Πίσω από τις “διερευνητικές συζητήσεις” μεταξύ Fairfax και CVC για την Evergood κρύβεται κάτι πιο ενδιαφέρον από ένα ακόμη deal εστίασης: η συνάντηση δύο επενδυτικών ρολογιών που δείχνουν αντίθετη ώρα.
Το fund CVC βρίσκεται στον 6o χρόνο μιας επένδυσης με δηλωμένο ορίζοντα 5 έως 7 ετών.

Απέκτησε τη Vivartia από τη Marfin Investment Group το 2021, σε enterprise value 635 εκατ. ευρώ, περίπου το 10πλάσιο του τότε EBITDA.
Έκτοτε αποσυναρμολογεί μεθοδικά τον όμιλο: η Μπάρμπα Στάθης πέρασε στην Ideal Holdings για 130 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2025, η Δωδώνη στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη με έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Δεκέμβριο του 2025, ενώ τον Μάρτιο του 2026 η Vivartia επέστρεψε κεφάλαιο 135 εκατ. ευρώ στον μέτοχό της.
Για τη ΔΕΛΤΑ οι βολιδοσκοπήσεις τρέχουν εδώ και μήνες. Η εστίαση είναι το επόμενο, και ίσως τελευταίο, μεγάλο κομμάτι.
Απέναντι κάθεται ένας αγοραστής που δεν έχει ρολόι. Δεν βιάζεται να επενδύσει ούτε να ρευστοποιήσει για να καταγράψει υπεραξίες.
Η Fairfax του Prem Watsa έχει τοποθετήσει στην Ελλάδα περί τα 2,1 δισ. ευρώ σε Eurobank, Grivalia, Eurolife, Metlen, Grivalia Hospitality και Praktiker, με τη συνολική αξία να έχει φτάσει τα 6,2 δισ. ευρώ.
Μόνο η Eurobank, με μέση τιμή κτήσης 0,94 ευρώ, συνολικό κόστος €1,2 δισ. , αποτιμούνταν στις αρχές του 2026 στα €4,6 δισ., με τον ίδιο τον Watsa να τη χαρακτηρίζει στην επιστολή του προς τους μετόχους ως την κορυφαία επένδυση της Fairfax σε σαράντα χρόνια. Το καναδικό fund δεν αγοράζει για να πουλήσει σε 5 χρόνια. Αγοράζει για να κρατήσει.
Αλλάζει η λογική του τιμήματος

Το κρίσιμο σημείο είναι ποια Fairfax κάθεται στο τραπέζι. Το ενδιαφέρον δεν προέρχεται από το επενδυτικό σκέλος, αλλά από θυγατρική με δραστηριότητα στον κλάδο. Εκεί η Fairfax διαθέτει τη Recipe Unlimited, τη μεγαλύτερη εταιρεία εστίασης του Καναδά, την οποία απέκτησε πλήρως το 2022 σε αποτίμηση 1,2 δισ. καναδικών δολαρίων. Από το μακρινό 1883, η Recipe λειτουργεί και δικαιοδοτεί πάνω από 1.200 καταστήματα με σήματα όπως Swiss Chalet, Harvey’s, St-Hubert, Montana’s, Kelseys, East Side Mario’s και New York Fries, με έσοδα χρήσης 2024 της τάξεως των 1,43 δισ. καναδικών δολαρίων, ενώ πρόσφατα προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της καταστήματα Olive Garden.
Αυτό μεταβάλλει ριζικά τη φύση της συναλλαγής. Δεν πρόκειται για χρηματοοικονομικό αγοραστή που θα αποτιμήσει την Evergood με πολλαπλασιαστή εξόδου, αλλά για στρατηγικό παίκτη με 50 χρόνια εμπειρίας σε πολυεπώνυμα χαρτοφυλάκια, franchising και αναδιάρθρωση σημάτων. Και οι στρατηγικοί αγοραστές, όταν βλέπουν συνέργειες, πληρώνουν διαφορετικά.
Τα μεγέθη
Η Evergood έκλεισε το 2025 με ενοποιημένο κύκλο εργασιών 300 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά +13,1% από 265 εκατ. το 2024, και συνολικές πωλήσεις δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των franchise, στα 375 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 32,8 εκατ. ευρώ.
Μέσα στη χρονιά ολοκλήρωσε την απόκτηση του 60% της Red Meat, της εταιρείας πίσω από τη Jackaroo, έναντι 10 εκατ. ευρώ συνολικού άμεσου και έμμεσου τιμήματος.
Με τίμημα περί τα 300 εκατ. ευρώ, ο πολλαπλασιαστής διαμορφώνεται σε περίπου 9,1 φορές τα EBITDA του 2025, εντός του εύρους 8-10 φορών που ισχύει διεθνώς στον κλάδο, και ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδο με το 10x που πλήρωσε το ίδιο το CVC το 2021 για ολόκληρη τη Vivartia. Για σύγκριση, τα 330 εκατ. ευρώ που φέρεται να είχε προσφέρει πέρυσι η ΑΚΤΩΡ αντιστοιχούν σε περίπου 10 φορές.
Πέρα από τις αλυσίδες Goody’s Burger House, Everest, Flocafé, La Pasteria και Jackaroo, στο πακέτο περιλαμβάνεται και η μαζική εστίαση με Hellenic Catering και Olympic Catering — δραστηριότητα με έκθεση στην ταξιδιωτική αγορά, δηλαδή ακριβώς εκεί όπου η ελληνική οικονομία μεγεθύνεται.
Κρίσιμο ορόσημο για το εάν θα υπάρξει πρόταση είναι η επόμενη εβδομάδα,, με τη Deloitte να συνδράμει τη Vivartia. Άλλες πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι έχει ήδη προηγηθεί ενδεικτική, μη δεσμευτική πρόταση στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ .
Αν η συναλλαγή προχωρήσει, η Fairfax θα προσθέσει στο ελληνικό της χαρτοφυλάκιο κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε. Ένα λειτουργικό, εντάσεως εργασίας, καταναλωτικό asset με 300 εκατ. ευρώ τζίρου και δίκτυο εκατοντάδων σημείων. Μέχρι τώρα η έκθεσή της ήταν σε τράπεζα, ασφάλειες, ακίνητα, φιλοξενία και βιομηχανία. Η εστίαση είναι διαφορετικός κλάδος…










