Η τέταρτη ενότητα του 10ου Export Summit“Investing, The Only Way to Growth”, είχε θέμα: «Επενδύσεις και Εργασιακό Περιβάλλον».

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα. Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η αγορά εργασίας έχει ακολουθήσει μία δυναμική πορεία, με 500 χιλ. νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με το 2019. «Έχει σημειωθεί λοιπόν μείωση της ανεργίας κατά 50% και υπάρχουν κλάδοι που ξεχωρίζουν όπως ο κλάδος της πληροφορικής. Αυτό δεν φτάνει όμως. Είναι σημαντικό και το ποιοτικό στοιχεία. Ενδιαφέρει να είναι καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Έχει σημειωθεί 28% αύξηση του κατώτατου μισθού τα τελευταία χρόνια και θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις, μέχρι το 2027, που στόχος είναι ο μέσος μισθός να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ. Και πάλι όμως υπάρχουν κλάδου που έχουν δώσει πολύ υψηλές αυξήσεις, όπως η εστίαση, το λιανεμπόριο κ.ά.», ανέφερε.

Όσον αφορά την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, επεσήμανε ότι «η πρόκληση είναι μεγαλύτερη, γιατί αφορά τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, γι’ αυτό εκεί πάμε πιο στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, επενδύουμε στην κατάρτιση, στις επαγγελματικές σχολές της ΔΥΠΑ, σε επαγγέλματα που είναι σε μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Διοργανώνουμε τις Ημέρες Καριέρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (σε 10 ημέρες θα είμαστε στην Ολλανδία).

Η κυβέρνηση συνολικά έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να αποκτήσει η χώρα πιο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Στο υπουργείο κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να φτάσουμε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Διαρκής μείωση του μη μισθολογικού κόστους και προβλεψιμότητα είναι οι βασικοί στόχοι».

 

Ο Δρ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής & Πρόεδρος ΔΣ της ΔΥΠΑ, ανέφερε ότι «διαχρονικά στην Ελλάδα τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης δεν ήταν συνδεδεμένα με τις ανάγκες της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Σε αυτή τη φάση το μόνο που μπορεί να κάνει άμεσα το κράτος είναι η ταχύρυθμη κατάρτιση. Αυτό βέβαια απαιτεί μία αλλαγή στο πώς αντιλαμβανόμαστε την εκπαίδευση και την δια βίου μάθηση. Θα πρέπει όλοι μας να μπούμε στην κουλτούρα κάθε χρόνο να εξελίσσουμε τις γνώσεις και δεξιότητές μας. Είμαστε ουραγοί στην ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση. Πρέπει και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να επενδύουν στον τομέα αυτό. Είμαι αισιόδοξος όμως, γιατί υπάρχουν οι πόροι, το θέμα είναι να αξιοποιηθούν.

Ο στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης. Υπάρχουν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού που πρέπει να ενεργοποιηθούν για να μπουν στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς και τις παροχές. Πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι».

 

Ο κ. Ιωάννης Τσάρας, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΛΘ – Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι ο ΟΛΠ παρέχει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με όλες τις χώρες της βαλκανικής και εξυπηρετεί μία ενδοχώρα της τάξης των 20 εκατ. ανθρώπων, με δυνατότητα διπλασιασμού. «Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή υλοποιούνται επενδύσεις logistics στη Β. Μακεδονία (Σκόπια) από εταιρείες που θέλουν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Βελτιώνουμε συνεχώς τις τεχνολογίες μας και το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι η επέκταση του 6ου προβλήτα. Είναι μία πολύ μεγάλη επένδυση άνω των 220 εκατ. ευρώ, που θα μπορεί να εξυπηρετεί τα πολύ μεγάλα – «μητρικά» πλοία. Αυτή τη στιγμή είναι στο ΣτΕ και ευελπιστούμε ότι τον Φεβρουάριο θα μπορούμε να ξεκινήσουμε. Ο προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης είναι 3,5 χρόνια. Αναμένεται να αποφέρει  280 εκατ. ευρώ ετησίως η ευρύτερη λειτουργία του προβλήτα μετά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας», τόνισε.

 

Ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος REDESTOS – Efthymiadis Agrotechnology Group, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Tεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης – Thess INTEC S.A., είπε ότι «μας λείπουν ταλέντα από την αγορά, έχουμε μία υποχρέωση προς τους νέους».

Για το THESS INTEC ανέφερε ότι αποτελεί μία σύνδεση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι ένα project που δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά προσελκύει το ενδιαφέρον και πολλών ξένων. «Η πρωτοβουλία είναι για την σύνδεση του ανθρώπινου δυναμικού, με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Όλη η Ευρώπη έχει μείνει πολύ πίσω τα τελευταία χρόνια στον τομέα της καινοτομίας. Μας βοήθησε ιδιαίτερα η κυβέρνηση με την παραχώρηση για την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Για να επιτευχθεί όλο αυτό, το κλειδί είναι η συνεργασία. Έχουμε εξαιρετικό ενδιαφέρον από επενδυτές, Έλληνες και ξένους». Πρόκειται για έκταση 760.000 τ.μ. δίπλα στο αεροδρόμιο, που θα φιλοξενήσει 7.000 επαγγελματίες. Αναμένεται να αποδώσει 1 δισ. ευρώ επενδύσεις στην 8ετία.

 

Ο κ. Βασίλης Καφάτος, Deloitte, Eταίρος, Growth Leader,  Πρόεδρος Competence Center, αναφέρθηκε στο Deloitte Confidence Center που έχει συσταθεί στη Θεσσαλονίκη και που ήδη απασχολεί 1.300 άτομα. «Ξεκινήσαμε το 2018 με στόχο να συμβάλλουμε στη συγκράτηση του brain drain. Προσλαμβάνουμε απόφοιτους πανεπιστημίων που τους εκπαιδεύουμε σε νέες τεχνολογίες και Α.Ι. ώστε να μπορούν να συνεργάζονται με τα στελέχη σε όλες τις χώρες. Εργάζονται σε σύγχρονα έργα καινοτομίας από κοινού με άλλα στελέχη από το εξωτερικό, γεγονός που τους δίνει κίνητρα και πολύ ενδιαφέρον περιβάλλον εργασίας. Εφαρμόζουμε ευέλικτη εργασία και παρέχουμε κίνητρα για να προσελκύσουμε το ταλέντο. Το μεγαλύτερο δίδαγμα είναι να μπορούμε να ακούμε τους εργαζομένους μας και να προσαρμοζόμαστε με μεγάλη ταχύτητα», είπε και πρόσθεσε: «Ξεκινάμε ένα νέο επαγγελματικό μεταπτυχιακό στην ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής. Απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι εκτός του χώρου της πληροφορικής, και που θέλουν να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση, για να αποκτήσουν δεξιότητες σε 3 εξάμηνα».

 

Συντονιστής του panel ήταν ο Δρ. Ιωάννης Χατζηδημητρίου, Καθηγητής Διεθνούς Επιχειρηματικότητας, Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.