Μέχρι τις 3.100 δολ./ουγκιά, το 2025, «έβλεπαν» την τιμή του χρυσού οι αναλυτές της Goldman Sachs, στις 18 Φεβρουαρίου. Στις 14 Μαρτίου, η τιμή της ουγκιάς ξεπερνούσε και το όριο των 3.000 δολ., με αποτέλεσμα οι ίδιοι να αναθεωρούν τη στόχευσή τους στις 3.300 δολ. στο τέλος του 2025.
Με τη φόρα που έχει πάρει το πολύτιμο μέταλλο, και εάν το Πεκίνο συνεχίζει να αγοράζει περί τους 40 τόνους τον μήνα, δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν αναλυτές άλλων οίκων που κάνουν λόγο ακόμη και για 3.500 δολ. μέσα στο έτος (λ.χ. Bank of America).
Ιστορικά, η υπέρβαση ορίων-ισχυρών περιοχών αντίστασης καταγράφεται σε περιόδους κρίσεων –όπως το 2008, με τη χρηματοπιστωτική κρίση να ξεπερνά τα 1.000 δολ., τον Covid-19 τα 2.000 δολ.–, καθώς θεωρείται το καλύτερο… «αμορτισέρ» σε δίνες των αγορών, στον πληθωρισμό, και ως non yielding asset τα χαμηλά επιτόκια.
Το γεγονός ότι από τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. πριν από την επιβολή των δασμών Τραμπ, στις 2 Απριλίου) τα αποθέματα χρυσού στις ΗΠΑ έχουν υπερδιπλασιαστεί και οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τις (μηνιαίες) αγορές χρυσού, αυτό το διάστημα, συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1971, όταν «εγκαταλείφθηκε» ο κανόνας του χρυσού. Σημειωτέον ότι, από τότε μέχρι και τις αρχές του 2025, ο χρυσός αποφέρει, κατά μέσο όρο, 8% ετησίως (σύμφωνα με το World Gold Council).
Μια εξήγηση αυτής της σταθερά ανοδικής τάσης –και πιο επιθετικής τα τελευταία χρόνια– είναι οι αγορές στις οποίες προχώρησαν κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων αγορών, ακολουθώντας τους πιο ισχυρούς ομολόγους (ΗΠΑ, Κίνα), επιχειρώντας να συσσωρεύσουν χρυσό στα αποθέματά του, διαφοροποιώντας τα από τις τοποθετήσεις σε δολάρια.
Το 2024, οι επενδυτές ξεπέρασαν τις κεντρικές τράπεζες, αγοράζοντας 1.180 τόνους, κυρίως σε ράβδους και νομίσματα, καθώς στο κυνήγι του χρυσού μπήκαν δυναμικά και οι ιδιώτες.
Η μέχρι στιγμής πορεία, συνδυαστικά με τους κύκλους κρίσεων (ανά σχετικά τακτές χρονικές περιόδους), δικαιώνει τους λεγόμενους “GoldBugs” (κάτι σαν λάτρεις σκληρού χρήματος). Και, εύλογα, τίθεται το ερώτημα μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τιμή, καθώς για την Gold Switzerland τα 3.000 δολ. ήταν ένας «μαγνήτης», αλλά δεν είναι ο στόχος, δεν είναι το επίπεδο στο οποίο θα εδραιωθεί.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Standard Chartered, όσο αυξάνονται οι ανησυχίες για τη συνέχεια τόσο η στροφή (και των ιδιωτών) θα συνεχίζεται. Οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στον χρυσό, που ξεπέρασαν τα 19,2 δισ. δολ. το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, δεν παραπέμπουν σε ουσιαστική ανάσχεση της ανοδικής φοράς. Τα δε συγκεκριμένα κεφάλαια που επενδύθηκαν στα Exchange-Traded Funds (γνωστά ως ETFs) είναι τα περισσότερα από την περίοδο της πανδημίας.
AΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK