Την πεποίθηση ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να “πιάσουν” τους στόχους του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού SSM για τα κόκκινα δάνεια και θα μειώσουν το αντίστοιχο ποσοστό κάτω του 20% έως το 2021, χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.
Ωστόσο έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις.
Δεύτερη προϋπόθεση είναι να συνεχιστεί η βελτίωση της αγοράς ακινήτων. Η άνοδος των τιμών, που έχει αρχίσει ήδη να καταγράφεται, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, αποτελεί βασικό κομμάτι της λύσης, διότι όπως είπε θα αλλάξει αμέσως προς το καλύτερο τις προοπτικές στα στεγαστικά δάνεια που αποτελούν ένα δύσκολο σκέλος των “κόκκινων” δανείων.
Όταν οι τιμές των ακίνητων κινούνται ανοδικά, τότε αυξάνονται και τα κίνητρα αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
Ακόμη, όπως είπε, θα χρειαστούν κάποιες περαιτέρω αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια των τραπεζών να πιάσουν τους στόχους του SSM, χωρίς επιπλέον κεφάλαια.
Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε τη άποψη ότι όλες οι τράπεζες, άνευ απροόπτου θα τα καταφέρουν. «Έχουμε και τις προβλέψεις οι οποίες επαρκούν, η Εθνική Τράπεζα έχει ένα πλεονέκτημα στο ύψος των προβλέψεων», είπε.
Στην αρχή της ομιλίας του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ περιέγραψε την στρατηγική που έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες για τη μείωση των ανοιγμάτων τους, λέγοντας ότι από δω και στο εξής αιχμή της προσέγγισης θα είναι οι πωλήσεις κόκκινων δανείων.
Αφού εξήγησε το πρόβλημα που δημιουργεί στο κανάλι της πίστωσης η ύπαρξη ανοιγμάτων στις τράπεζες ανέφερε ότι η προηγούμενη στρατηγική των τραπεζών είχε στο επίκεντρό της την ελπίδα ότι θα λάβουν βοήθεια μακροοικονομικού χαρακτήρα με την αύξηση της ανάπτυξης και την ανάκαψη των νοικοκυριών.
«Η ανάπτυξη επέστρεψε, αλλά δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο ελπίζαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Μυλωνάς και παραδέχθηκε ότι «δεν μας πήγε τόσο καλά αυτή η στρατηγική».
Πλέον, οι τράπεζες “ήδη έχουν πουλήσει του μη εξασφαλισμένους πιστούχους τους, επίσης οι μικρές επιχειρήσεις που είναι σε μικρά χαρτοφυλάκια θα είναι τα επόμενα και πιστεύουμε ότι θα είναι εύκολο να πωληθούν” είπε και συμπλήρωσε ότι το δύσκολο κομμάτι είναι τα εταιρικά και τα στεγαστικά δάνεια.
Ειδικά ως προς τα στεγαστικά δάνεια ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην προσέγγιση “μαστίγιο – καρότο”. Όπως είπε υπάρχει μία γενναιοδωρία και αν οι δανειολήπτες δεν συμφωνήσουν με τους όρους αποπληρωμής τότε «βγάζουμε το μαστίγιο», δηλαδή τους πλειστηριασμούς ο οποίοι «δεν έχουν δουλέψει πολύ καλά” και “σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ τους επόμενους 2-3 μήνες θα υπάρξουν πωλήσεις χαρτοφυλακίων. “Θα καθαρίσουν όλα τα μικρά δάνεια. Θα υπάρξουν καλές προτάσεις στις μεγάλες εταιρείες” ενώ σε άλλες θα ακολουθεί ο δρόμος των ρευστοποιήσεων.
Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Μυλωνάς, τα κόκκινα δάνεια πρέπει να μειωθούν γρήγορα για να υπάρξει δανεισμός προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Όπως είπε για τις τράπεζες “καρότο” είναι οι στόχοι του SSM και “μαστίγιο” η πρόταση για 100% πρόβλεψη μετά από 2 χρόνια για τα καταναλωτικά και μετά από 7 χρόνια για τα στεγαστικά.