Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην 7η μείωση των επιτοκίων της μέσα σε ένα χρόνο και οι πληροφορίες από την Φρανκφούρτη προϊδεάζουν για άλλες δύο μειώσεις μέσα στο 2025. Είναι όμως βάσιμες οι προσδοκίες των αγορών για τις επόμενες μειώσεις του κόστους χρήματος στην Ευρωζώνη; Ίσως όχι.
Η σημερινή μείωση κατά 25 μονάδες βάσης φέρνει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25%, σηματοδοτώντας ένα ολόκληρο έτος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, καθώς η κεντρική τράπεζα αγωνίζεται να προστατεύσει την εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης από τις ανασφάλειες που δημιουργούν οι δασμοί Τραμπ.
Οι δασμοί που ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και να διαταράσσουν ήδη τις εμπορικές ροές.
Τα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων του Ευρώ είναι γνωστά:
- Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι υπό έλεγχο,
- οι πιέσεις στις τιμές είναι υποτονικές
- η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών – μεγάλο μέρος της οποίας προκαλείται από την πολιτική των δασμών -.
Η αβεβαιότητα που προκαλούν οι δασμοί επιβραδύνει ήδη την πιστωτική επέκταση.
Η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν ανταποκρίνεται μόνο στα δεδομένα της Ευρωζώνης, είναι κυρίως μια αμυντική κίνηση, προσπαθεί να προλάβει την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.
Η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην παγκόσμια ζήτηση και οι δασμοί, ακόμη και σε μερική μορφή, λειτουργούν ως φόρος επί του εμπορίου. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται ήδη να μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα λόγω της επιβράδυνσης του εμπορίου, η περαιτέρω στήριξη κρίθηκε απαραίτητη.
- Το ερώτημα τώρα είναι αν οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες και οι αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές – κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία – θα πυροδοτήσουν νέες πληθωριστικές εξάρσεις που θα υποχρεώσουν την ΕΚΤ σε αντίστροφη πορεία…
Άλλωστε τα λόγια της ίδιας της Christine Lagarde ενισχύουν την αβεβαιότητα:
- “Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το απρόβλεπτο.
- Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε στις ραγδαίες εξελίξεις. Θα πρέπει επίσης να είμαστε ευέλικτοι.
- Το θέμα δεν είναι να σπεύσουμε να υιοθετήσουμε κάποια στάση, αλλά οι αντιδράσεις μας να βασίζονται στην ανάλυση των τελευταίων στοιχείων.
- Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας από συνεδρίαση σε συνεδρίαση με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία, χωρίς να δεσμευόμαστε από πριν για την πορεία της νομισματικής πολιτικής”