδίζουν πολλά, αλλά επειδή η φορολογία είναι τόσο ψηλά! Έχει μία μεγάλη διαφορά αυτό…
Ας πάμε τώρα και στην Cosmote. Κι εκεί μεγάλη κινητικότητα. Νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση κόστους. Ένα παράδειγμα;
- Η επιλογή για μετατροπή των καταστημάτων Cosmote σε franchise από ιδιόκτητα που είναι τώρα.
- Το μοντέλο ξεκινά με 2 καταστήματα στην Αττική ώστε να αξιολογηθεί το νέο μοντέλο αλλά οι πληροφορίες λένε ότι απώτερος στόχος είναι τουλάχιστον τα μισά από τα 130 καταστήματα Cosmote σε όλη την Ελλάδα να γίνουν franchise.
- Το ενδιαφέρον είναι πως τα 2 καταστήματα στην Αττική θα μπορούν να τα αναλάβουν υπάλληλοι των καταστημάτων (με προϋπόθεση να είναι άνω των 30 ετών και να έχουν τουλάχιστον 5 χρόνια προϋπηρεσία σε αυτά), οι οποία θα παύσουν να είναι υπάλληλοι του ΟΤΕ, όπως είναι προφανές.
Όποιοι τελικά επιλεγούν ως κίνητρο θα λάβουν τη νόμιμη αποζημίωσή τους συν 14 μισθούς, συν δύο για κάθε παιδί τους. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι των 2 «πιλοτικών» καταστημάτων στην Αττική θα μετακινηθούν σε άλλα καταστήματα.
Για το θέμα έχει ενημερωθεί η ομοσπονδία των εργαζομένων (ΟΜΕ-ΟΤΕ), η οποία δεν έχει αντιδράσει ακόμη. Και οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις μέσα στο 2019.