Η λειτουργία του Συνεγγυητικού, το οποίο εγγυάται την παροχή των επενδυτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, καθορίζεται από τον Ν. 4941/2022. Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν. 4941/2022, τα κριτήρια υπολογισμού του ύψους της ετήσιας τακτικής εισφοράς και του επιμερισμού της για κάθε μέλος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του ΔΣ του Συνεγγυητικού και της σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το Συνεγγυητικό όμως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν έχει ακόμη καταφέρει να εισηγηθεί τον νέο τρόπο υπολογισμού των μερίδων των μελών του. Η μη έκδοση της απόφασης έχει ως αποτέλεσμα αφενός ο υπολογισμός των μερίδων να συνεχίζει να γίνεται με βάση την ισχύουσα απόφαση του 2010 και αφετέρου πολλές διατάξεις του νέου νόμου να μην έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη, γιατί, με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου αυτού, η έκδοση της υπουργικής απόφασης αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίησή τους.

Η εποπτεία του νομικού προσώπου με βάση τον νόμο αυτό ανήκει στο ΥΠΟΙΚ. Το ΥΠΟΙΚ τι κάνει, όμως; Υπάρχει κάποιος λόγος που, μετά από δυόμισι χρόνια από τη δημοσίευση του Ν. 4941/2022 (ΦΕΚ 113/Α/16-06-2022), ο υπουργός των Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης, και η αρμόδια ΓΓ, κ. Αλαμπάση, δεν έχουν ακόμη εκδώσει την απόφαση που προβλέπεται από το άρθρο 41 του Ν. 4941/2022 για τον καθορισμό των κριτηρίων του υπολογισμού του ύψους της ετήσιας τακτικής εισφοράς των μελών του Συνεγγυητικού; Για πόσο καιρό θα περιμένουν τη σχετική εισήγηση;

AΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK