Σε μία “καυτή” και για το ευρωπαϊκό banking συγκυρία, ο Andrea Orcel επισκέπτεται την Αθήνα για σειρά επαφών αφ’ ενός με τον Βασίλη Ψάλτη αφ΄ετέρου με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο επικεφαλής της UniCredit από τα πρόσωπα αιχμής στο τραπεζικό/επενδυτικό σκηνικό λόγω της επιχειρούμενης απόκτησης της Commerzbank με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank θα συζητήσουν/συνεξετάσουν θέματα που αφορούν από την περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών μέχρι συγκεκριμένες ενέργειες που θα αρχίσει να υλοποιεί η διοίκηση της τράπεζες από αρχές 2025.


Με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Ιταλός τραπεζίτης προφανώς θα έχει να πει και κάτι παραπάνω όσον αφορά στην στρατηγική του για την απόκτηση του επίμαχου 29% του γερμανικού ομίλου, όπως και για την αναγκαιότητα δημιουργίας μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων στην Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο πως, μία μέρα πριν την έλευση Ορσέλ στην Αθήνα ο Στουρνάρας φρόντισε να καταστήσει σαφή την θέση του για διασυνοριακές συγχωνεύσεις, εξαγορές στο ευρύτερο πλαίσιο ενιαοποίησης του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Θέση που αρχή της εβδομάδας είχε διατυπώσει η Κριστίν Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες, “φωτογραφίζοντας” την προσπάθεια ελέγχου της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας από την ισχυρότερη της Ιταλίας.

Οσον αφορά στα επί μέρους των UniCredit-Alpha Bank, το ποσοστό της πρώτης στο μ.κ της δεύτερης φέρεται να έχει ξεπεράσει το όριο του 10% (μέσω παρένθετου σχήματος ; ) με την διοίκηση Ψάλτη να ετοιμάζεται για την διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Θα βασίζονται στην τεχνογνωσία της UniCredit και θα βγουν στην αγορά από την Alpha Bank, προϊόντα από το bancassurance και τις ασφάλειες/αντασφάλειες μέχρι νέα καινοτόμα μοντέλα χρηματοδότησης επιχειρήσεων.