Η DOTSOFT A.E., σε συνεργασία με την GLOBISMART A.E., έχει αναλάβει την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης και βιώσιμης αστικής κινητικότητας στο Δήμο Καρδίτσας.

Αντικείμενο του έργου είναι η εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης μέσω του οποίου θα προβάλλεται, σε πραγματικό χρόνο, ο αριθμός των ελεύθερων θέσεων στάθμευσης στην περιοχή ΑΚΕ. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος στάθμευσης με χρήση αισθητήρων σε 200 θέσεις σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, ώστε να είναι εφικτή η πολυκαναλική πληροφόρηση των οδηγών σε πραγματικό χρόνο για διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης.

Επιπλέον, ο Δήμος Καρδίτσας θα εγκαταστήσει ένα ευφυές σύστημα καταμέτρησης περιβαλλοντικών μεγεθών, το οποίο, με τη χρήση αισθητήρων, θα συγκεντρώνει μετρήσεις περιβαλλοντικών μεγεθών προκειμένου οι δημότες να ενημερώνονται, μέσω εφαρμογής σε πραγματικό χρόνο, για τους δείκτες ποιότητας αέρα και για τα επίπεδα ρύπανσης της περιοχής.

Τέλος, για την διευκόλυνση της διαχείρισης των υπηρεσιών της έξυπνης πόλης θα αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα έξυπνης πόλης, η οποία θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και θα επιτρέπει την ενοποίηση και ανάλυση δεδομένων από διάφορα συστήματα και αισθητήρες, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αποδοτική διαχείριση των πόρων.

Έτσι, ο Δήμος Καρδίτσας εντάσσεται στο δίκτυο των περισσότερων από 50 δήμους πανελλαδικά που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα έξυπνης πόλης SmartisCity, η οποία ανήκει αποκλειστικά στην DOTSOFT.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ. Και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024.