- Μια νέα μελέτη της Compare the Market AU ανέλυσε παράγοντες όπως η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η αναψυχή, η ισότητα, η προσιτότητα και η πρόσβαση σε υπηρεσίες για να αποκαλύψει τις κορυφαίες πόλεις για Millennials.
-
Το Άμστερνταμ (9.214) κατέλαβε την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τη Στοκχόλμη (8.632) και την Πράγα (8.569).
-
Το Τορόντο (8.306) ήταν η πρώτη μη ευρωπαϊκή πόλη που μπήκε στη δεκάδα, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση.
Ως μια γενιά με έντονο ψηφιακό προσανατολισμό και αξίες που καθορίζουν τον τρόπο ζωής, οι Millennials αναζητούν πόλεις που προσφέρουν έξυπνη τεχνολογία, ποιοτική καθημερινότητα και ένα περιβάλλον που ευνοεί την επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη.
Για να βοηθήσει όσους σχεδιάζουν να μετακομίσουν, η ομάδα ειδικών της Compare the Market AU ανέλυσε 60 πόλεις παγκοσμίως βάσει 16 δεικτών, οργανωμένων σε πέντε βασικές κατηγορίες: εργασία, αναψυχή, προσιτότητα, ισότητα και πρόσβαση σε υπηρεσίες.
Οι Κορυφαίες Πόλεις για Millennials
-
Άμστερνταμ, Ολλανδία – 9.214
-
Στοκχόλμη, Σουηδία – 8.632
-
Πράγα, Τσεχία – 8.569
-
Δουβλίνο, Ιρλανδία – 8.568
-
Μιλάνο, Ιταλία – 8.507
-
Ζυρίχη, Ελβετία – 8.427
-
Ελσίνκι, Φινλανδία – 8.385
-
Λυών, Γαλλία – 8.368
-
Λονδίνο, Ην. Βασίλειο – 8.316
-
Τορόντο, Καναδάς – 8.306
Δυστυχώς, οι ελληνικές πόλεις βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας:
-
Θεσσαλονίκη: Θέση 52 – Συνολική βαθμολογία 5.976
-
Υψηλή επίδοση στην προσιτότητα (1.525), που δείχνει ότι η πόλη παραμένει οικονομικά προσβάσιμη για τους νέους.
-
Ωστόσο, χαμηλές επιδόσεις στην ισότητα (0.843) και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες (1.417) καταδεικνύουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
-
-
Αθήνα: Θέση 53 – Συνολική βαθμολογία 5.824
-
Παρόμοιο προφίλ με τη Θεσσαλονίκη, με δυνατό σημείο την προσιτότητα (1.521).
-
Οι αδυναμίες της Αθήνας έγκεινται επίσης στην ισότητα (0.843) και στην περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες (1.393).
-
-
Η πρωτεύουσα της Κύπρου κατατάσσεται στην 57η θέση, με:
-
Υψηλή προσιτότητα (1.502) – ένδειξη χαμηλού κόστους ζωής και επιτοκίων
-
Χαμηλή βαθμολογία σε πρόσβαση υπηρεσιών (0.266) – κυρίως λόγω υποδομών υγείας, εκπαιδευτικής κάλυψης και ταχύτητας διαδικτύου
-
Μειωμένη αναψυχή (0.301) – περιορισμένες επιλογές κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής συγκριτικά με ευρωπαϊκές πόλεις
-
Παρότι βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη, οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις έχουν δυνατότητες ανάκαμψης, αν υπάρξουν επενδύσεις σε κοινωνική ισότητα, ψηφιακές υποδομές και υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Τι λένε οι ειδικοί
Ο Stephen Zeller, Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών στη Compare the Market AU, σχολιάζει:
“Η προσιτότητα στην αγορά κατοικίας αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, ιδιαίτερα για τους Millennials που δυσκολεύονται να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Ωστόσο, καθώς η γενιά μεγαλώνει και πλησιάζει τα 40, οι περισσότεροι εξετάζουν τη μετεγκατάσταση και την απόκτηση ιδιοκτησίας.
Θέλαμε να μελετήσουμε πόλεις που όχι μόνο προσφέρουν οικονομική ευκαιρία αλλά και προωθούν έναν πολιτισμό ισότητας, συνδεσιμότητας και ευελιξίας – όλα χαρακτηριστικά που εκφράζουν τους Millennials.”
Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την κατάταξη μεταβείτε εδώ: https://www.comparethemarket.com.au/home-loans/features/best-cities-for-millennials/