Ως το πιο σημαντικό ορόσημο στην «οδύσσεια» της Τράπεζας Πειραιώς προς την εξυγίανση χαρακτήρισε ο CEO της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, τη συμφωνία πώλησης στην Intrum της μονάδας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έναντι 440 εκατ. ευρώ. «Αυτά ήταν τα πρώτα κεφάλαια που ήρθαν», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο IFR του Reuters

«Τη δεδομένη στιγμή η άντληση ενός τέτοιου ποσού μέσω μιας συμβατικής αύξησης κεφαλαίου θα ήταν αδύνατη. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στο τέλος του 2018, κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την Intrum, ήταν μόλις γύρω στα 260 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, η αναδιάρθρωση της τράπεζας επικεντρώθηκε στην εξάλειψη των 35 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί» τόνισε.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το IFR, τον Οκτώβριο του 2018, αφότου η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς είχε υποχωρήσει στο ναδίρ, η δυναμική άρχισε να αλλάζει όταν ο Μεγάλου κατόρθωσε να «ξεφορτωθεί» χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ. ευρώ με δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα στην Bain Capital στα 30 σεντς το ευρώ. ««Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ελληνική τράπεζα πούλησε χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις σε ακίνητη περιουσία. Έδειξε ότι υπήρχε ενδιαφέρον από τις διεθνείς αγορές και έθεσε τις βάσεις για τις υπόλοιπες τράπεζες» υποστήριξε ο κ. Μεγάλου, ενώ ακολούθησαν οι πωλήσεις δύο χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια στην Davidson Kemper έναντι 1,5 δισ. ευρώ.