Συνάντηση στη Ρώμη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, με έμφαση στην ανάγκη επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη, συμφωνήθηκε να επανενεργοποιηθεί η πρωτοβουλία «Ομάδα Ευρώπη» («Team Europe»), με την αποστολή εκ νέου στη Λιβύη αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων υπουργών.
Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για να λάβουμε τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα μέτρα και την εφαρμογή τους στην πράξη. Η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει την Ελλάδα επιχειρησιακά και οικονομικά, και με την υποστήριξη των οργανισμών της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε αυτήν την υποστήριξη και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά όσον αφορά την εντατικοποίηση της εργασίας με τις χώρες εταίρους».
Διεργασίες και αποφάσεις για την Ουκρανία
Τα μέλη του συνασπισμού ανακοίνωσαν την ανάπτυξη της «Πολυεθνικής Δύναμης Ουκρανίας» μετά την κατάπαυση του πυρός, με τις εξής βασικές αποστολές:
- Ανασυγκρότηση των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, που θα περιλαμβάνει ειδικούς σε logistics, εξοπλισμό και εκπαίδευση.
- Ασφάλεια στον εναέριο χώρο, με εναγώνια επιτήρηση πτήσεων σε συνεργασία με την Ουκρανική Αεροπορία, ώστε να αποκατασταθεί η διεθνής εναέρια κυκλοφορία.
- Ασφαλής ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, με ενίσχυση των υφιστάμενων προσπαθειών από πλευράς Τουρκίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας για την αποναρκοθέτηση και διασφάλιση της πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια.
Επιχειρησιακή έδρα ορίστηκε το Παρίσι για τον πρώτο χρόνο, υπό τη διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, ενώ ακολούθως θα μεταφέρεται εκ περιτροπής στο Λονδίνο. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία κέντρου συντονισμού στο Κίεβο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι για τον συνασπισμό των προθύμων είναι απαραίτητη μια δύναμη που να μπορεί να αναπτυχθεί μετά από κατάπαυση του πυρός για να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα τα επόμενα χρόνια.
Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης κορυφής στις 10 Ιουλίου, με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να συμμετέχουν από τη Μόνιμη Κοινή Διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Νόρθγουντ, και τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι από τη διάσκεψη της Ρώμης.
Δεν ήταν σαφές με ποια ιδιότητα συμμετείχε -για πρώτη φορά- στη διάσκεψη η αμερικανική αντιπροσωπεία, με τον ειδικό απεσταλμένο, στρατηγό Κιθ Κέλογκ και δύο γερουσιαστές. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι συζήτησε με τον Τραμπ για πυραυλικό σύστημα Πάτριοτ – κάτι που η Ουκρανία θεωρεί ζωτικής σημασίας για την άμυνά της.
Πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε ορίζοντα 14 ετών θα κοστίσει η αποκατάσταση των ζημιών του πολέμου, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ, συμμετέχοντας διαδικτυακά στη διάσκεψη.
Μίλησε για τη σχεδιαζόμενη δημιουργία δύο ταμείων: το ένα υπό ουκρανική διαχείριση, που θα χρηματοδοτηθεί από κατεσχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 540 δισ., και το άλλο ύψους 460 δισ. δολαρίων, που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες επενδυτές.
Ο Σμιχάλ κάλεσε τους συμμάχους να διαθέσουν πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν το έλλειμμα στον ουκρανικό προϋπολογισμό του 2026 και του 2027, επισημαίνοντας ότι σε συνθήκες ειρήνης η συντήρηση του ουκρανικού στρατού κοστίζει περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως – η Ουκρανία, πρόσθεσε, βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κάλυψη του 50%.
Την ώρα όμως που η διάσκεψη στη Ρώμη εστιάζεται στις επενδύσεις, ο πληθυσμός και η οικονομία της Ουκρανίας πλήττονται από ρωσικές επιθέσεις με drones. Την αβεβαιότητα για το μέλλον ενισχύει το ειρηνευτικό σχέδιο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, που αναμένεται να συμπεριλαμβάνει παραχωρήσεις εδαφών. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι η Ρωσία θα επωμιστεί το ένα τρίτο του κόστους ανοικοδόμησης.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 8.300 άτομα έλαβαν μέρος στη διάσκεψη, που συνεχίζεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου.
Με πληροφορίες από Euronews, ERT News, The Guardian