Το «μεγάλο, όμορφο» φορολογικό νομοσχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ πέρασε από το Κογκρέσο την περασμένη Πέμπτη και μένει πλέον να υπογραφεί από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ – πιθανότατα εντός της εβδομάδας.

Παρότι εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο θα αυξήσει σχεδόν 10% το χρέος των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν υπέρ, προσβλέποντας σε μειώσεις φόρων και οικονομική ανάπτυξη. Οι Δημοκρατικοί, αντίθετα, το καταψήφισαν, αντιτείνοντας πως ευνοεί τους προνομιούχους και αφήνει εκατομμύρια άτομα χαμηλού εισοδήματος ανασφάλιστα.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το νομοσχέδιο εισάγει σαρωτικές αλλαγές στο Medicaid μέσω συχνότερων ελέγχων, υποχρεωτικής εργασίας, χαμηλότερης χρηματοδότησης παρόχων και αυξημένου κόστους συμμετοχής για τους ασφαλισμένους.

Υπενθυμίζεται ότι το Medicaid καλύπτει ιατροφαρμακευτικά εκατομμύρια Αμερικανούς, όπως ενήλικες χαμηλού εισοδήματος, παιδιά, εγκύους, υπερήλικες και άτομα με αναπηρία.

Οι κυριότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο Τραμπ στην υγειονομική περίθαλψη:

  • Πεδίο εφαρμογής: Το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές στο πρόγραμμα Medicaid, το οποίο καλύπτει περίπου 71 εκατ. Αμερικανούς με χαμηλό εισόδημα – εκτιμάται ότι έως 12 εκατ. άτομα μπορεί να χάσουν την κάλυψή τους.
  • Τακτικοί έλεγχοι επιλεξιμότητας: Οι πολιτείες θα υποχρεούνται να ελέγχουν την επιλεξιμότητα των δικαιούχων του Medicaid (περίπου 20 εκατ. άτομα) δύο φορές το χρόνο αντί για μία.
  • Υποχρέωση εργασίας ή συμμετοχής σε εκπαίδευση: Από την 1η Ιανουαρίου του 2027, οι ενήλικες 19-64 ετών θα πρέπει να συμπληρώνουν τουλάχιστον 80 ώρες εργασία / κοινωφελή απασχόληση μηνιαίως ή 6 μήνες εκπαίδευση για να διατηρήσουν την επιλεξιμότητά τους.
  • Φόροι παρόχων Medicaid: Η ομοσπονδιακή εποπτεία θα αυξηθεί και θα θεσπιστεί ανώτατο όριο, συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό, στους φόρους που επιβάλλουν οι πολιτείες στους παρόχους υγείας – οι πολιτείες ωστόσο θα έχουν περιορισμένο περιθώριο χρηματοδότησης μέσω αυτών των πόρων.
  • Ταμείο για αγροτικά νοσοκομεία: Προβλέπεται ταμείο ύψους 50 δισ. δολαρίων για να υποστηριχθούν αγροτικές δομές υγείας που κινδυνεύουν από τις αλλαγές στη χρηματοδότηση.
  • Αυστηροποίηση ελέγχων ταυτότητας: Αποκλείονται αρκετές κατηγορίες αλλοδαπών, όπως πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, από τη συμμετοχή στο Medicaid.
  • Αυξημένη συμμετοχή στις δαπάνες (co-pay): Οι δικαιούχοι, π.χ., με εισόδημα πάνω από το ομοσπονδιακό όριο φτώχειας θα έχουν συμμετοχή στις δαπάνες έως 35 δολάρια ανά επίσκεψη ή υπηρεσία, με ορισμένες εξαιρέσεις (π.χ. έκτακτη ανάγκη, προληπτική φροντίδα).

Ποιες συνέπειες αναμένουν οι αναλυτές για τους σημερινούς δικαιούχους, τους παρόχους υγείας και τις ασφαλιστικές εταιρείες;

  • Πτώση συμμετοχής, με εκατομμύρια λιγότερες εγγραφές στο Medicaid.
  • Πιέσεις σε παρόχους υγείας και ασφαλιστικές: Οι ασφαλιστικές εταιρείες με σημαντική έκθεση στο Medicaid -όπως οι Elevance, Centene και Molina– θα βρεθούν με μειωμένα έσοδα. Αντίστοιχες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία, παρά την πρόσθετη χρηματοδότηση στις αγροτικές περιοχές.
  • Κίνδυνοι για τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές ασφάλισης υγείας που εισήγαγε το «Obamacare», καθώς οι περιορισμοί επιδομάτων και επιλεξιμότητας αναμένεται να μειώσουν τη συμμετοχή στo Obamacare από 24 εκατ. το 2025 σε περίπου 18 εκατ. ασφαλισμένους έως το 2027.
  • Μικρή η επίπτωση στις φαρμακευτικές: Οι φαρμακοβιομηχανίες πιθανόν να επηρεαστούν ελαφρά, καθώς το Medicaid αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 15 % των πωλήσεών τους.

Πηγή: insuranceworld.gr

Διαβάστε επίσης:

Δασμούς +10% επισείει ο Τραμπ στη σύνοδο των BRICS

Κερδίζει πόντους το δολάριο καθώς ο Τραμπ βομβαρδίζει το Ιράν