του Κώστα Παπαγρηγόρη

Παράλληλα με την ενίσχυση του ενεργητικού τους μέσω εξαγορών, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει το 2025 να είναι η χρονιά κατά την οποία θα συνεχίσουν τις επενδύσεις στο τεχνολογικό κομμάτι με την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, επιδιώκοντας να έχουν ισχυρό ψηφιακό αποτύπωμα με ολοκληρωμένες digital υπηρεσίες.

Όπως αναφέρθηκε, η Alpha Bank ολοκλήρωσε την εξαγορά της Flexfin (προσφέρει digital factoring σε μικρές επιχειρήσεις), η οποία θα συγχωνευθεί με την ABC Factors, κίνηση που οδηγεί στη δημιουργία μιας νέας εταιρείας factoring που θα αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά, καθώς συνδυάζει την ηγετική θέση της ABC Factors με την καινοτόμο τεχνολογία και τις ευέλικτες υπηρεσίες της Flexfin. Η Alpha προβλέπει ότι, με τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, μεσοπρόθεσμα, περισσότερες από 4.500 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα υποστηριχθούν με χρηματοδοτικές λύσεις που θα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, διπλασιάζοντας έτσι το αποτύπωμα του factoring στις εργασίες του Ομίλου Alpha Bank.

Η πρώτη ελληνική neobank, η Snappi, που είναι δημιούργημα της Πειραιώς και της Natech (fintech εταιρεία με έδρα τα Ιωάννινα), θα ξεκινήσει τη λειτουργία της μέσα στο δεύτερο τρίμηνο, φέτος. Έχοντας εξασφαλίσει από την ΕΚΤ ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια, έχει στόχο το 2026 να διαθέτει 1 εκατομμύριο πελάτες, 150 συνεργασίες με εμπόρους και επέκταση στο εξωτερικό. Η Snappi θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ΑΙ για να προσφέρει μια αμιγώς ψηφιακή εμπειρία στους πελάτες της, με πλήρη γκάμα προϊόντων, που θα απευθύνονται σε ιδιώτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες. Η digital bank θα λειτουργεί μέσω cloud και θα μοιάζει περισσότερο με πλατφόρμα παρά με τράπεζα. Θα προσφέρει στους πελάτες της μιαν αμιγώς digital ψηφιακή εμπειρία σε μια σειρά από προϊόντα που θα εκτείνονται από τις συναλλαγές έως τις καταθέσεις και τις πιστώσεις, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις. Να σημειωθεί ότι η Διοίκηση της Πειραιώς αναμένει έσοδα 55 εκατ. ευρώ από τη Snappi μέχρι το 2026.

Προτεραιότητα για την Eurobank είναι να αυξήσει ακόμη περισσότερο το digital μερίδιό της ενώ συνεχίζει τις επενδύσεις στην αναβάθμιση των υποδομών πληροφορικής και στην ανάπτυξη προσωποποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη, 24/7, και από όποιο σημείο και κανάλι επιθυμεί. Πρώτη άλλωστε υιοθέτησε το μοντέλο εξυπηρέτησης Phygital, που αποτελεί συνδυασμό της φυσικής (physical) και της ψηφιακής (digital) εμπειρίας.

Πέρσι, τον Νοέμβριο, η τράπεζα ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με την Plum, προκειμένου να προσφέρει στους πελάτες της περισσότερες και σύγχρονες λύσεις για αποταμίευση και επενδύσεις. Με την καινοτόμο εφαρμογή της Plum οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση σε ένα ψηφιακό «οικοσύστημα» έξυπνων αλγόριθμων διαχείρισης χρημάτων, που τους βοηθά να αποταμιεύουν, να επενδύουν και να διαχειρίζονται τα έξοδά τους αξιοποιώντας αυτοματισμούς και ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη). Η Eurobank επένδυσε 10 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή της να διαμορφώνεται στο 6,5% στη βρετανική Plum, η οποία έχει παρουσία σε 10 χώρες και πελατολόγιο 1,8 εκατ. πελάτες.

Επίσης, η Eurobank Asset Management απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία Mintus Group Limited, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνεργασία αυτή δίνει στους πελάτες της τράπεζας πρόσβαση, μέσα από την πλατφόρμα της Mintus, σε εναλλακτικές κατηγορίες επενδύσεων παγκοσμίως, όπως είναι η επένδυση σε έργα τέχνης και η ακίνητη περιουσία.

Σημαντικές είναι οι επενδύσεις που πραγματοποιεί η Εθνική Τράπεζα στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης. Την τελευταία τετραετία, έχει επενδύσει 800 εκατ. ευρώ με το Information Technology System της τράπεζας, που θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου και θα βασίζεται στο cloud. Στόχος είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και για τον περιορισμό του κόστους.

Όπως έχει αναφέρει ο CEO της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, οι επενδύσεις της τράπεζας σε τεχνολογικές υποδομές –που είναι οι πιο σύγχρονες στην Ελλάδα– κατατάσσουν την ΕΤΕ ανάμεσα στις πιο σύγχρονες τράπεζες στην Ευρώπη.

Τέλος, η συγχώνευση της Viva Payments και της Viva Βank δημιουργεί την πρώτη Tech Bank στην Ευρώπη για επιχειρήσεις, προσφέροντας ελκυστικά επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας: «Η Viva έχει εξελιχθεί από fintech σε μια μεγάλη ψηφιακή τράπεζα. Στόχος, τώρα, της Viva είναι να χορηγήσει δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, τα επόμενα δύο χρόνια, στην πελατεία της και στις 23 χώρες όπου δραστηριοποιείται. Το ύψος της χρηματοδότησης φτάνει στο 15% με 20% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης και η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου είναι 12-18 μήνες. Μάλιστα, αν το δάνειο αποπληρωθεί στις 45 ημέρες από την εκταμίευσή του, είναι άτοκο. Στη συνέχεια, το επιτόκιο είναι euribor 1 μήνα + περιθώριο 3%. Και προσφέρει υψηλό επιτόκιο 2% στις απλές καταθέσεις, επίσης για τους επιχειρηματίες πελάτες της στις χώρες όπου δραστηριοποιείται».

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ