Bear Market. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι αγορές «διορθώνουν». Εμείς απλώς ελπίζουμε…

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η ανοδική κίνηση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου σε ολόκληρο τον πλανήτη κράτησε σχεδόν 9 χρόνια. Αμέσως μετά τον παγκόσμιο σεισμό του 2008 -με την πρωτοφανή χρηματοπιστωτική κρίση–  και το τεραστίων διαστάσεων τσουνάμι που χτύπησε διαδοχικά όλες τις «ευαίσθητες αγορές» του πλανήτη,

  • η συντονισμένη δράση των κεντρικών τραπεζών, η προσαρμογή των κυβερνήσεων στην οικονομική πραγματικότητα και τον ρεαλισμό, τελικά επανέφεραν την ισορροπία, την αισιοδοξία και -όπως πάντα συμβαίνει- την υπερβολή στις αγορές.

Σήμερα όμως το μήνυμα είναι πλέον ξεκάθαρο:

  • Οι μεγάλες αγορές του κόσμου έχουν μπει  στον αστερισμό του bear market.

Όπως συνήθως συμβαίνει, τα μήνυμα εκπέμπεται πρώτα από τη Νέα Υόρκη.

Η Wall Street δίνει όλο και συχνότερα ενδείξεις αλλαγής μακροχρόνιας τάσης, μετά τη μεγαλύτερη διάρκειας και διαδρομή bull market, γνώρισε η “αγορά των αγορών”. 

Οι έμπειροι επενδυτές, παρακολουθούν τις αγορές μέσα από το μικροσκόπιο του μεγάλου δείκτη S&P 500. Προφανώς έχουν διαπιστώσει την εδώ και εβδομάδες συσσώρευση του δείκτη S&P 500 κοντά στα ιστορικά υψηλά, τις όλο και ισχυρότερες ενδείξεις που απορρέουν συνδυαστικά από την μεγάλη διακύμανση των τιμών, το volatility του δείκτη, τις απότομες αυξομειώσεις του και την ευκρινέστατη κλίση που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα προς την πολύ σημαντική γραμμή στήριξης.

Προφανώς ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί και πότε. Απλά οι τεχνικοί αναλυτές έχουν στείλει το μήνυμα:

·         « Stop για τους long στην περίπτωση που ο S&P 500 χάσει τις 2.580 και 2.520 μονάδες.»

Το γεγονός ότι ακριβώς αυτή την εποχή, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε η χώρα να ακολουθήσει τον δρόμο της «καθαρής εξόδου», κόντρα στις συμβουλές και τις υποδείξεις των ανθρώπων που γνωρίζουν να διαβάζουν τα μηνύματα των αγορών, ας προβληματίσει όσους ενδιαφέρονται.

Οι υπόλοιποι ας επικεντρωθούμε στην ανάλυση των αναλύσεων.

Αν κι εφόσον οι τεχνικές αναλύσεις αποδειχθούν σωστές, Από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί το short σενάριο θα πρέπει traders και επενδυτές να είναι προετοιμασμένοι για επιθετικότερες πωλήσεις από Νέα Υόρκη μέχρι Τόκιο και Φρανκφούρτη.

Ουδείς αμφιβάλει ότι το κύμα πωλήσεων, ρευστοποιήσεων και αναζήτησης ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων προφανώς θα επηρεάσει και το δικό μας…φιλάσθενο χρηματιστήριο.

Κατ’ επέκταση θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία που θεωρητικά επιχειρεί τα πρώτα της βήματα στις αγορές, μετά το μνημονιακό τούνελ…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ