Το 10ο Export Summit με θέμα “Investing, The Only Way to Growth”, που διοργανώνει ο ΣΕΒΕ, περιέχει, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, θεματολογία αναφορικά με το σχετικό με τις επενδύσεις θεσμικό πλαίσιο μέτρων και κινήτρων που υφίστανται και προτάσεις για τη βελτίωσή τους, success stories επενδυτών και αποδεκτών των επενδύσεων, αιτίες και λόγοι που οδήγησαν τους επενδυτές στην κίνησή τους αυτή καθώς και αιτίες και λόγοι που οδήγησαν επιχειρήσεις να συνεργαστούν με επενδυτές και γενικότερα να γίνει σημείο συνάντησης και επαφής των stakeholders.
Στο panel II με τίτλο Επενδύσεις: “Ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη”, και συντονίστρια την κα. Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΣΕΒ, ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και Μέλος ΔΣ του Oμίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEXGROUP), αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχει η ένταξη τόσο στην Κύρια, όσο και στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Έχουμε δουλέψει πολύ στη δραστική μείωση των αντικινήτρων που υπήρχαν. Είμαστε από τις λίγες χώρες που έχουμε πολύ χαμηλό φόρο στις επενδύσεις σε μετοχές. Έχουμε βγει πολύ δυνατά στο εξωτερικό με επενδυτικά συνέδρια μέσα από συμφωνίες με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, ώστε να έχουμε εξασφαλισμένη συμμετοχή πελατών τους. Στρατηγική κατεύθυνση να επιστρέψει η ελληνική αγορά στις αναπτυγμένες αγορές, γιατί θα φέρει μία δεξαμενή από πολύ μεγάλους επενδυτές», είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Γεώργιος Ζαββός, Πρόεδρος, ΕΑΤ Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, είπε ότι η ΕΑΤ είναι η μόνη αναπτυξιακή τράπεζα της χώρας, που δημιουργεί στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει για να μειώνει δραστικά το κόστος των επιτοκίων. Λειτουργεί με συγχρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις, ενώ υπάρχει επίσης μία μόχλευση που φτάνει πάνω από 44 δισ. ευρώ. «Έχουμε δώσει μέχρι το 2024 πάνω από 48,5 χιλ. νέα δάνεια. Έχουμε εγκρίνει επενδύσεις πάνω από 10,3 δισ. ευρώ. Για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης η ΕΑΤ έχει εγκρίνει πάνω από 12.000 επιχειρηματικά δάνεια στη Μακεδονία, ενώ ο νομός Θεσσαλονίκης έχει λάβει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ο κόμβος καινοτομίας της Ελλάδας και των δυτικών Βαλκανίων, με τεράστιες δυνατότητες στις μεταφορές, υποδομές και διεθνή δίκτυα», τόνισε ο κ. Ζαββός.
Τόνισε επίσης ότι: «Εδώ και 2 χρόνια έχουμε ανεβάσει ταχύτητες για να αποκτήσουμε την πιστοποίηση pillar assessment, που σημαίνει ότι θα έχουμε άμεση πρόσβαση στη χρηματοδότηση των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Εφόσον έχει κάποιος αυτή την πιστοποίηση, η ΕΕ του αναθέτει επενδυτικές επιστολές για χρηματοδοτήσεις επενδύσεων εκτός ΕΕ. Έτσι θα συμπαρασύρουμε το ελληνικό οικοσύστημα σε νέες χώρες. Θα αποτελέσει game changer και είναι το στοίχημά μας για την επόμενη χρονιά».
Ο κ. Θάνος Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., είπε ότι τα νόμιμα επιχειρηματικά πάρκα δίνουν σημαντικά κίνητρα για να εγκατασταθεί κάποιος. Ο συντελεστής κάλυψης είναι πλέον στο 70%. Υπάρχουν σημαντικά οφέλη ως προς τη δόμηση και πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες, με ασφάλεια.
«Στη ΒΙΠΕ Λάρισας που έχουμε εμείς την διαχείριση, όλα λειτούργησαν κανονικά κατά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία, σε αντίθεση με την ΒΙΠΕ Βόλου, που την διαχείριση έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαστε κληρονόμοι μίας ιστορίας 60 ετών. Σήμερα η ΕΤΒΑ πανελλαδικά έχει πρόγραμμα επενδύσεων 50 εκατ. για την αναζωογώνηση του Οργανισμού και έχουμε υποβάλλει και νέο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό και την δημιουργία νέων ΒΙΠΕ. Θέλουμε να προσφέρουμε την μέγιστη δυνατή ασφάλεια στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις».
Η κα. Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, Μέλος ΔΣ, Enterprise Greece, αναφέρθηκε στις άμεσες ξένες επενδύσεις, που άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ το 2023. «Η παγκόσμια συγκυρία ήταν τέτοια που οδήγησε σε αυτή την κάμψη, ωστόσο εδώ είδαμε επενδύσεις να γίνονται και θεωρούμε ότι η σταθερή πορεία του 2,3% μας δίνει την δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία τους». Όσον αφορά τον προτιμητέο τρόπο εισόδου ενός επενδυτή, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο της αυτόνομης εισόδου, όσο και της εισόδου μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ειδικότερα έκανε αναφορά στις green field επιχειρήσεις, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Pfizer στην Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι οι green field επενδύσεις για την χώρα είναι πολύ σημαντικές, κυρίως σε επίπεδο απασχόλησης. Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές «υπάρχει το πλεονέκτημα ότι ο επενδυτής βρίσκει έτοιμα κάποια πράγματα σε σχέση με το green field, εκεί όμως υπάρχουν άλλα θέματα συγκερασμού κουλτούρας και δεξιοτήτων. Πρέπει να βλέπουμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να εξελιχθούμε», ανέφερε.