Δεν πρόκειται για μια μικρή τεχνική λεπτομέρεια. Δεν αφορά μια τεχνοκρατική εμμονή. Είναι πρόβλημα σοβαρό που επηρεάζει δυσμενώς το σύνολο της οικονομίας, ξεκινώντας από τις τράπεζες.
Η τραπεζική αναταραχή στο Χρηματιστήριο απλώς αναδεικνύει τις γενικότερες επιπλοκές.
- Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει -ανεπίσημα προς το παρόν- το δικαίωμα να σηκώσει 1 δισ Ευρώ από το «μαξιλάρι ασφαλείας» για να ανταποκριθεί στις πληρωμές δημόσιου χρέους του επόμενου τετραμήνου.
H αδυναμία της Ελληνικής Δημοκρατίας να εκδώσει ένα πολυετές ομόλογο σε λογικό κόστος, έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στις τράπεζες, οι οποίες δεν μπορούν να βγουν στις αγορές για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους με καλυμμένες ομολογίες, όπως συνήθως συμβαίνει αυτή την εποχή.
Οι τράπεζες παραμένουν «Αχίλλειος πτέρνα» του Χρηματιστηρίου και διάφορα σενάρια κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.
Τη στιγμή που η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί με επιτόκιο μικρότερο του 4,5%, η μεταμνημονιακή Πορτογαλία δανείζεται με ευκολία για 10 χρόνια και με επιτόκιο 1,25%.
Το πρόβλημα είναι και ταμειακό. Για να ικανοποιήσει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες στο τέλος του έτους η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να μειώσει ακόμη περισσότερο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε βάρος της πραγματικής οικονομίας.
Συναγερμός έχει σημάνει και στο Λουξεμβούργο στα κεντρικά του ESM, όπου διατηρείται ο λογαριασμός του cash buffer, o οποίος φυσικά δεν ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.
Σε όλους τους τόνους τα στελέχη του ESM επισημαίνουν ότι αν αλλάξει το περιεχόμενο της συμφωνίας (π.χ. με τη μη εφαρμογή ψηφισμένων διατάξεων) η εκταμίευση χρημάτων και τα υπόλοιπα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν μπορούν να εγκριθούν.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούν όλοι στην Κυβέρνηση ότι η χρησιμότητα του αποθεματικού (cash buffer) είναι μεγάλη, μόνον για όσο καιρό …δεν το χρησιμοποιούμε.
Ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν θα ξεκινήσει όταν τελειώσουν τα χρήματα του αποθεματικού. Ο κίνδυνος μεγαλώνει από την στιγμή που το αποθεματικό θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά. Ειδικά όταν οι αγορές διαπιστώσουν ότι η χώρα δεν θα έχει καταφέρει ώς το τέλος του 2019 να ακολουθήσει ένα κανονικό πρόγραμμα εκδόσεων και είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα.
Τα λεφτά του αποθεματικού είναι χρήσιμα μόνο για να μειώνουν το risk premium της Ελληνικής Δημοκρατίας.
- Το cash buffer πρέπει να λειτουργεί ως απομειωτής του κόστους δανεισμού όχι ως κουμπαράς.
Όταν σπάσουμε τον κουμπαρά για πρώτη φορά, μετά τα χρήματα είναι διαρκώς εκτεθειμένα στους κινδύνους της παγκόσμιας κερδοσκοπίας…