Μελέτη Ozios Broker: Η Ελλάδα αναμένει τη μεγάλη επιστροφή του τουρισμού το 2025 παρά την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα
Ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του ΑΕΠ της χώρας. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η ελληνική οικονομία συγκαταλέχθηκε μεταξύ των πλέον πληγεισών στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάκαμψη. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία Ozios, είναι πολύ πιθανό ο τουριστικός όγκος φέτος να ξεπεράσει τα προ- πανδημίας επίπεδα. Τα στοιχεία των πρώτων μηνών του 2025 ενισχύουν την αισιοδοξία, καθώς δείχνουν ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι αναμένουν μια εξαιρετική σεζόν. Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία ο εμπορικός πόλεμος που έχει επανεκκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ελληνικός τουρισμός βελτιώνει συνεχώς τις επιδόσεις του, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή του δυναμική.
Οι πρώτες ενδείξεις από τις αφίξεις και τις τουριστικές εισπράξεις για το 2025 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 11,4% στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, τα τουριστικά έσοδα παρουσίασαν άνοδο κατά 7,5%, επιβεβαιώνοντας τη θετική δυναμική του κλάδου και ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια ακόμα ισχυρή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιανουάριο ανήλθε σε περισσότερους από 821.000 ταξιδιώτες. Η τουριστική ροή από τη Γερμανία κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 35,3%, ενώ αντίθετα η κίνηση από τη Γαλλία παρουσίασε μείωση κατά 45,2%. Η θετική τάση επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία οι διεθνείς αφίξεις στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 11,9% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2024. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, ενισχύοντας τη γενική αίσθηση ανάκαμψης του κλάδου.
Τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία των δύο πρώτων μηνών του έτους καταδεικνύουν ότι ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει προς μια εξαιρετική χρονιά το 2025 — και όλα αυτά πριν ακόμη ξεκινήσει η κύρια τουριστική περίοδος. Η δυναμική αυτή ενδέχεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στο χρηματιστήριο, καθώς είναι πιθανό οι επιδόσεις του τουριστικού κλάδου να οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής των μετοχών εταιρειών που δραστηριοποιούνται άμεσα ή συνδέονται στενά με τον κλάδο. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες αλλά και τα ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν εκδρομές και παρέχουν τουριστικά πακέτα για εξορμήσεις στη χώρα.
Πράγματι, μια τέτοια τάση παρατηρήθηκε στις μετοχές των τουριστικών επιχειρήσεων κατά τις πρώτες εβδομάδες του τρέχοντος έτους, με τις αγορές να αποτιμούν θετικά τα ενθαρρυντικά στοιχεία του κλάδου. Ωστόσο, τα πρόσφατα βήματα του «παλαιο-νέου» Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στον τομέα της οικονομικής πολιτικής έχουν προκαλέσει έντονη αβεβαιότητα στις παγκόσμιες χρηματαγορές, αλλά και στην πραγματική οικονομία. Το κλίμα αστάθειας που έχει δημιουργηθεί γύρω από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αγαθών από σχεδόν όλες τις χώρες αντικατοπτρίζεται αρνητικά στις αγορές με τις μετοχές να δέχονται πιέσεις.
Οι μετοχές μεγάλων παγκόσμιων ξενοδοχειακών αλυσίδων, όπως η Marriott International και η Hilton Worldwide, διαπραγματεύονται σήμερα περίπου 15% χαμηλότερα από τα επίπεδα των αρχών του έτους. Αντίστοιχα, η ελληνική ξενοδοχειακή αλυσίδα Lampsa Hellenic Hotels έχει σταματήσει την ανάπτυξή της από τον περασμένο Νοέμβριο, με τις μετοχές της να σημειώνουν πτώση περίπου 2,5% από τότε. Η μετοχή της πλατφόρμας καταλυμάτων Booking έχει επίσης αποδυναμωθεί κατά σχεδόν 7% από την αρχή του έτους.
Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές της ελληνικής Aegean Airlines έχουν ενισχυθεί κατά 14% από την αρχή του 2025, αν και παραμένουν σχεδόν 10% χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποιες εξελίξεις μπορεί να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ιδιαίτερα δεδομένων των αυξανόμενων εντάσεων στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος δεν χρειάζεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος παραμένει ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, εξαρτώμενος σε μεγάλο βαθμό από την πελατεία κυρίως ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως των κρατών-μελών της ΕΕ.
Το 2024, περισσότεροι από 29 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες από τις 20 κορυφαίες χώρες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Από αυτούς, περίπου 1,5 εκατομμύριο προήλθαν από χώρες εκτός Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 95% των επισκεπτών προέρχονταν από ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό είναι η αυξανόμενη απαισιοδοξία των καταναλωτών στην Ευρώπη, η οποία ενδέχεται να ενισχυθεί λόγω των ανησυχιών για την κλιμάκωση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου και των συνακόλουθων οικονομικών προκλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε τέτοιες περιόδους, τα νοικοκυριά τείνουν να περιορίζουν τα μη απαραίτητα έξοδα, με τα ταξίδια και τις διακοπές να αποτελούν συχνά τις πρώτες κατηγορίες δαπανών που περικόπτονται. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι κρίσιμοι για την πορεία του τουριστικού κλάδου, ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει να παρουσιάζει εξαιρετικές επιδόσεις.
Adam Austera, αναλυτής Ozios
* Οι επιδόσεις του παρελθόντος δεν αποτελούν εγγύηση για τα μελλοντικά αποτελέσματα.
[1] Οι μελλοντικές δηλώσεις βασίζονται σε υποθέσεις και τρέχουσες προσδοκίες, οι οποίες ενδέχεται να είναι ανακριβείς ή βασίζονται στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να αλλάξει. Οι δηλώσεις αυτές δεν αποτελούν εγγύηση για μελλοντικές επιδόσεις και εμπεριέχουν κινδύνους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από αυτά που εκφράζονται ή υπονοούνται σε οποιεσδήποτε δηλώσεις που αφορούν το μέλλον.