Από την πρώτη στιγμή, όπως σε κάθε καταστροφικό συμβάν, οι ασφαλιστικές εταιρείες ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς αυτοψίας και καταγραφής των ζημιών, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις στα ασφαλισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει ξεκινήσει η καταβολή των προκαταβολών στους ασφαλισμένους.

Λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία, μετά τα ισχυρά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel και τις επόμενες εξαγγελίες της κυβέρνησης περί υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ενημερώνει τους πολίτες για το ισχύον πλαίσιο της ιδιωτικής ασφάλισης περιουσίας στην Ελλάδα.

Το τρέχον διάστημα, έχει δημιουργηθεί ένας ευρύς δημόσιος διάλογος γύρω από την ιδιωτική ασφάλιση και την προστασία περιουσίας, ενώ παράλληλα έχουν ακουστεί πολλές αστοχίες και παραπληροφόρηση από κάποιες πηγές. Όλα αυτά λειτουργούν κατά του κοινωνικού συνόλου και κατά της οικονομικής τους ευημερίας.

Ας δούμε, αναλυτικά, τα 9 βασικά στοιχεία της ασφάλισης περιουσίας:

1. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιουσίας είναι προσιτό

Σε αντίθεση με τη γενικότερη πεποίθηση, η ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών είναι μια προσιτή σε κόστος ασφάλιση. Ενδεικτικά, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. που ασφαλίζεται για 120.000 ευρώ, το μέσο ασφάλιστρο που καλύπτει πυρκαγιά, σεισμό και φυσικές καταστροφές είναι της τάξης των 12 ευρώ τον μήνα. Φυσικά, όταν ασφαλίζονται περισσότεροι, τα ασφάλιστρα θα είναι ακόμη πιο προσιτά, γιατί η διασπορά κινδύνου θα είναι μεγαλύτερη.

2. Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στην Ευρώπη

Οι ασφαλιστικές εταιρείες λειτουργούν κάτω από ένα πολύ αυστηρό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο (Solvency II) και εποπτεύονται αυστηρά από την Τράπεζα της Ελλάδος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι μπορούν να ανταποκριθούν στους κινδύνους που αναλαμβάνουν. Σε κάθε γεγονός, η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, πληρώνοντας τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων που επλήγησαν, και έχει τη δυνατότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια να αναλάβει πολύ περισσότερους κινδύνους. Διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία, με δείκτη φερεγγυότητας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη (184,6%, σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ).

Περισσότερα στο insuranceworld.gr