Άνοιξε η αυλαία για το Greek Exports Forum & Awards 2025, την κορυφαία εξαγωγική διοργάνωση, που συνδυάζει ενημέρωση, networking και επιβράβευση εξαιρετικών επιδόσεων.

Τα Greek Exports Forum & Awards 2025 #gefa25, που διοργανώνονται από την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών και την ethosEVENTS, προσφέρουν διαχρονικά μια μοναδική ευκαιρία στους εξαγωγείς να ενημερωθούν για τα τελευταία οικονομικά δεδομένα και αναπτυξιακά προγράμματα. Παράλληλα, μέσω συζήτησης με θεσμικούς και εξειδικευμένους παράγοντες της αγοράς, οι συμμετέχοντες αποκτούν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Επιτυχημένοι εξαγωγείς παρουσιάζουν τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας, μοιράζοντας πρακτικές που έχουν οδηγήσει σε εξαγωγική αριστεία.

Πολύ ενδιαφέρον είχε το Panel Ι με κεντρικό θέμα: «Το νέο πρόγραμμα εξωστρέφειας και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της χώρας – Η αξιοποίηση των γραφείων ΟΕΥ από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τα success stories»

Συντονιστής: Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος, Head of Content, ethosMEDIA 

Ομιλητές:

 Χριστίνα Αργυροπούλου, Σύμβουλος ΟΕΥ Α ́, Γραφείο Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Υπουργείο Εξωτερικών

Η εξωστρέφεια είναι μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι τα γραφεία ΟΕΥ προσπαθούν να ανταποκριθούν και να στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σημαντική και βοηθάει εμάς να διεισδύσουμε στα δίκτυα επαφών που έχουμε ώστε να αναπτυχθούν συνεργασίες. Σαφώς οι βελτιώσεις είναι σημαντικές και υπάρχουν περιθώρια. Στη Γ.Γ. δρομολούμε κάποιες δράσεις που αποτυπώνουν ττην στρατηγική κατεύθυνση (συνέργειες, αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα). Μέσα από τις διεργασίες του εθνικού σχεδίου εξωστρέφειας αντιμετωπίζουμε δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Έχει βελτιωθεί ο συντονισμός. Η δεύτερη στρατηγική κατεύθυνση είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των οικονομικών πόρων. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες με τα γραφεία εξωστρέφειας στις περιφέρειες (θα λειτουργήσουν ως μηχανισμός διασύνδεσης). Οι φορείς ΠΣΕ ΣΕΒΕ ΕΒΕΑ κτλ κάνουν συχνά μελέτες για την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά αυτό αποτελεί μία απώλεια πόρων καθώς ο κάθε ένας χρηματοδοτεί τη δική του μελέτη. Ο ρόλος των γραφείων ΟΕΥ είναι κομβικός. Αποτελούν πολύτιμο συνεργάτη, καθώς είναι ο μοναδικός φορέας με επιτόπια παρουσία και με γνώση της αγοράς, έχουν ισχυρά δίκτυα επαφών με κορυφαίους θεσμικούς και επιχειρηματικούς φορείς της κάθε χώρας.

Γεώργιος Τοσούνης, Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Διευθυντής, Β1 Διεύθυνση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας και Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας, Υπουργείο Εξωτερικών

Οι χρόνιες ανάγκες του ελληνικού επιχειρείν είναι η χρηματοδότηση, ο συντονισμός και η διερεύνηση νέων αγορών. Έχουν όμως γίνει βήματα προόδου. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης εξαγωγών στην ΕΕ. Ενώ εμείς στο ΥΠΕΞ που είμαστε αρμόδιοι για αυτά τα θέματα, οι επιχειρηματικοί φορείς που συνεργαζόμαστε δεν έχουν στο καταστατικό τους την ευθύνη να ενημερώνουν το ΥΠΕΞ για τις όποιες δράσεις τους στο εξωτερικό. 

 Σαράντης Μοσχόβης, Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) – Διευθυντής, Β2 Διεύθυνση Τεκμηρίωσης & Διαχείρισης Ποιότητας, Υπουργείο Εξωτερικών

Για να δώσουμε λύση στο αποσπασματικό χαρακτήρα των δράσεων δημιουργήσαμε ένα ημερολόγιο δράσεων εξωστρέφειας ώστε να καταγράφουν οι φορείς στην πλατφόρμα τις ενέργειές τους. Φιλοδοξούμε αυτό το εργαλείο να μετεξελιχθεί να στρατηγικό σχέδιο εξωστρέφειας σε ορίζοντα τριετίας. Το 2024 έγιναν συνολικά 4134 αναρτήσεις ενώ η επισκεψιμότητα είναι 143.417, ένας ικανός αριθμός ατόμων-χρηστών που πληροφορήθηκαν για όλα αυτά. Η δ/νση συντάσσει αναφορές εκθέσεις, μελέτες, βάσει των στοιχείων των γραφείων ΟΕΥ. Μας παρέχουν πολύτιμη πληροφόρηση ανά κλάδο, με ετήσιες εκθέσεις για τις χώρες αναφοράς τους. Η βασική μελέτη μας -που δεν είναι πολύ γνωστή- μετρά τον βαθμό σημαντικότητας των αγορών για την Ελλάδα. Τώρα συντάξουμε την τελευταία έκθεση για τις διεθνείς αγορές. Παίρνουμε και μικροοικονομικούς δείκτες πχ δείκτης απόδοσης, ρόλος ομογένειας, ανταγωνιστικότητα ελληνικών προϊόντων. Οι 10 χώρες που είναι πιο σημαντικές είναι: Γερμανία, ΗΠΑ, Κύπρος, Ιταλία, Λίβανο, Βρετανία, Κίνα, Βουλγαρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε αυτές αξίζει το επόμενο διάστημα να κάνουμε στοχευμένες δράσεις. 

 Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος ΔΣ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) & Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ)

Θετικό είναι ότι υπάρχει ένας προδημοσιευμένος οδηγός που μπορεί να ενισχύει την εξαγωγική προσπάθεια, οπότε το εργαλείο είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Συντάξαμε μία κοινή επιστολή στο Υπουργείο προτείνοντας αλλαγές ώστε να είναι πιο βατό και ρεαλιστικό το σχέδιο. Έχουμε ζητήσει εκ νέου συνάντηση ώστε να αλλάξει ο οδηγός και το εργαλείο να γίνει χρηστικό για τους εξαγωγείς. Στρατηγικός σχεδιασμός όμως δεν υπάρχει εδώ και χρόνια. Επαφιόμαστε στη φιλοτιμία κάποιων και αυτό αποτυπώνεται από τα στοιχεία. Ναι μεν επικροτούμε, αλλά προτείνουμε δημιουργικά πλάνα. Απαιτείται πολιτική βούληση και πολιτική συνέχειας. Χρειάζεται μια εθνική στρατηγική-Ευαγγέλιο. 

Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων

Ούτε στο αναπτυξιακό, ούτε ΕΣΠΑ, ούτε Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει κάτι για τους εξαγωγείς. Θεωρούμε ότι η αποτελεσματικότητα των γραφείων ΟΕΥ μπορεί να βελτιωθεί. Πρέπει να θεσπιστούν σαφείς στόχοι απόδοσης, να δημιουργηθεί μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, να υπάρχει στενή συνεργασία των ΟΕΥ με τον ιδιωτικό τομέα. 

 Μπασσάμ Αζάρ, Πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος, ΕΒΕΑ – Μέλος Δ.Σ. με καθήκοντα Οικονομικού Επόπτη, ΠΣΕ

Το σύστημα χρειάζεται πολλές βελτιώσεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι κατά 67% οι εξαγωγές είναι ενδοκοινοτικές συναλλαγές, εκτός Ευρώπης είναι το 32% περίπου. Το πρόγραμμα εξωστρέφειας πρέπει να συνδράμει ώστε να πάμε σε Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική, πρέπει να υπάρχει στροφή προς τα εκεί. Πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια για να πιέσουμε την πολιτεία να ενισχύσει αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή να βγούμε και εκτός Ευρώπης.