Η έκτη ενότητα του 10ου Export Summit: “Investing, The Only Way to Growth”, είχε θέμα: «Ελλάδα – Ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις».
O Υπουργός Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης (Tάκης) Θεοδωρικάκος, ανέφερε ότι η πολιτική σταθερότητα και η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού κλίματος είναι ο δρόμος που πρέπει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε αν θέλουμε ανάπτυξη. Ειδικότερα:
Το πρόγραμμά μας προβλέπει σημαντικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Αυτό όμως πρέπει να μετατραπεί σε ενίσχυση της παραγωγικότητας και εξωστρέφειας. Να στηρίξουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα και την βιομηχανία. Να κάνουμε την καινοτομία βασικό χαρακτηριστικό των εξαγωγικών προϊόντων. Αυτή είναι η ουσία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Πορευόμαστε ήδη προς αυτό. Όλα αυτά γίνονται σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει όλους μας είναι η καθοριστική βελτίωση και ανατροπή της εικόνας στο εμπορικό ισοζύγιο. Οφείλουμε να παράγουμε πολύ περισσότερα και καλύτερα. Να καταναλώνουμε λιγότερα από όσα παράγουμε.
Ο κ. Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, ανέφερε ότι η εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδος είναι πολύ σημαντική. Παρατηρούμε φυσικά προβλήματα. Το 2009 οι εξαγωγές ήταν το 1/3 σε σχέση με πέρυσι. Οι εξαγωγές βοήθησαν για να ξεπεραστεί η κρίση. Τώρα μπαίνουμε σε μία φάση σταθεροποίησης των εξαγωγών τόσο σε προϊόντα όσο και υπηρεσίες. Έφθασαν οι εξαγωγές το 50% το ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών γίνεται από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μεσαίες επιχειρήσεις θέλουν βοήθεια γιατί δεν έχουν τα εξαγωγικά τμήματα των μεγάλων. Οπότε είναι δύσκολο για τις μικρότερες. Ο ΣΕΒΕ προσπαθεί να βοηθήσει τις μικρότερες επιχειρήσεις να εξάγουν. Οι εξαγωγές δυσκολεύουν λόγω των πολέμων, χάσαμε κάποιες αγορές. Οπότε μπαίνει κάποιο φρένο σε ορισμένους κλάδους. Τα τρόφιμα ωστόσο δεν έπεσαν ποτέ. Είναι γνωστό το ελληνικό brand name. Οι μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται τα προγράμματα εξωστρέφειας. Τα τρόφιμα είναι πάντα ανοδικά είναι περιζήτητα ακόμα και στην Αμερική. Μετά είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Γενικά η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο. Ο κλάδος της ρομποτικής επίσης παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές. Ό,τι παράγει η Ελλάδα πλέον είναι ποιοτικό. Φυσικά δεν γίνονται εξαγωγές αν δεν γίνουν νωρίτερα επενδύσεις.
Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ. Ειδικότερα:
Παρ’ ότι έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά αυτά που έχουμε κάνει. Είμαστε σε μια κατάσταση που και η Ευρώπη δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη μη εκβιομηχάνισή της. Η Ελλάδα επειδή πρέπει να πιάσει συγκεκριμένους στόχους ,χρειαζόμαστε περίπου 11 δισ. περισσότερες επενδύσεις από αυτές που γίνονται σήμερα. Το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό όφελος το έχει η μεταποίηση. Η κυβέρνηση κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να φτιάξει το κατάλληλο περιβάλλον. Νομίζω όμως ότι όταν τελειώσει και το Ταμείο Ανάπτυξης αυτά δεν θα είναι αρκετά. Πρέπει να δούμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Δεν γίνεται να βάζει το κράτος τα λεφτά για να μεγαλώσει η επιχείρηση, γι΄αυτό είμαστε κατά των επιδοτήσεων και υπέρ των φορολογικών κινήτρων. Κανένας δεν είναι καλύτερος κριτής μιας επένδυσης από την ίδια την επιχείρηση που βάζει τα δικά της χρήματα. Οπότε πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα των αποσβέσεων.
Πρέπει εμείς οι επιχειρήσεις, να πετύχουμε μεγαλύτερη ευελιξία. Να σταματήσουμε να συνδέουμε τις επιδοτήσεις με την αύξηση των θέσεων εργασίας. Το «μυστικό» της ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις σε όλους τους τομείς. Πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συνεχώς θα αυξάνεται.
Αυτή τη στιγμή η παραγωγή και η βιομηχανία βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που είναι το κόστος ενέργειας. Η βιομηχανία δεν μπορεί να αντέξει αυτή την αύξηση. Πρέπει να βρεθεί μία εσωτερική λύση, όλα τα κοστολόγια πέφτουν έξω.
Ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, EOS Capital Partners, ανέφερε ότι ο λόγος που οι περισσότεροι πουλάνε πλειοψηφίες ή μειοψηφίες σ’ εμάς είναι κυρίως λόγω του οικονομικού κινήτρου, καθώς πρόκειται για επιχειρηματίες που δεν έχουν βγάλει χρήματα από την επιχείρηση, αλλά επανεπενδύουν. Έπειτα, πιστεύω ότι ξέρουμε να βγάζουμε υπεραξίες καλύτερα από τον επιχειρηματία. Ένα τρίτο είναι ότι εξηγείς πως αυτό επηρεάζει την αποτίμηση της εταιρείας του. Άλλος παράγοντας είναι να ταιριάζουν οι νοοτροπίες. Άρα δεν βιαζόμαστε. Πολλά πράγματα είναι θέμα νοοτροπίας. Περίπου περνούν 12-18 μήνες από τι στιγμή που αρχίζουμε να συζητάμε.
Συνήθως στην εξαγορά πάμε μαζί με στρατηγικό επενδυτή. Αυτός μπορεί να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας που το fund δεν μπορεί.
Όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις, όλοι τις θέλουμε, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε και την ελληνικότητα. Να μην πηγαίνουν τα κέρδη σε ξένους μετόχους. Χρειαζόμαστε μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Όσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική μονάδα τόσο πιο εύκολο είναι να επιβιώσει ή /και να προσελκύσει επενδυτές. Σε αυτό βοηθούν τα φορολογικά κίνητρα ίόπως και οι συγχωνεύσεις /εξαγορές. Μέχρι σήμερα τα κίνητρα για συγχωνεύσεις ήταν σχετικά άτολμα. Το επενδυτικό κενό που έχει η χώρα είναι μεγάλο και πολύ δύσκολο να καλυφθεί.
Το panel συντόνισε ο κ. Γεώργιος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥ Greece, Accounts and Markets Leader for Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia