Αποστολή στην Αργιθέα, στην καρδιά των Αγράφων Ελενα Ερμείδου
Ένα παραμυθένιο τοπίο παρόμοιο με αυτό των Αυστριακών και τους Δολομίτες των Νοτίων Σλοβενικών Άλπεων, με τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά, άγρια πυκνή βλάστηση και σπίτια κρεμασμένα στις βουνοπλαγιές, που περιβάλλεται από συστάδες αιχμηρών βουνοκορφών στις νότιες απολήξεις της Πίνδου στην καρδιά των Αγράφων.
Οι δεκάδες σπάνιες συνομοταξίες του φυτικού βασιλείου, κωνοφόρα ευθυτενή δένδρα στέκουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα … ενίοτε μάχονται για να συμβιώσουν και να προσαρμοστούν στις απότομες εναλλαγές του καιρού χειμώνα, καλοκαίρι, άνοιξη, φθινόπωρο. Αρώματα σπάνιων λουλουδιών που αναδύονται κάθε πρωί και σε θέλγουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Έναν τρόπο που μόνο η φύσις ξέρει να κάνει τόσο καλά. Οι άνθρωποι ‘εναγκαλίζονται’ με τα στοιχεία της φύσης, διατηρούν τις παραδόσεις, δημιουργούν κοινωνίες για να βιοποριστούν.
Αφήνοντας πίσω τον κάμπο της Καρδίτσας, στο Δήμο Αργιθέας στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας που συνορεύει με 3 νομούς των 370 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων με τις 30 γέφυρες που ενώνουν τους τόπους και τις 12 τοξωτές που ανακαλούν μνήμες από το παρελθόν απαντά κανείς το μοναδικό αυτό ηπειρωτικό τοπίο.
Φτάνοντας στον πρώτο σταθμό στο Πετρίλο του Δήμου Αργιθέας και διανυκτερεύοντας μέσα στην φύση στο ξενώνα Λιβάδια στην καρδιά των Θεσσαλικών Αγράφων και της Πίνδου, εκεί που οι βουνοκορυφές ξεπερνούν τα 2000 μέτρα αντιλαμβάνεται κανείς με μία πρώτη ματιά ότι την φύση δεν μπορούμε να την δαμάσουμε, μπορούμε μόνο έρθουμε κοντά της εξερευνώντας και μαθαίνοντας.
Ποτάμια, παραδοσιακοί πετρόκτιστοι οικισμοί, τοιχογραφίες Αγιών στις εκκλησίες και τα μοναστήρια, νερόμυλοι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης της Αργιθέας και κάποτε μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων, καταρράκτες συνθέτουν το πάζλ της περιφερειακής ενότητας του τόπου.
Ανατολική Αργιθέα
Η Ανατολική Αργιθέα περιλαμβάνει τα χωριά Πετρίλο, Βλάσι, Δροσάτο, Φουντωτό, Λεοντίτο, Πετροχώρι, Κουμπουριανά, Στεφανιάδα.
Το Πετρίλο, ιστορική έδρα του Δήμου Αργιθέας, αποτελεί χωριό, που ανήκει στον ορεινό όγκο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα θέρετρα της περιοχής με πλούσια βλάστηση, γραφικά σπίτια και μοναδικές εκκλησίες Βρίσκεται περίπου στο κέντρο των βορείων Αγράφων. Είναι χτισμένο στις πλαγιές τους σε υψόμετρο 1160 m. Είναι το μεγαλύτερο χωριό στην Ανατολική Αργιθέα, με μακρόχρονη ιστορία. Η περιοχή του Πετρίλου χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής και σημαντικές εκκλησίες και μοναστήρια.
Δροσάτο
Το Δροσάτο είναι χτισμένο είναι χτισμένο στην πλαγιά της Καράβας σε υψόμετρο 960 μέτρων . Στο χωριό υπάρχει ενοριακός ναός και άλλες αξιόλογες εκκλησίες καθώς και το μοναστήρι του Αγ. Αθανασίου με εντυπωσιακές τοιχογραφίες Αγίων. Ο πετρόκτιστος νερόμυλος χρονολογείται είναι περίπου 180 ετών ενώ η τοξωτή γέφυρα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Το 1952 το Δροσάτο ήταν το μοναδικό χωριό του Δήμου Αργιθέας με ηλεκτρικό ρεύμα χάριν της ύπαρξης υδροηλεκτρικού εργοστασίου.
Στεφανιάδα και λίμνη Στεφανιάδα
Λίγα χιλιόμετρα από το Πετρίλο, το ειδυλλιακό τοπίο με το πευκοδάσος της περιοχής Στεφανιάδας αντανακλάται στα κρυστάλλινα νερά της ομώνυμης λίμνης. Η λίμνη Στεφανιάδα ιδανική για κανό, και πεζοπορία είναι η νεώτερη φυσική λίμνη στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε μετά από μία έντονη βροχόπτωση.
Το Βλάσι
Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1060 μέτρων και είναι το πρώτο χωριό που συναντά κανείς στον οδικό άξονα από το Μουζάκι. Χωριό κατάφυτο με έλατα, οξιές και βελανιδιές, κουμαριές. Στο χωριό Βλάσι ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος συνεργάστηκε με κατοίκους και ίδρυσαν το περίφημο λαογραφικό μουσείο. Από το χωριό αυτό διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
Λεοντίτο
Σε υψόμετρο 1000 μέτρων περίπου είναι χτισμένο το χωριό Λεοντίτο, ένα χωριό κατάφυτο απαράμιλλης ομορφιάς τοποθεσία υστεροβυζαντινής εποχής. Κάθε χρόνο στο κεντρικό πλάτανο πραγματοποιούνται από τον κεντρικό πολιτιστικό σύλλογο εκδηλώσεις. Στο κέντρο του χωριού λειτουργεί ένα παραδοσιακός νερόμυλος .
Δυτική Αργιθέα
Η δημοτική ενότητα Αργιθέας καλύπτει γεωγραφικά την Δυτική Αργιθέα που βρίσκεται στην Νότια πλευρά της Πίνδου και συνορεύει με τους νομούς Αρτας και Τρικάλων. Περιλαμβάνει την κοινότητα Ανθηρού, Αργιθέας, Ελληνικών, Θερινού, Καλής Κώμης, Καρυάς, Μεσοβουνίου, και Πετρωτού.
Ανθηρό
Το Ανθηρό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων στην καρδιά των Θεσσαλικών Αγράφων. Είναι κεφαλοχώρι και έδρα του Δήμου Αργιθέας με πολλούς διάσπαρτους οικισμούς. Στην διαδρομή για το Ανθηρό συναντά κανείς οικισμούς σε κατάφυτες πλαγιές και φαράγγια.
Αργιθέα
Το χωριό που άλλοτε ονομάζονταν Κνίσοβο έδωσε το όνομα του στην ευρύτερη περιοχή της Αργιθέα. Η Αργιθέα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων. Το χωριό είναι γεμάτο από πλατάνια και το κέντρο του χωριού το διασχίζει ο ποταμός Πλατανιάς. Κατά την αρχαιότητα ήταν η πρωτεύουσα της Αθαμανίας.
Καλή Κώμη
Νοτιοδυτικά του χωριού καλής Κώμης ή άλλως Μολέντζικό βρίσκεται ο ποταμός Αχελώος που αποτελεί και το σύνορο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας. H Καλή Κώμη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων και οι επισκέπτες της μπορούν να περπατήσουν κατά μήκος του Αχελώου ή άλλως Ασπροπόταμος . Η φυσική ομορφιά στην περιοχή είναι εξαιρετική με πολλές εναλλαγές.
Τα πέτρινα μονότωξα τοξωτά γεφύρια
Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια χαρακτηριστικό της περιοχής ξεχωρίζουν για την ομορφιά και την τέχνη τους. Μεταξύ των τοξωτών γεφυριών με εξέχουσα σημασία η γέφυρα του Κοράκου κατασκευάστηκε από τον Μητροπολίτη των Βησαρίωνα Β’ το 1527-1529. Η γέφυρα ένωσε στο φυσικό όριο της Θεσσαλία με την Ηπειρο, τον νομό Καρδίτσας με τον νομό Αρτας και το δήμο Αργιθέας. Ηταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων σε υψόμετρο 435 μέτρων και άνοιγμα βάσης 49,50 μέτρα. Η γέφυρα ανατινάχτηκε στο Εμφύλιο πόλεμο. Μία άλλη αξιοθαύμαστη γέφυρα είναι η γέφυρα του Αυλακίου. Χτίστηκε το 1908-1910 σε τέσσερα ημικυκλικά τόξα. Το 1986 χαρακτηρίστηκε ιστορικό μνημείο.
Ακολουθώντας τις γέφυρες και τον Ασπροπόταμο (τον Αχελώο) περίπου 8-9 χλμ από το χωριό Αργύρη στα Νεοχώρια Βραγγιανών κοντά στα σύνορα με την Ευρυτανία, την Αιτωολοακαρνανία και την Αρτα συναντάμε ένα τεχνολογικό επίτευγμα – μία πατέντα από τα παλιά –την Περαταριά.
Ένα εναέριο τροχαλία που βαστά μία ανοικτή σιδερένια καμπίνα. Ο τροχαλία αυτός ή το καρούλι διέσχιζε κάθετα το ποτάμι μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα μεταξύ των νομών. Στα Βραγγιανά στην έδρα του Δήμου Αχελώου το ρεύμα έφτασε στην περιοχή το 1981.
Σήμερα ο Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας Ανδρέας Στεργίου μαζί με τους Αντιδημάρχους και όλο το επιτελείο επιχειρεί να αναδείξει τουριστικά την περιοχή αξιοποιώντας χρηματοδοτικά προγράμματα και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.