Σε μια χρονιά κατά την οποία οι ελληνικές εξαγωγές θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους, μέσα σε ρευστές συνθήκες, τις οποίες διαμορφώνουν οι έντονες γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι εμπορικοί πόλεμοι και η νέα δασμολογική πολιτική από την πλευρά των ΗΠΑ, τα Greek Exports Forum & Awards 2025 έρχονται να εντοπίσουν τα προβλήματα και τα χρηστικά «εργαλεία» για την διαχείρισή τους, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες, προκειμένου να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Παράλληλα, θα αναδείξει τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.
Στον χαιρετισμό του κατά την λαμπερή τελετή απονομής βραβείων ο κ . Δημήτριος Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, Υπουργείο
Εξωτερικών – Πρόεδρος ΔΣ Enterprise Greece.
Ο κ. Σκάλκος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Θα προσπαθήσω να απαντήσω στο τι αντιμετωπίζουμε, τι αντιμετωπίζει σε εθνικό περιβάλλον η ελληνική οικονομία. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον με πρόσθετες προκλήσεις στις οποίες όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε.
Η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια διπλάσιους και τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το 2024 το ΑΕΠ έκλεισε με ανάπτυξη στο 2,3%. Σε απόλυτους αριθμούς από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν προστεθει στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 62 δις ευρώ.
Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, πετύχαμε διπλασιασμό, έναντι του αναμενόμενου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, στο 4,8% του ΑΕΠ. Το 2025 η χώρα μας θα καταγράψει τον ταχύτερο ρυθμό απομείωσης δημοσιου χρέους στην ΕΕ και εκτιμάμε ότι πρακτικά θα έχουμε μηδενίσει και το έλλειμμα.
Οι εξαγωγές, με έτος βάσης το 2010 σήμερα έχουν διπλασιαστεί. Είναι άξιο λόγου ότι πλέον οι εξαγωγές αγαθών υπερτερούν έναντι των εξαγωγών υπηρεσιών. Πρόκειται για προϊόντα που ενσωματωνουν καινοτομία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, ο ρυθμός αυξησης των εξαγωγών της Ελλάδας θα είναι τριπλάσιο έναντι του ευρωπαικού μέσου όρου. Το παραγωγικό μοντέλο αρχίζει σταδιακά να αλλάζει. Τα προϊντα που εξάγουμε ενσωματώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό καινοτομία και τεχνολογια, πράγμα που φέρνει υψηλή προστιθέμενη αξία.
Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών στην Eλλάδα θα είναι το 2025 τριπλάσιος έδναντι της αύξησης του κοινοτικού μ.ο. Το 2024 έκλεισε με εξαγωγές που έφτασαν 50 δις ευρώ, η τρίτη καλύτερη επίδοση σε μια εικοσαετία.
Στο μέτωπο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, με εξαίρεση το 2022, πλέον έχουμε ένα σταθερά αυξητικό ρυθμό αύξησης των επενδύσεων αυτών. Την πενταετία 2019-2024 προστέθηκαν στην ελληνική οικονομία από τις ΑΞΕ περίπου 51 δις ευρώ. Επιπλέον, το 2024 είχαμε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της 20ετίας, με αύξηση στο 43% έναντι την προηγούμενης χρονιάς.
Όλα αυτά τα αναφέρω για να επιβεβαιώσω ότι ο δείκτης εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Είναι αυτονόητο ότι όλα αυτά δεν προέκυψαν αυτόματα αλλά μέσα από σκληρή, παραγωγική και έξυπνη δουλειά, μεσω βελτίωσης του επιχειρηματικού μας περιβάλλοντος. Βελτιώσαμε τη θέση μας στην βελτίωση οικονομικού περιβάλλοντος κατά 24 θέσεις την τετραετία 2019-2023.
Στόχος μας είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.
Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε:
-τη δημιουργία του εθνικού επενδυτικού ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση έρευνας στην καινοτομία και υψηλή τεχνολογίας.
-ολοκλήρωση κτηματολογίου
-τη Golden Visa σε νεοφυείς επιχειρήσεις
Σημαντική είναι και η δουλειά της Εnterprise Greece η οποία ως επιχειρησιακός βραχίονας ΑΞΕ μεταξύ άλλων έχει συμβάλει στην έγκριση 48 στρατηγικών επενδυτικών σχεδίων, στην στήριξη 123 εμπορικών εκθέσεων, ενώ έχει στηρίξει 150 επενδυτικά σχέδια.
Απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή πρέπει να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ζέση την δουλειά που κάνουμε με την ενίσχυση των εξαγωγών μας σε άλλα πεδία για να ανακτήσουμε ό,τι θα χάσουμε από την παγκόσμια αναταραχή και τον προστατευτισμό.
Μεταξύ άλλων, εμείς συνδιαμορφώνουμε με τους εταίρους μας αυτή την ευρωπαϊκή στάση, αξιολογούμε τις άμεσες επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων, στηρίζουμε μεθοδικά την προώθηση των προϊόντων μας και τη διείσδυση σε τρίτες αγορές, προωθούμε θεσμικές αλλαγές για να βοηθήσουμε τις εξαγωγές με την ολοκλήρωση κυρίως ενός οδικού χάρτη διευκόλυνσης εμπορίου.
Παράλληλα έχουμε στη διάθεσή μας μερικά νέα εργαλεία όπως:
1. Ο σχεδιασμός του νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου εξωστρέφειας σε μεσοπρόθεσμη βάση που θα είναι τουλάχιστον τριετής. Θα προηγηθεί διαβούλευση με επιχειρηματικούς φορείς
2. Οδικός χάρτης διευκόλυνσης εμπορίου για το 2022-2026 για την παροχή εγγυοδοσίας στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις
3. Συνεργασία της Export Credit Greece με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
4. Σύσταση περιφερειακών γραφείων εξωστρέφειας, σε πιλοτική φάση, κάνοντας την αρχή από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θρακη
5. Αναβάθμιση του συμβουλίου εξωστρέφειας την κυβερνητική επιτροπή εξωστρέφειας.
6. Μετεξέλιξη της Enterprise Greece σε φορέα παροχής υπηρεσιών προς επενδυτές και εξαγωγείς σε one-stop-shop.