Στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Χρηματιστήριο Αθηνών για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση του κύρους της Κεφαλαιαγοράς, την προσέλκυση νέων εταιρειών αλλά και την προστασία των μετόχων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του 5οθ Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.

“Η σημαντικοτερη πρωτοβουλία είναι η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ΧΑ, είναι η μεγαλύτερη σε εύρος και η ουσιαστικοτερη στην οποία έχουμε προβεί από το 2004. Αναδιαμορφώσαμε την αγορά και στοχεύσαμε στην ενισχυση του κύρους κεφαλαιαγοράς, στην προσέλκυση νέων εταιρειών, στη δημιουργία ενός πιο ελκυστικού επενδυτικού προφίλ για τις εισηγμένες εταιρείες μας” ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος.

Όσον αφορά στις αλλαγές που φέρνει ο νέος Κανονισμός, είπε ότι είναι:

-H υποχρέωση της επαρκούς διασποράς των εταιρειών σε συνεχή βάση και όχι μόνο κατά την εισαγωγή τους. Το ποσοστό πρέπει να είναι τουλάχιστον 25% για εταιρείες με κεφαλαιοποιηση μικρότερη των 200 εκατ. ευρώ και τουλάχιστον 15% για κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ο κ. Κοντόπουλος τόνισε πως ο νέος κανονισμός φέρνει υψηλότερη προστασία στους μετόχους που μέχρι σήμερα ήταν εγκλωβισμένοι σε μετοχές χαμηλής διασποράς.
Η αυξηση της διασποράς κατά τον ίδιο θα συμβάλλει στη διαμορφωση της ορθής τιμής στο ταμπλό και ως εκ τούτου θα είναι πολύ δυσκολότερη η προσπάθεια χειραγώγησης των επενδυτών.

Η ορθότερη αποτίμηση των μετοχών μιας εταιρείας, κατά τον ίδιο, θα βοηθά τους μετόχους να αποεπενδύσουν εφόσον το επιθυμούν και μάλιστα με μια αποτίμηση που έχει διαμορφωθεί με εύλογους όρους από την αγορά.

Σημαντικό είναι και το νεο μέτρο της υποχρέωσης διορισμού ειδικών διαπραγματευτών για έναν χρόνο σε όσες εταιρείες δεν διαμορφώσουν έγκαιρα την διασπορά τους. Συνεπώς παρέχεται η δυνατότητα στους μετόχους μειοψηφίας να αποεπενδύσουν απο εταιρείες στις οποίες να είναιι εγκλωβισμένοι για μεγάλο διάστημα.

Ο νέος Κανονισμός δίνει ένα ικανό διάστημα στις εταιρείες να συμμορφωθούν, ενώ παράλληλα δίνει ένα ικανό διάστημα στους μετόχους να εξέλθουν εφόσον το κρίνουν σκόπιμο.

Μια ακόμη καινοτομία κατά τον κ. Κοντόπουλο είναι η προσθήκη μιας νέας κατηγορίας διαπραγμάτευσης αυτή των επαγγελματιών επενδυτών, όπου εντάσσονται σύνθετα χρηματοπιστωτικά μέσα επί των οποίων θα επιτρέπεται η διενέργεια συναλλαγών αποκλειστικά και μόνο από επαγγελματίες και ιδιώτες πελάτες με ελάχιστο ποσο επένδυσης τα 100.000 ευρώ.

Στοχος είναι να διευκολύνει την εισαγωγή χρηματοπιστωτικών μέσων όπως eurobonds Ελλήνων εκδοτών , τα οποία έως σήμερα εισάγονται σε ξένες αγορές και κατ΄επέκταση να επιτρέψει την εισαγωγή εγχώρων επενδυτών στην αγορά μας.

Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε στην εναλλακτική αγορά για την οποία “προχωράμε στην αναβάθμισή της. Για αυτό στις αρχές του 2024 κατατέθηκε αίτηση ώστε να καταστεί η εναλλακτική αγορά SME Growth Market στα πρότυπα των ξένων.

Στο ερώτημα για τις γενικότερες μεταρρυθμίσεις πάνω στις οποίες το ΧΑ συνεργάζεται με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς ο κ. Κοντόπουλος απάντησε ότι μεταξύ άλλων επιδιώκεται

-Η επέκταση των κινήτρων στους angel investors για να μπουν στην εναλλακτική αγορά

-Η παροχή κινήτρων για τη μείωση του κόστους εισαγωγής τόσο στην κύρια όσο και στην εναλλακτική αγορά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή τους

-Έχουν ήδη ανακοινωθεί φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στο ΧΑ αλλά υπάρχει περαιτέρω διαβούλευση για μεταρρυθμίσεις όπως η εξομοίωση φορολογικής μεταρρύθμισης για το εισόδημα από τόκους εταιρικών ομολογιών.

Διαβάστε επίσης:

famc24: Μεταρρύθμιση Κεφαλαιαγορών – Εποπτεία, ανταγωνιστικότητα, νέες δυνατότητες, ευελιξία