Με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια, υψηλότερη ταχύτητα διεκπεραίωσης και αυξημένης κοινωνικής μέριμνας στις περιπτώσεις δανειοληπτών σε μεγάλη δυσχέρεια, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση ανακοίνωσαν 6  σημαντικές βελτιώσεις.

Τελικός στόχος είναι η γρήγορη μείωση του αποθέματος ιδιωτικών οφειλών σε μεγάλη καθυστέρηση.  

Οι 6 νέες πρωτοβουλίες για μείωση ιδιωτικού χρέους

1. Αύξηση του ορίου επιλέξιμων δαπανών κατά 100% για την τεκμαιρόμενη συναίνεση των πιστωτών. Το μέτρο αφορά μη εξυπηρετούμενες οφειλές έως 300.000 ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να κλείνουν τις υποθέσεις τους χωρίς να απαιτείται συναίνεση. Ειδικότερα, για τα χαμηλότερα εισοδήματα, το εισοδηματικό όριο διπλασιάζεται, καθιστώντας υποχρεωτική την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό χωρίς συναίνεση από τους servicers.

2. Υποχρέωση των πιστωτών να καταθέτουν εγγραφή συναίνεσης του οφειλέτη πριν από τη διενέργεια πλειστηριασμού.

3. Θεσμοθέτηση απαλλαγής οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία, αλλά το όνομά του καταχωρείται στο μητρώο φερεγγυότητας.

4. Παράταση προθεσμιών για την προστασία ευάλωτων οφειλετών, επιτρέποντάς τους να ενταχθούν στο ενδιάμεσο πρόγραμμα που «παγώνει» πλειστηριασμούς και διαδικασίες εκτέλεσης. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό, δηλαδή έως την τελευταία στιγμή. Επιπλέον, το πρόγραμμα παρατείνεται κατά 4 μήνες.

5. Διεύρυνση της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών με εγγύηση του Δημοσίου, καθώς και μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.

6. Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης από το ιδιωτικό κεφάλαιο ζωής, διασφαλίζοντας έτσι σταθερή προνοιακή προστασία για τους οφειλέτες.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του πλαισίου ρυθμίσεων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με νέα μέτρα εντός του 2025 που θα παρέχουν περαιτέρω στήριξη στους οφειλέτες.

  • Ένα από τα εργαλεία που εξετάζονται είναι η χορήγηση voucher για την παροχή συμβουλευτικής καθοδήγησης σε όσους βρίσκονται στα πρώτα στάδια οικονομικής δυσχέρειας. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην έγκαιρη και εξειδικευμένη υποστήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Σημαντικές αλλαγές προγραμματίζονται και στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, με αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και φιλική προς τους χρήστες.

Παράλληλα, ενισχύεται και η πλατφόρμα του Μηχανισμού Έγκαιρης Προειδοποίησης, η οποία επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση οικονομικών δυσκολιών και τη στήριξη των οφειλετών πριν φτάσουν σε αδιέξοδο.

Επιπλέον, εντός του έτους αναμένεται η δημιουργία μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει τη λεπτομερή παρακολούθηση των συναλλαγών των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πλατφόρμα αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και στην ενίσχυση της διαφάνειας των σχετικών διαδικασιών.

Τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν στο 4,6% από 92 δισ. ευρώ το 2019, σε 67 δισ. ευρώ το 2024 προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Θα μειωθούν ακόμη περισσότερο με το πρόγραμμα «Ηρακλής 3»,

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το ιδιωτικό χρέος είναι σε σταθερά καθοδική πορεία.

  • Από το 110% του ΑΕΠ, έφθασε στο 93,3% το 2023 και το 2024, κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί περισσότερο.