Το Greek Space Tech Forum 2026 – #gstf26 συγκέντρωσε κορυφαίους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης, της δημόσιας διοίκησης και των θεσμικών φορέων, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως το σημαντικότερο σημείο διαλόγου για το μέλλον της διαστημικής τεχνολογίας στην Ελλάδα.
To Greek Space Tech Forum 2026 – #gstf26 διεξήχθη 7-8 Ιουλίου 2026 από την ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si–Cluster) του Corallia.
Στο τελευταίο πάνελ της ημέρας με συντονιστή τον κ. Ιωάννη Γήτα, Professor, Aristotle University of Thessaloniki, o κ. Ιωάννης Μαυρουδής, Managing Director, Neuropublic, ανέφερε ότι «η εταιρεία ασχολείται με το διάστημα πολλά χρόνια, παρέχοντας πολλές υπηρεσίες και πληροφορίες στον τομέα της γεωργίας αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πηγή πληροφόρησης».
Ο κ. Γεώργιος Φωτόπουλος, Team Lead & Business Development Manager, OroraTech, ανέφερε ότι «είχαμε πρόσφατα το επιτυχημένο launch με την εκτόξευση των 4 νέων δορυφόρων. Βέβαια προσφέραμε και από πριν θερμικά δεδομένα για ανίχνευση πυρκαγιών και στοιχεία για όσα ακολουθούν μετά τη φωτιά. Το στοίχημα τώρα είναι όχι μόνο αυτοί οι 4 δορυφόροι, αλλά και οι υπόλοιποι 19, που χρειάζονται θερμικά δεδομένα».
Ο κ. Κλεάνθης Καραμβάσης, CEO, Moistx, είπε ότι «μεταφράζουμε sar δεδομένα για καλλιέργειες. Μπορούμε να παρέχουμε πχ ακριβή ενημέρωση υγρασίας. Οι χρήστες μας είναι μεγάλοι διαχειριστές γης και γεωπόνοι». Ο ίδιος σημείωσε ότι τα ανοιχτά δεδομένα είναι πολύ καλή ιδέα και είναι καλό όλοι να έχουν πρόσβαση και θεωρώ ένα βήμα παρακάτω είναι να παρέχονται και κάποιες ανοιχτές λύσεις.
Η κα Ελισάβετ Παρσέλια, CTO, Geonova, ανέφερε ότι η Geonova αποτελεί μία νεοσύστατη, αλλά πολύ ενεργή startup. «Η λύση που παρέχουμε, είναι ενοποιημένα δεδομένα ώστε να μην χρειάζεται κάποιος να ξεκινά κάθε φορά από την αρχή να κατεβάζει και να καθαρίζει δεδομένα». Όπως είπε, η πρόσβαση στην πληροφορία γίνεται μέσα από chat.










