Του Δρ. Σίμου Συμεωνίδη

Πριν μια βδομάδα, η Pfizer ανακοίνωσε τα πιο πρόσφατα οικονομικά της αποτελέσματα, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, και περιέγραψε τα σχέδια της για το μέλλον, σηματοδοτώντας ενα ακομα κεφάλαιο στη διαμαχη μεταξύ του ακτιβιστή επενδυτικού οίκου Starboard Value και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Δρ. Αλβέρτου Μπουρλά.

Ως κάποιος που έχει περάσει ολόκληρη την καριέρα του στη βιοφαρμακευτική, και ειδικά ως πρώην ακτιβιστής επενδυτής με τη Sarissa Capital Management, δεν μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας ακτιβιστής εμπλέκεται με την Pfizer:

1. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει πεσει αρκετα από το μεγιστο της τιμης της, και
2. Υπάρχουν κάποια θεωρητικά λογικά επιχειρήματα απο την πλευρα της Starboard, ότι η εταιρεία θα μπορούσε να είχε καλυτερη αποδοση σε ορισμενους τομείς (ανακοινωσεις τριμηνιαιων αποτελεματων, επιλογες στην ερευνα και στις εξαγορες κλπ)

Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι η εκστρατεία εναντίον του Αλβερτου Μπουρλά θα είναι επιτυχής.

Η μαχη αυτη ξεκινησε δυνατα και με πολυ θορυβο απο την πλευρα της Starboard, κυρίως λόγω της άνευ προηγουμένου υποστήριξης απο δύο πρώην στελεχη της Pfizer.

Ωστόσο,

1) η αμεση απώλεια αυτης της υποστήριξης από τον πρωην διευθυνων συμβουλο Ian Read και τον πρωην οικονομικο διευθυντη Frank D’Amelio, ακολουθούμενη από
2) το διορισμό του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Vanguard Tim Buckley στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αντιπροσωπεύουν δυο κινησεις οι οποιες κατα τη γνωμη μου αντιστοιχουν σε ρουα-ματ.

Γιατί?

1) Ενώ είναι αδύνατο να προβλέψει κανεις πώς μπορεί να καταλήξει μια τετοια αναμετρηση, και είμαστε πολύ μακριά από την ετήσια συνέλευση των μετόχων, πιστεύω ότι είναι απίθανο να επικρατήσει η Starboard (εκτός από οποιεσδήποτε νέες εξελίξεις), ειδικά δεδομένης της παρουσίας της Vanguard και άλλων αμοιβαίων κεφαλαίων δείκτη, τα οποία παραδοσιακά ψηφίζουν για τη διοίκηση, στη λίστα των μεγαλων επενδυτων της εταιριας.

2) Τι αλλο καινουριο θα μπορουσε να κάνει ένας ακτιβιστής που δεν έχει ήδη κάνει η Pfizer και δεν θα κάνει απο μόνη της στο μέλλον;

Η εταιρεια εχει ηδη ανακοινωσει $5,5 δις σε περικοπες, το διοικητικό συμβούλιο συνέχισε να ανανεώνεται και η διοίκηση ειναι ανοιχτή στο να συναντηθεί και να ακούσει τις αποψεις των μέτοχων της. Εκτός από πρότασεις για κάποιου είδους

i) αναδιοργάνωσης R&D,
ii) ii) αλλαγών στην στρατηγικη business development ή iii) απόσχισης μιας επιχειρηματικής μονάδας και, φυσικά, iv) αντικατάστασης του CEO ή / και των μελών του διοικητικού συμβουλίου, τι άλλο απομένει; Τα δημόσια σχόλια από τη Starboard, συμπεριλαμβανομένης της προσφατης συνέντευξής τους στο CNBC, έκαναν ελάχιστα για να με πεισουν και το ιδιο ισχυει με περισσότερους από τους επαγγελματίες επενδυτές με τους οποίους εχω συζητησει.

3) Το διοικητικό συμβούλιο της Pfizer δεν αποτελείται από φίλους και πρωην συνεργάτες του Δρ. Μπουρλα, αλλά μερικά από τα πιο σεβαστά ονόματα της φαρμακοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επιτρόπου του FDA Δρ. Scott Gottlieb, και της Δρ. Sue Desmond-Hellmann με θητεια σε Genentech, University of California San Francisco, Bill & Melinda Gates Foundation μεταξύ άλλων, οποτε το επιχειρημα οτι δεν ειχε καλους συμβουλους και σωστη επιτηρηση δεν εχει καμια αξιοπιστια.

4) Ναι, η τιμη της μετοχής έχει πεσει τα τελευταια δυο χρονια, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτό ήταν απο ένα υψηλό όλων των εποχών (all-time-high)… που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του Αλβερτου Μπουρλά. Και ναι, “η μετοχή έφτασε εκεί λόγω του COVID”… αλλά ποιος οδήγησε το πλοίο της Pfizer προς την παράδοση του πρώτου εμβολίου για την πανδημία σε χρόνο ρεκόρ;

5) Ναι, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι υπήρξαν κάποιες κινησεις που θα μπορουσε θεωρητικα καποιος να αποκαλεσει «λαθη», αλλά
i) ας προσπαθήσουμε να βρούμε έναν διευθύνοντα σύμβουλο μεγαλης φαρμακευτικης εταιρειας που δεν είχε μερικα (η αρκετα) από αυτα και
ii) η διοίκηση της Pfizer δεν έχει ξοδέψει υπερβολικά, δεν έχει κάνει μεγάλα λάθη ή δεν έχει εμπλακεί σε οποιοδήποτε είδος σκανδαλώδους συμπεριφοράς που έχουμε δει στη βιοφαρμακευτική στο παρελθόν.

Εξαιτίας αυτών των λόγων, και παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα νωρίς και ότι η Starboard ειχε αρκετες νικες στο παρελθόν (αν και αυτες ηρθαν εκτος της φαρμακοβιομηχανιας), πιστεύω ότι οι πιθανότητες να επικρατήσει σε αυτητην εκστρατεια είναι εξαιρετικά χαμηλές.

  • ==============================
    Ο Δρ Σίμος Συμεωνίδης είναι Διευθύνων Εταίρος και Συνιδρυτής της Kos Biotechnology Partners και έχει περάσει 30 χρόνια στον χώρο της βιοτεχνολογίας, μεταξύ άλλων ως μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ως ανώτερο στέλεχος στη βιοφαρμακευτική βιομηχανια και ως Διευθύνων Σύμβουλος σε παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες.