Μολονότι η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων αντιδρά θετικά μετά το ισχυρό sell-off των τελευταίων ημερών, η ελληνική διατηρεί επιφυλακτικότητα με τους επενδυτές του νέου επταετούς να ζημιώνονται καθώς η απόδοσή του σήμερα στο 4,0196% από 3,99% που έκλεισε χθες καταδεικνύει άνοδο της τάξης του 14,9% από την μέρα που εκδόθηκε.

Αρνητικά για τους επενδυτές συνεχίζουν να κινούνταικαι τα ελληνικά 10ετή ομόλογα με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 4,326% με αύξηση της τάξης του 0,85% από χθες, όταν μόλις πριν δύο εβδομάδες είχε αγγίξει το 3,6% και τα χαμηλά 12ετίας, που αντιστοιχεί σε αύξηση άνω του 20%.

Αρνητική είναι η εικόνα και στο ελληνικό 5ετές ομόλογο με το yield να διαμορφώνεται στο 3,724%, με άνοδο 0,7% από χθες, όταν μόλις πριν τρεις εβδομάδες προσέγγιζε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 2,6%. Η άνοδος της απόδοσής του από τις 24 Ιανουαρίου ξεπερνά το 40%, σβήνοντας όλο το ράλι του προηγούμενου διαστήματος.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μπορεί η Ελλάδα να άντλησε 3 δισ. ευρώ σε μία επιτυχημένη έκδοση την περασμένη Πέμπτη και με μία πολύ υγιή απόδοση της τάξης του 3,5%, εν μέσω μίας έντονα αβέβαιης εβδομάδας για τις διεθνείς αγορές, ωστόσο η απόδοση αυτή έχει εκτοξευθεί στο 4% με τα οφέλη τελικά αυτής της έκδοσης να πηγαίνουν προς το παρόν αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα και όχι στους επενδυτές οι οποίοι μπορεί να μετανιώνουν για αυτήν τους την τοποθέτηση.

Η υπερβολική αντίδραση των ελληνικών ομολόγων υπογραμμίζει ότι η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα παραμένει και το αναγκαίο επίπεδο εμπιστοσύνης δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι διαστάσεις της υπόθεσης Novartis.