1 στους 4 ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει γίνει στόχος για απατεώνες ενώ ζει με το φόβο πως μία επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστικό κλείσιμο της επιχείρησής του
Σημαντικές ανησυχίες για την κυβερνοασφάλεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη προκύπτουν από νέα έρευνα της Mastercard, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.800 ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε 18 χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 1 στους 4 επιχειρηματίες (25%) έχει δεχτεί επίθεση, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ιρλανδία (38%), τη Δανία (35%) και τη Γαλλία (29%).
Καθώς η ψηφιακή απάτη εξελίσσεται και γίνεται πιο εξεζητημένη, οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενες προκλήσεις στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από τις κυβερνοαπειλές. Οι 23 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων και προσφέρουν περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου των θέσεων εργασίας.
Παρά τη συχνότητα των περιστατικών, σχεδόν οι μισοί επιχειρηματίες (47%) δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πώς να προστατευτούν από το ψηφιακό έγκλημα. Η ανάγκη για επιμόρφωση γύρω από το θέμα είναι επιτακτική, με το 67% να αναγνωρίζει ότι πρέπει να βελτιώσει τις γνώσεις του στον τομέα της κυβερνοασφάλειας- τάση που είναι πιο έντονη στην Ιρλανδία (83%), την Πολωνία (82%) και την Πορτογαλία (79%).
Τα ευρήματα δείχνουν ότι το 11% των επιχειρηματιών έχει χάσει χρήματα λόγω απάτης, ενώ το 9% έχει χάσει αγοραστικό κοινό. Οι επιπτώσεις επεκτείνονται και πέραν των άμεσων θυμάτων, καθώς το 42% δηλώνει ότι, παρότι δεν έχει πέσει θύμα προσωπικά, γνωρίζει επιχειρηματία που έχει πέσει θύμα απάτης.
Η απειλή της ψηφιακής απάτης φαίνεται να έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις στη στρατηγική των επιχειρήσεων. Σχεδόν οι μισοί επιχειρηματίες (49%) δηλώνουν ότι διστάζουν να επεκτείνουν την επιχείρησή τους λόγω του κινδύνου απάτης. Οι πιο επιφυλακτικές χώρες είναι η Σλοβακία (80%), η Πολωνία (79%) και η Ισπανία (68%). Επιπλέον, 1 στους 4 εκφράζει τον φόβο ότι μια σοβαρή κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε οριστικό λουκέτο για την επιχείρηση.
Οι ανησυχίες είναι εντονότερες στις νεότερες γενιές: το 36% Gen Z επιχειρηματιών δηλώνει ότι ανησυχεί καθημερινά για το ενδεχόμενο κυβερνοεγκλήματος, σε σύγκριση με το 27% των Millennials και το 25% των Baby Boomers. Μάλιστα, το 61% της Gen Z θεωρεί ότι ο φόβος απάτης αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους.
Η Michele Centemero, EVP Services Europe της Mastercard, δήλωσε:
«Καθώς η ψηφιακή απάτη και οι κυβερνοαπειλές αυξάνονται, οι επιχειρηματίες πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια των δραστηριοτήτων τους. Η έρευνά μας αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση, ισχυρότερα μέτρα ασφάλειας και μεγαλύτερη συνεργασία σε επίπεδο κλάδου. Στη Mastercard αναγνωρίζουμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και η ανθεκτικότητά τους είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη και την καινοτομία.»
Ο Tulsi Narayan, EVP Commercial and New Payment Flows Europe της Mastercard, προσθέτει:
«Οι κυβερνοαπειλές αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις σήμερα. Με 1 στις 4 ευρωπαϊκές ΜμΕ να φοβάται ότι μια κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμό της, είναι σαφές ότι απαιτούνται ισχυρότερα μέτρα ασφάλειας. Η Mastercard δεσμεύεται να εξοπλίζει τις μικρές επιχειρήσεις με τα εργαλεία και την προστασία που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός συνεχώς ψηφιοποιούμενου και περίπλοκου τοπίου απειλών.»
Η έρευνα διενεργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κυβερνοανθεκτικότητας (ECRC) της Mastercard, που ιδρύθηκε το 2024 στο Βέλγιο. Το Κέντρο έχει στόχο την ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας στην Ευρώπη, προσφέροντας υποστήριξη σε θεσμούς, επιχειρήσεις και καταναλωτές. Σήμερα, διαθέτει πάνω από 30 εξειδικευμένες ομάδες, μεταξύ των οποίων ειδικοί στην κυβερνοπληροφόρηση, στην αποκατάσταση περιστατικών και στη διαχείριση κρίσεων.
Στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης, η Mastercard έχει αναπτύξει εργαλεία όπως:
το My Cyber Risk, που αξιοποιεί την τεχνολογία RiskRecon για την ανάλυση προβλημάτων σε ψηφιακά περιβάλλοντα,
την υπηρεσία ID Theft Protection, που προσφέρει ειδοποιήσεις και βοήθεια σε περιπτώσεις κλοπής ταυτότητας,
και το Mastercard Trust Center, μια πλατφόρμα με ενημερωτικό υλικό, εργαλεία και εκπαιδευτικά δεδομένα για μικρές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, μέσα από συνεργασίες με εταιρείες όπως η CyberMonks και η VikingCloud, έχει δημιουργηθεί marketplace για εύκολη πρόσβαση σε λύσεις κυβερνοασφάλειας, κατάλληλες για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.