του Πέτρου Στεριώτη, μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών και Διαχειριστή Χαρτοφυλακίου

Το πολυετές υψηλό των 1.750 μονάδων του Γενικού Δείκτη αποτελεί, πλέον, ιστορία, αλλά και «φάρο» για το υπόλοιπο του έτους. Η ελληνική αγορά πλήρωσε βαρύ τίμημα, λόγω του «ρηχού» χαρακτήρα της, της υπερεξάρτησης από χαρτοφυλάκια που «χτύπησαν» πανικόβλητα margin calls και του εντυπωσιακού ράλι που είχε προηγηθεί και το οποίο ήταν σαφές ότι «έκλεινε το μάτι» σε όσους γλυκάθηκαν από τα γρήγορα κέρδη και έσπευσαν στο «ταμείο». 

Ας όψεται ο απρόβλεπτος… κύριος πρόεδρος, ο οποίος έχει βαλθεί να κάνει άνω-κάτω το παγκόσμιο εμπόριο, συγκεντρώνοντας ο ίδιος τα φώτα της δημοσιότητας σε υπερβολικό βαθμό. Οι αγορές προφανώς «μίλησαν», με τους intraday traders να είναι ιδιαίτερα “busy” και τα χαρτοφυλάκια μακροχρόνιας διακράτησης να… «κλαίνε». 

Παρατηρήσαμε το υψηλό beta των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες μας θύμισαν το όχι μακρινό… «αμαρτωλό παρελθόν», ενώ η υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση προφανώς «κοκκίνισε» και αυτή. 

Σε κάθε περίπτωση, τα βελτιωμένα εταιρικά θεμελιώδη παραμένουν στη «φαρέτρα» των εισηγμένων, παρά τις όποιες αναπροσαρμογές χρειαστεί να γίνουν στις τιμές στόχους των μετοχών, λόγω των νέων δεδομένων στην εγχώρια και τη διεθνή καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, και στο ΑΕΠ. Η ψύχραιμη αποτίμηση των αριθμών αποτελεί ξανά το ζητούμενο. 

Το ρεκόρ στο εύρος διακύμανσης του Nasdaq και λοιπών σηματωρών δεικτών είναι ενδεικτικό ενός σκηνικού «πιεσμένου ελατηρίου». Στα δε μακροχρόνια αμερικανικά ομόλογα, αφότου παρήλθε η στήριξη, λόγω «ασφαλούς καταφυγίου», η εν εξελίξει πτώση της τιμής (αύξηση των αποδόσεων) απεικονίζει και το πλήγμα στην αξιοπιστία του αξιόχρεου της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. 

Δεδομένων των συνθηκών, με τις βαθιές πτώσεις και τα απότομα rebound, συνιστούμε στους επενδυτές να αποφύγουν τα νέα, μεγάλα «ανοίγματα», τουλάχιστον έως ότου η μεταβλητότητα επιστρέψει σε πιο «κανονικά» επίπεδα. Να αποφύγουν, δηλαδή, τις «μαγκιές», προς αποφυγήν νέων εγκλωβισμών… 

Η γενικότερη ψυχολογία της αγοράς παραμένει εύθραυστη, οι ειδήσεις είναι απρόβλεπτες και βασίζονται στα… κέφια του κυρίου Τραμπ, ενώ οι επενδυτές, εντός και εκτός Λεωφόρου Αθηνών, βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης. Μεγάλο «μάθημα» για όλους τους επενδυτές ήταν αυτό το κραχ, το οποίο ήρθε αμέσως μετά τα ιστορικά υψηλά του S&P και ενώ οι «σοφές» αγορές πανηγύριζαν, από τον Νοέμβριο, για την εκλογή του νέου «φιλοεπιχειρηματικού» προέδρου… 

Ας βιώσουμε, λοιπόν, μια ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακή περίοδο σε όλα τα investment assets, δίχως να υπάρχουν «εγγυήσεις» για τη βιωσιμότητα των «ράλι ανακούφισης», για το «ακριβές» timing των νέων εισόδων και για το πόσο καιρό θα χρειαστούν οι διεθνείς και η ελληνική αγορά για να «συνέλθουν».

Σημείωση/Αποποίηση ευθύνης: Το άρθρο γράφτηκε σε μια συγκυρία ιδιαίτερα υψηλής χρηματιστηριακής μεταβλητότητας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σύσταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης οποιουδήποτε επενδυτικού asset. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων…

AΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK