Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Ο Υπουργός Οικονομικών συνέταξε ένα Προϋπολογισμό τον οποίο έχει ελάχιστες πιθανότητες να υλοποιήσει.
Όχι μόνον γιατί μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουν μεσολαβήσει βουλευτικές εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης αλλά κυρίως γιατί -μέσω δεκάδων, αλλεπάλληλων δικαστικών αποφάσεων- τα οικονομικά δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε ο Προϋπολογισμός θα έχουν μεταβληθεί.
Το 20% του πλούτου που παράγεται σ’ αυτή τη χώρα δαπανάται για την Ασφαλιστική κάλυψη των κατοίκων της. Ο Προϋπολογισμός κάθε χρονιάς “χτίζεται” γύρω από την Ασφαλιστική Δαπάνη. Ήδη ο βασικός νόμος του Ασφαλιστικού, ο νόμος Κατρούγκαλου, μέρα με τη μέρα, απόφαση με την απόφαση, αποσυντίθεται εις τα εξ ων συνετέθη.
Οι συνταξιούχοι περιμένουν την μεγάλη, την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει την αντισυνταγματικότητα του συστήματος υπολογισμού και επανυπολογισμού των συντάξεων με το σύστημα Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).
Στο μεταξύ, τα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει το «ξήλωμα» του νόμου.
Τόσο με την απόφαση 3037/2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης όσο και με άλλες όμοιες αποφάσεις, γίνονται μαζικά δεκτές αγωγές συνταξιούχων.
Έχει σημασία να διαβάσουμε το σκεπτικό της αποφάσεων και φυσικά περιμένουμε να τελεσιδικήσουν:
- Επιστρέφονται όλες οι περικοπές συντάξεων που έφεραν οι νόμοι 4051 και 4093/2012 επειδή οι νόμοι αυτοί κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 2287-2290/2015.
Τα δικαστήρια κρίνουν ότι υπάρχει αναδρομικότητα, έως και 5 χρόνων.
Οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές είναι οι ίδιες περικοπές που χρησιμοποίησε και ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) για να εφαρμόσει τη βάση επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων και υπολογισμού των νέων.
Με απλά λόγια , ο ν. Κατρούγκαλου εφαρμόζει όλες τις αντισυνταγματικές περικοπές και προχώρησε και σε νέες που είναι προγραμματισμένες από 1ης-1-2018 με τον νόμο Αχτσιόγλου.
Ανάλογα με την τελεσίδικη έκβαση της αίτησης ακύρωσης των συνταξιούχων κατά του νόμου Κατρούγκαλου, θα ασκηθούν αγωγές από όλους τους συνταξιούχους χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
Ολα αυτά μαζί με την αναμενόμενη απόφαση του ΣΤΕ αλλά και την τελική έκβαση του θέματος των περικοπών των συντάξεων της 1ης-1-2019 δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό, που καθιστούν τον Προϋπολογισμό του 2019 άχρηστο πολυσέλιδο ευχολόγιο…