Mείωση από 15% σε 5% των τόκων ομολόγων εισηγμένων επιχειρήσεων και έκπτωση δαπανών εισαγωγής ΜμΕ στο Χρηματιστήριο έως και 100% από τα ακαθάριστα έσοδά τους προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και την προστασία των επενδυτών στην αγορά των κρυπτοστοιχείων.

Το νομοσχέδιο παρουσίασαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής Γιώργος Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει την Κεφαλαιαγορά καθώς αποτελεί βασικό εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας και της κεφαλαιακής βάσης των επιχειρήσεων.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται φορολογικά κίνητρα και ενθάρρυνση της ζήτησης και εισαγωγής εταιρειών στο Χ.Α:

  • Επεκτείνονται τα κίνητρα των «Angel investors» και για επενδύσεις στην Εναλλακτική Αγορά
  • Εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χ.Α
  • Παρέχεται έκπτωση δαπανών με προσαύξηση κατά 100% με το ποσό να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έξοδα των επιχειρήσεων, ενώ το μέτρο θα έχει 3ετή διάρκεια.
  • Μείωση στο 5% από 15% του συντελεστή φορολογίας για κατόχους ομολόγων όταν έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
  • Προσπάθεια ανάπτυξης της εναλλακτικής αγοράς. Όσες εταιρείες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής την Κύρια αγορά να μεταπηδούν στην Εναλλακτική Αγορά.
  • Παροχή δυνατότητας εισαγωγής εκδοτών με πολλά δικαιώματα ψήφου
  • Αύξηση του ορίου για πληροφοριακό δελτίο, αντί του ενημερωτικού, από 5 σε 8 εκατ. ευρώ.
  • Ρυθμίζεται το πλαίσιο για τα ομολογιακά δάνεια. Ελάχιστη απαιτούμενη απαρτία 50%+1 (από 2/3) για μετατροπή ομολογιακού δανείου με δυσμενέστερες συνθήκες
  • Διευκόλυνση συγχώνευσης εισηγμένων με μη εισηγμένες επιχειρήσεις
  • Επεκτείνεται ο θεσμός των omnibus accounts
  • Εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας.
  • Τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα που είναι υποχρέωση στο ενωσιακό δίκαιο ενσωματώνεται και στο εσωτερικό δίκαιο για δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Επίσης, με το νομοσχέδιο θεσπίζονται διαφανείς διαδικασίες λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Προωθούνται θεσμοθετημένες διαδικασίες με βάση τις βέλτιστες πρακτικές με εγχειρίδιο ελέγχου καταγγελιών, εγχειρίδιο επιτόπιων ελέγχων και κατευθυντήριες γραμμές για τα πρόστιμα. Προβλέπεται έκδοση κώδικα δεοντολογίας για το προσωπικό και εγχειρίδιο κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους εποπτικούς μηχανισμούς για έρευνα αγοράς με «μυστικούς πελάτες», τόσο από την ΤτΕ όσο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Για τα κρυπτονομίσματα ορίζονται αρμόδιες εποπτικές αρχές τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ – όπως τόνισε ο ΥΠΕΘΟ- εντός του έτους θα παρουσιαστεί και το πλαίσιο φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ποινική διάταξη για ενδεχόμενο φυλάκισης για όσους διαθέτουν κρυπτοστοιχεία χωρίς άδεια, ενώ κάθε πλατφόρμα για crypto θα πρέπει να έχει και ένα σημείο επαφής σε κάθε χώρα, ενώ εντός του 2025 θα δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγησή τους.