Άνοιγμα σε νέες αγορές, κυρίως προς την Ανατολή, δρομολογεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όπως ανέφερε κατά την γενική συνέλευση ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης.

Μετά από μία χρονιά ρεκόρ, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί τη δυναμική του με νέες επενδύσεις ικανοποιώντας ταυτόχρονα τους μετόχους, με υψηλές χρηματικές διανομές αλλά και  scrip dividend.

Το 2025 έχει ξεκινήσει με θετικό βηματισμό παρά τις προκλήσεις που εγείρει η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ.

Το 2024 καταγράφηκαν οι καλύτερες ιστορικά επιδόσεις, τόσο από άποψη επιβατικής κίνησης όσο κι από άποψη οικονομικών αποτελεσμάτων.

Πέρισυ, το “Ελευθέριος Βενιζέλος” διαχειρίστηκε το 40% της επιβατικής κίνησης όλης της χώρας ενώ ήταν το 8ο σε επιβατική κίνηση αεροδρόμιο στην Ενωμένη Ευρώπη.

Η επιβατική κίνηση κατέγραψε αύξηση της τάξης του +13,1% σε ετήσια βάση, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο 7,6% των ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

Οι νέες διεθνείς συνθήκες, περιορίζουν τις φιλοδοξίες για τη φετινή χρονιά σε μονοψήφια αύξηση των μεγεθών του ΔΑΑ.

  •  «Η αύξηση της επιβατικής κίνησης, σε συνδυασμό με τα οφέλη της ενοποίησης των δύο φάσεων επέκτασης, μας οδήγησαν στη στρατηγική αναθεώρηση του προγράμματος για 40 εκατ. επιβάτες ως το 2032»

ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παράσχης.

Υπενθυμίζεται ότι βασικό στοιχείο του επενδυτικού σχεδίου που στοχεύει το αεροδρόμιο να εξυπηρετεί το 2032 περί τα 40 εκατ. επιβάτες, είναι η περαιτέρω επέκταση του κτιρίου του κύριου αεροσταθμού (MTB) και του κτιρίου δορυφορικού αεροσταθμού (STB), με συνολική αύξηση των χώρων κατά περίπου 148.000 τ.μ. (+68%) για την παροχή πρόσθετων εγκαταστάσεων διαχείρισης επιβατών, πρόσθετων αιθουσών επιβίβασης, νέων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, διευρυμένων χώρων λιανικής πώλησης και εστίασης, καθώς και των απαιτούμενων τροποποιήσεων του οδικού δικτύου και λοιπών υποδομών.

Τα άλλα μέρη του Προγράμματος Επέκτασης Αεροδρομίου, που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των 32 θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα της πίστας και το νέο πολυώροφο χώρο στάθμευσης οχημάτων, συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται εντός του β’ τριμήνου του 2027.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει καμία ανάγκη για πρόσθετο διάδρομο προσγείωσης / απογείωσης ή πρόσθετους τροχόδρομους.

Όσον αφορά στην χρηματοδότηση ο επικεφαλής του ΔΑΑ επεσήμανε ότι ⁠ο δανεισμός παραμένει προτεραιότητα αλλά η επιτάχυνση του προγράμματος δίνει με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο τη δυνατότητα χρήσης ιδίων κεφαλαίων, κομμάτι ιδιαιτέρως σημαντικό καθώς τα ίδια κεφάλαια στο κομμάτι των αεροπορικών δραστηριοτήτων είναι επιλέξιμα για απόδοση της τάξης του 15%.