Ιδιαίτερη προετοιμασία γίνεται -και σε οικονομικό επίπεδο- για την επικείμενη συνάντηση του Υπ. Εξ. Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

  • Επειδή στα θέματα «χαμηλής πολιτικής», η συμφωνία των δύο μερών είναι πολύ πιο εύκολη, αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι Τουριστικοί παράγοντες των Κυκλάδων, προτείνουν στην πολιτική ηγεσία μας, την επέκταση της περιβόητης «Visa Express» των 7 ημερών για τους Τούρκους πολίτες.

Σήμερα η Τουριστική Visa Express 7 ημερών ισχύει για όσους Τούρκους πολίτες επιθυμούν να κάνουν διακοπές σε 10 ελληνικά νησιά: Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Ρόδο, Σύμη, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Σάμο και Καστελόριζο.

  • Η πρόταση είναι να επεκταθεί το ίδιο καθεστώς και για ορισμένα νησιά των Κυκλάδων το επόμενο καλοκαίρι…

Σε τρίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Κοινοβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έσπευσε να καθησυχάσει τους 27 βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης κατά τον εξελισσόμενο διάλογο με την Τουρκία.

  • «Έως σήμερα δεν έχει υπάρξει, ούτε πρόκειται να υπάρξει, συζήτηση για οποιαδήποτε θέμα άπτεται της εθνικής κυριαρχίας. Θέματα όπως ο καθορισμός των χωρικών υδάτων, η προστασία των μειονοτήτων στην Ελλάδα και η δομή των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά δεν πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Όπως και στα λοιπά θέματα, το ότι συζητούμε δεν σημαίνει πάντοτε ότι συμφωνούμε»