Mετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας …παραδοσιακά… έρχεται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας των συστημικών τραπεζών της χώρας.
Κάθε αναθεώρηση της κατάταξης της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας αποτελεί προαπαιτούμενο για να ακολουθήσουν οι αντίστοιχες επανεκτιμήσεις του rating για τον τραπεζικό τομέα. Οι ελληνικές τράπεζες που είχαν μπει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας ακόμη και όταν η ελληνική οικονομία δεν ήταν “investable”.
Μετά τη Moody’s, ήρθε η σειρά της S&P να ανακοινώσει μια σειρά αναβαθμίσεων στις συστημικές τράπεζες της χώρας. Και το βλέμμα πλέον στρέφεται στον επόμενο χρησμό της Fitch στα μέσα Μάϊου, για να ακολουθήσουν το φθινόπωρο για δεύτερο γύρο οι Scope Ratings, DBRS, Moody’s, S&P, Scope ξανά και Fitch.
Κεφαλαιακή επάρκεια, Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων, Κέρδη ανά μετοχή, είναι το γνωστό τρίπτυχο στο οποίο στοχεύουν οι διοικήσεις των τραπεζών, που μέσα σε ένα πραγματικά δύσκολο και ανατρεπτικό περιβάλλον, «τόλμησαν» και ανέβασαν τους στόχους της τριετίας, σε υψηλότερα ποσοστά.
Η τρέχουσα ευαίσθητη οικονομική συγκυρία, που απειλείται από πολιτικές ανεξέλεγκτες και αμφίβολες για το διεθνές στερέωμα, βρίσκει τις τράπεζες της χώρας ενισχυμένες, από ρευστότητα, από κεφάλαια αλλά και από αποθέματα ασφαλείας , τα γνωστά buffers. Είναι το αποτέλεσμα σωστών έγκαιρων χειρισμών, τότε που «έβγαιναν» στις ξένες κεφαλαιαγορές αντλώντας κεφάλαια για να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και τα επίπεδα των Ελάχιστων Απαιτήσεων Επιλέξιμων Ιδίων Κεφαλαίων (MREL).
Τα μαξιλάρια ασφαλείας είναι το νούμερο ένα ζητούμενο σε περιόδους αβεβαιότητας, αποτελώντας ασπίδα σε πιθανά σενάρια που θα απειλούσαν τη σημερινή ευημερία του κλάδου. Την ίδια στιγμή, αποτελεί εξαιρετική άμυνα η ποιότητα των ισολογισμών, που έχουν εντυπωσιακά πλέον εξυγιανθεί από το βαρίδι των κόκκινων δανείων.
Με τον “Ηρακλή” να έχει δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, έχοντας σβήσει από τις τράπεζες τουλάχιστον, το μελανό σημείο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, οι ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζες μπορούν πλέον να επικεντρωθούν στον ουσιαστικό σκοπό της ύπαρξής τους: στην χορήγηση δανείων, σε νοικοκυριά, ΜμΕ αλλά και επιχειρήσεις, στηρίζοντας με συνέπεια την πραγματική οικονομία.