Μέσα στην καρδιά της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δύο έμπειρα τραπεζικά στελέχη αποφάσισαν να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή και την καριέρα τους από την αρχή.

Ο Αλέξης Κρασανάκης και η Λίλα Καραγιάννη, συνιδρυτές της Kooreloo, άφησαν πίσω τους μια σταθερή διαδρομή δεκαετιών στον χρηματοοικονομικό τομέα και επέλεξαν να επενδύσουν σε ένα εγχείρημα με έμπνευση, αλλά και με υψηλό ρίσκο.

Ο Αλέξης Κρασανάκης και η Λίλα Καραγιάννη, συνιδρυτές της Kooreloo
  • Η Kooreloo γεννήθηκε σχεδόν αυθόρμητα, με αφετηρία ένα αντικείμενο συναισθηματικά φορτισμένο – την παραδοσιακή κουρελού – και εξελίχθηκε σε ένα brand μόδας με διεθνή παρουσία και αισθητική αναγνωρίσιμη σε παγκόσμια κλίμακα.

Για τη Λίλα, το ξεκίνημα ήταν μια καθαρή δημιουργική έκρηξη. Η πρώτη τσάντα, από μια παλιά κουρελού της γιαγιάς της, δεν ήταν προϊόν στρατηγικής αλλά μιας συναισθηματικής παρόρμησης. Ένα χειροποίητο αντικείμενο, φορτισμένο με μνήμες, χρώματα και οικογενειακά σύμβολα, που έγινε χωρίς πρόθεση να πουληθεί — και τελικά έγινε η βάση ενός brand με παγκόσμια αναγνώριση.

Η Λίλα δεν είναι σχεδιάστρια με την τετριμμένη έννοια. Είναι μια καλλιτέχνις που εκφράζεται με εικόνες, χρώματα και υφές. Η ζωγραφική, η αγάπη της για το χειροποίητο και το συμβολικό, η βαθιά της σύνδεση με τη μεσογειακή παράδοση αλλά και την παγκόσμια αισθητική – όλα αυτά ενσωματώθηκαν οργανικά στις δημιουργίες της. Κάθε συλλογή της έχει υπόβαθρο, θεματική, προσωπική αφήγηση.

Για τον Αλέξη, η απόφαση ήρθε στο τέλος μιας επίπονης επταετίας. Ως Περιφερειακός Διευθυντής Προσωπικού για πέντε θυγατρικές τράπεζες στο εξωτερικό, ήταν επιφορτισμένος με το δύσκολο έργο της συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων τους.

Σταδιακά, διαχειρίστηκε την απομάκρυνση εκατοντάδων υψηλόβαθμων στελεχών και τη μείωση του headcount κατά 4.000 άτομα. Όσο κι αν έδωσε την ψυχή του για να γίνει αυτή η διαδικασία με σεβασμό, εξασφαλίζοντας στους ανθρώπους αυτά που δικαιούνταν στο έπακρο, το ψυχικό κόστος  ήταν τεράστιο και αυτή η εμπειρία θα τον συνοδεύει για πάντα.

Έτσι, όταν ήρθε η Kooreloo στη ζωή τους, δεν ήταν απλώς μια “ιδέα για brand”. Ήταν ένα εσωτερικό κάλεσμα. Ένα πέρασμα από τη διοίκηση της συρρίκνωσης στη δημιουργία του καινούργιου. Ένα αντίβαρο ψυχικής επιβίωσης. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το timing. Ήταν η στιγμή που ακουμπούσαν τα όριά τους — και η Kooreloo ήρθε σαν απάντηση.

 

Με προϊόντα της να φιλοξενούνται σε διεθνή έντυπα όπως τα US Vogue, Tattler, UK Vogue και με συνεργασίες που δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα και τη δεξιοτεχνία, η Kooreloo αποτελεί παράδειγμα του πώς η ελληνική δημιουργικότητα μπορεί να μετουσιωθεί σε παγκόσμια επιχειρηματική πρόταση.

Για τον Αλέξανδρο Κρασανάκη,

Ο Αλέξης Κρασανάκης και η Λίλα Καραγιάννη, συνιδρυτές της Kooreloo
  • “Η πρώτη μεγάλη απόφαση ήταν όταν επιλέξαμε, εγώ και η Λίλα, να αφήσουμε πίσω καριέρες που μας παρείχαν σταθερότητα, κύρος και οικονομική ασφάλεια στον τραπεζικό τομέα, για κάτι αβέβαιο αλλά αυθεντικό. Η αφετηρία μας, μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, μπορεί να φαντάζει αντιφατική – αλλά γι’ αυτό ακριβώς λειτούργησε.
  • Όταν τα πάντα γύρω καταρρέουν, η φλόγα μέσα σου φωνάζει. Καθοριστικές στιγμές ήταν η πρώτη παρουσία μας στο εξωτερικό, οι παραγγελίες από concept stores σε Παρίσι, Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες, οι πρώτες αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ, η στιγμή που είδαμε ένα προϊόν μας στο Vogue Αμερικής αλλά και σε σειρά του Netflix (“You”) .
  • Ξεχωριστή σημασία είχε η ένταξή μας στο Seaqual Initiative, επιβεβαιώνοντας την οικολογική μας κατεύθυνση. Όλες αυτές οι στιγμές μάς έδωσαν ώθηση να συνεχίσουμε, ακόμα κι όταν οι συνθήκες ήταν αντίξοες”.

  • Από την πρώτη στιγμή, το branding βρισκόταν στο επίκεντρο της στρατηγικής μας – όχι ως ένα εργαλείο προβολής, αλλά ως μια ολιστική προσέγγιση που διαπερνά κάθε πτυχή της εταιρείας.
  • Το brand δεν ήταν απλώς το όνομα ή το λογότυπό μας· ήταν η ποιότητα των προϊόντων, το ύφος της εξυπηρέτησης, η αισθητική συνέπεια, το επίπεδο της ομάδας, ο τρόπος που μιλούσαμε με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας.
  • Αυτό μάς οδήγησε φυσικά σε μια λογική ολικής ποιότητας (total quality management): από τις πρώτες ύλες μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις. Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στο customer service, και σε αυτό βοήθησαν οι παραστάσεις και οι εμπειρίες μου από τα χρόνια σπουδών μου στη Βοστώνη. Στοιχεία-κλειδιά ήταν επίσης η αυθεντικότητα, η αισθητική με έντονη ταυτότητα, η ποιότητα στην κατασκευή και η προσήλωσή μας στο χειροποίητο.”.

Συμβουλεύει δε έναν νέο που θέλει να δοκιμάσει το όνειρό του να μη φοβηθεί να ξεκινήσει.

Αλλά να ξεκινήσει με καθαρότητα προθέσεων και ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό του