Το πολύ καλό μομέντουμ για τις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνει με έκθεσή της η AXIA, δίνοντας έμφαση στη σταθερότητα των επιτοκίων, τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και τη συνεπή δημιουργία αξίας για τους μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η ΑΧΙΑ στην ανάλυσή της αναφέρεται στο ασταθές διεθνές κλίμα και τις ολοένα μεταβαλλόμενες προσδοκίες που αφορούν τα επιτόκια πάρα ταύτα,τα πιστωτικά ιδρύματα, τονίζουν οι αναλυτές, μπορούν και διατηρούν ελκυστικές αποτιμήσεις και ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη.

Στην έκθεση οι τιμές-στόχοι αναθεωρούνται ανοδικά:

H Eurobank φτάνει τα 3,40 ευρώ,

Η Πειραιώς τα 7,20 ευρώ,

Η Εθνική τα 10,90 ευρώ και

Η Τράπεζα Κύπρου τα 7,10 ευρώ

Tο περιθώριο ανόδου αγγίζει το 39% για τη Εurobank, το 17% για την ΕΤΕ, το 47% για την Πειραιώς και το 30% για την Τρ. Κύπρου.

Η ελληνική τραπεζική αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/B στο 0,80x και P/E στο 5,14x για το 2026, εμφανώς χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (0,89x και 7,74x αντίστοιχα). Την ίδια στιγμή, η μέση μερισματική απόδοση φτάνει το 9,2%, προσφέροντας premium 260 μονάδων βάσης έναντι του δείκτη Stoxx 600 Banks.

Κατά την ΑXIA 4 είναι οι λόγοι που δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον

1. Ανθεκτικό NII ως βασικό στήριγμα κερδοφορίας:

Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν ισχυρή επίδοση στο NII, χάρη στη συνετή τιμολόγηση δανείων, την αύξηση των χορηγήσεων και τις επανεπενδύσεις σε αποδοτικά ομόλογα.

2. Πιστωτική επέκταση με επίκεντρο το RRF:

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναζωογονούν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες και ο τραπεζικός κλάδος προσδοκά ετήσια αύξηση δανείων 6% (CAGR). Υποδομές, πράσινη ενέργεια και τουρισμός είναι οι κλάδοι-κλειδιά.

3. Έσοδα από προμήθειες:

Καθώς τα έσοδα από τόκους τείνουν να εξομαλύνονται, οι τράπεζες επενδύουν συστηματικά στη διεύρυνση των εσόδων από προμήθειες. Αναμένεται αύξηση περίπου 7% ετησίως έως το 2027 ποσοστό υπρδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό Μ.Ο.

4. Ισχυρή κεφαλαιακή βάση και αυξανόμενες αποδόσεις.