Εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις καλούνται σήμερα -μέχρι το τέλος της ημέρας- να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο φόρους ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης εκ των πέντε μηνιαίων δόσεων του φετινού ΕΝΦΙΑ καθώς και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.
Ο Σεπτέμβριος είναι ο σημαντικότερος μήνας για την πορεία του προϋπολογισμού, καθώς οι εισπράξεις που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό που θα κλείσει φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο στόχος που έχει τεθεί είναι 3,5% του ΑΕΠ, αλλά στο οικονομικό επιτελείο επιθυμούν να φθάσει στα επίπεδα του 3,8%-3,9% του ΑΕΠ. Με βάση τον προγραμματισμό πρέπει να καταβληθούν:
• Ποσό 1,1 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
• Ποσό ύψους 350 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.
• Ποσό ύψους 650 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Πληρωμή ΕΝΦΙΑ
Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ είναι «φουσκωμένος» για περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών. Ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει σήμερα και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου 2019, ενώ προβλέπονται απαλλαγές και εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την οικογενειακή κατάστασή τους (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.), καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Βέβαια, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να πληρώσουν σε περισσότερες δόσεις τον φόρο που προκύπτει και συγκεκριμένα:
• Σε 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα.
• Εως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας, ωστόσο οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%, πληρώνοντας μέσω Taxisnet.
• Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή του ΕΝΦΙΑ με κάρτα απευθείας μέσω του Taxisnet, αλλά χωρίς τη δυνατότητα άτοκων δόσεων.
Στην “ουρά” για συμψηφισμούς
Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες είναι η κοσμοσυρροή στις εφορίες της Αττικής με δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους να ζητούν τον συμψηφισμό της επιστροφής του φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ. Και αυτό καθώς η φορολογική διοίκηση δεν διενέργησε σε αρκετές περιπτώσεις αυτόματα συμψηφισμούς ή διαφορετικά αυταπαγγέλτως από την εφορία. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τους φορολογουμένους να μεταβούν στις εφορίες και να ζητήσουν τον συμψηφισμό, προκειμένου να γλιτώσουν από την πληρωμή της πρώτης δόσης ή του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ. Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουν πότε το υπουργείο Οικονομικών θα «ξεπαγώσει» τους λογαριασμούς για να επιστρέψει τα οφειλόμενα στους φορολογουμένους, τα οποία μόνο από τον φόρο εισοδήματος ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ (συνολικά μαζί και με τον ΦΠΑ ανέρχεται στο 1,8 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, συμψηφισμός απαιτήσεων έναντι βεβαιωμένων οφειλών μπορεί να γίνει σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης έχει βεβαία χρηματική απαίτηση, εκκαθαρισμένη και αποδεικνυόμενη από τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή από δημόσιο έγγραφο υπό τις εξής προϋποθέσεις:
• Οι απαιτήσεις που προτείνονται σε συμψηφισμό πρέπει να είναι αμοιβαίες (μεταξύ δύο προσώπων), δηλαδή ο οφειλέτης της μιας απαίτησης να είναι δανειστής της άλλης και μάλιστα κατά τον ίδιο χρόνο και, πιο συγκεκριμένα, οι οφειλές πρέπει να είναι βεβαιωμένες στο στενό Δημόσιο και οι απαιτήσεις του οφειλέτη να προέρχονται από το εν στενή έννοια Δημόσιο και όχι από τρίτα πρόσωπα (π.χ. ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ευρύτερο δημόσιο τομέα).
• Ο συμψηφισμός διενεργείται είτε αυτεπαγγέλτως από το αρμόδιο όργανο της φορολογικής διοίκησης στην οποία είναι βεβαιωμένες οι οφειλές (ληξιπρόθεσμες, μη ληξιπρόθεσμες, ευρισκόμενες σε αναστολή ή ρυθμισμένες) είτε ύστερα από δήλωση του οφειλέτη, ώστε να εξεταστεί από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ η συνδρομή των προϋποθέσεων του συμψηφισμού, σύμφωνα με τα ανωτέρω.