Το Greek Space Tech Forum επιστρέφει την Τρίτη 1η και την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025 ως ολοκληρωμένος θεσμός, που συνδυάζει τόσο συνέδριο όσο και έκθεση διαστημικής τεχνολογίας. Στόχος του, να παρουσιάσει τις εξελίξεις στη διαστημική αγορά Space 4.0, γνωστή και ως «New Space», όπου το Ελληνικό Διαστημικό οικοσύστημα δραστηριοποιείται ενεργά, εδραιώνοντας τη θέση του.
Το #gstf25 διεξάγεται από την ethosEVENTS με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι εφικτή με φυσική παρουσία στο Ωδείο Αθηνών και online μέσα από το LiveOn Expo Complex.
Στο 11ο τραπέζι συζήτησης του #gstf25 και υπό τον συντονισμό των καθηγητών Αντώνη Πασχάλη, Department of Informatics & Telecommunications, ΕΚΠΑ, και Ιωάννη Γήτα, Director of the Laboratory of Forest Management and Remote Sensing, ΑΠΘ, τις ερευνητικές και πανεπιστημιακές δραστηριότητες που αφορούν το διάστημα παρουσίασαν οι εξής ομιλητές:
- Vaios Lappas, Professor, Department of Aerospace Science & Technology, UoA
- Antonios Gasteratos, Dean, DUTh
- Evangelos Papadopoulos, NTUA
- Prof. Dr. Charalabos Ioannidis, Lab. of Photogrammetry, School of Rural, Surveying and Geoinformatics Engineering, NTUA
- Konstantinos Maliatsos, Assistant Professor, University of the Aegean
- Manolis Xilouris, Research Director, National Observatory of Athens
- Evangelos Vlachos, Associate Researcher
- Costas Cartalis, UoA
Ο κ. Γήτας παρουσίασε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρέχει το τμήμα δασολογίας του ΑΠΘ στο ελληνικό κράτος για τη διαχείριση των δασών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών και την επιχειρησιακή χαρτογράφηση καμένων εκτάσεων. Επιπλέον, έχουν αναλάβει τη συνολική ποιοτική καταγραφή των δασών και συμμετέχουν στο πρόγραμμα μικροδορυφόρων.
Ο κ. Λάππας παρουσίασε το τμήμα αεροδιαστημικής του ΕΚΠΑ, που ακολουθεί αγγλοσαξονικό μοντέλο εκπαίδευσης. Μίλησε για τις υποδομές και τα προγράμματα του τμήματος, που έχουν μεταξύ άλλων οδηγήσει σε δορυφορικό σταθμό εδάφους, drones και συμμετοχή σε 6 διαστημικές αποστολές. Θεωρεί σημαντική τη σύνδεση του τμήματός του με την κοινωνία και την αεροδιαστημική επάγγελμα όχι απλώς του μέλλοντος, αλλά ήδη του σήμερα.
Ο κ. Γαστεράτος μίλησε για τις δραστηριότητες του Πολυτεχνείου Θράκης, που μετρά σχεδόν 50 χρόνια στην αεροδιαστημική έρευνα. Μεταξύ άλλων, έχουν ασχοληθεί με ολοκληρωμένα κυκλώματα για διαστημικές εφαρμογές και οργανολογία για αποστολές σε Deep Space. Επιπλέον, ανέπτυξαν αλγορίθμους για ρομποτική πλανητική εξερεύνηση του Άρη, καθώς και για σχετικές εφαρμογές βαθιάς μάθησης. Ο μικροδορυφόρος DUTHSat είναι ο δεύτερος που ανέπτυξε η ομάδα του πανεπιστημίου του.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε αρχικά τις προκλήσεις τις διαστημικής ρομποτικής, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει, π.χ. για επισκευή δορυφόρων και συλλογή απορριμμάτων. Το 2003 κατασκεύασαν το πρώτο Space Robotics Emulator στην Ευρώπη. Το εργαστήριό του έχει ασχοληθεί μεταξύ άλλων με την πειραματική επιβεβαίωση συστημάτων σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και έχει συμμετάσχει σε διαστημικά προγράμματα της ESA και της ΕΕ.
Ο κ. Ιωαννίδης εστιάστηκε στις διαστημικές δραστηριότητες του εργαστηρίου φωτογραμμετρίας του ΕΜΠ, εξηγώντας ότι παίρνουν πληροφορίες από δορυφόρους και τις επεξεργάζονται με αλγορίθμους βαθιάς μάθησης ώστε να χαρτογραφήσουν φαινόμενα και να κάνουν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις. Το εργαστήριο συμμετέχει σε πλήθος προγραμμάτων, π.χ. για την προστασία μνημείων-υποδομών από φυσικές καταστροφές, τη δημιουργία χαρτών χρήσης-κάλυψης γης ή επίδρασης πλημμυρών, και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Ο κ. Μαλιάτσος μίλησε για τους μηχανισμούς ασφάλειας και διαχείρισης που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το κυβερνητικό σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών. Για την Κύπρο σχεδίασαν σύστημα ασφάλειας για τη διασύνδεση με το κβαντικό σύστημα επικοινωνιών, καθώς και σύστημα διαχείρισης χρηστών. Ανέπτυξαν επίσης εκπαιδευτικά εργαλεία που απευθύνονται σε μαθητές και μια ανοιχτή πλατφόρμα για νανοδορυφόρους και drones.
Ο κ. Πασχάλης αναφέρθηκε στις τεχνολογίες upstream που αναπτύσσονται στο ΕΚΠΑ εδώ και 15 χρόνια, με συμμετοχή σε πολλές διαστημικές αποστολές. Στάθηκε ιδιαίτερα στον κορονογράφο για την αποστολή Proba-3, στην αποστολή TRUTHS της ESA και στον «Ερμή». Μίλησε ακόμη για hardware accelerators και την πρώτη παγκοσμίως υλοποίηση του αλγορίθμου συμπίεσης CCSDS 122.1.
Ο κ. Ξυλούρης περιέγραψε τις δραστηριότητες του ΕΑΑ στις οπτικές τηλεπικοινωνίες, τις υποδομές και ειδικότερα τα τηλεσκόπια που χρησιμοποιεί. Επισήμανε, μάλιστα, πως το Αρίσταρχος είναι σήμερα το μόνο σε χρήση τηλεσκόπιο με τόσο μεγάλη διάμετρο κατόπτρου. Συνεργάζονται με την ESA για οπτικές τηλεπικοινωνίες και πειράματα ανίχνευσης λέιζερ, καθώς και με τη NASA σε αποστολή επίτευξης ζεύξης. Επιπλέον, συμμετέχουν στο δίκτυο κβαντικών τηλεπικοινωνιών και πιστεύει ότι σύντομα θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε περισσότερα πειράματα.
Ο κ. Βλάχος ανέφερε πως το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων του ερευνητικού κέντρου Αθηνά διεξάγει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα για βιομηχανικά θέματα, κυβερνοασφάλεια, έξυπνα συστήματα, τηλεποικοινωνίες 5G και 6G, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Διευκρίνισε πως διαθέτουν ένα μεγάλο portfolio που τώρα μπαίνει στον χώρο του διαστήματος, με μελέτες για υψηλότερες συχνότητες και προηγμένες επικοινωνίες, post-quantum cryptography, προσομοιώσεις κ.ά.