«Ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας έδωσε η διεθνής επενδυτική κοινότητα, με την εντυπωσιακή υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών αλλά και την ποιότητα των επενδυτών που πλέον συμμετέχουν  στο μετοχικό κεφάλαιο.

Η τιμή των 7,55 ευρώ που αποφασίστηκε για την η Εθνική σχετίζεται απόλυτα με την χθεσινή τιμή κλεισίματος που ήταν 7,65 ευρώ (+/-1%).

To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άντλησε 690 εκατ. ευρώ περίπου από την πώληση 91,4 εκατ. μετοχών (10% του μετοχικού κεφαλαίου) της Εθνικής ενώ εξακολουθεί να διατηρεί το 8% των μετοχών της τράπεζας.

Σήμερα, το ΤΧΣ θα ανακοινώσει την επιμέρους κατανομή των νέων μετοχών, με το 85% της προσφοράς τελικά να πηγαίνει στο εξωτερικό και το 15% στην ελληνική αγορά.

  • Κορυφαία ονόματα διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων συμμετείχαν στο Βιβλίο Προσφορών προσέφεραν περισσότερα από 8 δισ € και οδήγησαν σε υπερκάλυψη 10,4 φορές (!), κάτι που ξεπερνάει κατά πολύ, την επίσης επιτυχημένη πώληση μετοχών, τον περυσινό Νοέμβριο.
  • Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το 60% του placement καλύφθηκε από long term ξένους επενδυτές (μεταξύ των οποίων η Wellington, το Capital αλλά και ελβετικά επενδυτικά κεφάλαια). Το υπόλοιπο 40% καλύφθηκε από βραχυπρόθεσμους επενδυτές και hedge funds.

Τον περασμένο Νοέμβριο (2023), το 22% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής υπερκαλύφθηκε κατά 8 φορές και με τιμή τα 5,30 ευρώ (από ένα εύρος τιμών 5 – 5,44 ευρώ).

Η τιμή των 7,55 ευρώ είναι κατά 40% υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή.

Συνολικά, τα έσοδα από τον κύκλο της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ διαμορφώνονται σε περίπου 3,8 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα:

  •   94 εκατ. ευρω από την επαναγορά του 1,4% από τη Εurobank.
  • 294 εκατ. ευρώ από την απόκτηση του 9% της Alpha Bank από τη UniCredit.
  • 1,067 δισ. ευρώ από τη διάθεση του 22% της ΕΤΕ και
  • 1,35 δισ. ευρώ από το placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, χθες , δείχνει την προσήλωση και την επιλογή των ξένων funds στην Εθνική Τράπεζα, όχι μόνο ως ένδειξη εμπιστοσύνης στα ισχυρά αποτελέσματά της, αλλά και στις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης.

  • Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο της συναλλαγής που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το εύρος τιμής είχε οριστεί μεταξύ 7,30€ και 7,95 ευρώ, έναντι τιμής κλεισίματος 7,844 ευρώ την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών την 27η Οκτωβρίου.

Σύντομα άλλωστε, αναμένεται να δοθεί το περίγραμμα νέων στρατηγικών κινήσεων εκ μέρους της διοίκησης της Εθνικής, πέραν της υλοποίησης των δεσμευτικών στόχων του business plan της Τράπεζας, που σε μια δεύτερη φάση, θα συμπεριλάβει μεταξύ άλλων και νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.