Την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, η Ένωση Ορκωτών Λογιστών Ηνωμένου Βασιλείου, το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) της Ελλάδας και το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΙΕΣΟΕΛ), διοργάνωσαν δύο εξαιρετικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, οι οποίες προσέφεραν μοναδικές ευκαιρίες για ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και διερεύνηση νέων συνεργασιών στον τομέα της λογιστικής και των οικονομικών. Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο Divani Caravel της Αθήνας.

1η Εκδήλωση: Στρογγυλό Τραπέζι με Θέμα «Τάσεις Ταλέντων στα Χρηματοοικονομικά για την Ανάπτυξη Κέντρων Υπηρεσιών Κοινών Λειτουργιών (SSC) και Κέντρων Εξωτερικής Ανάθεσης Υπηρεσιών (BPO)/ Talent Trends in Finance for SSC and BPO Centre Development»

Το πρωί, πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι, με τη συνδιοργάνωση της ACCA, του ΣΟΕΛ και της Enterprise Greece. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κα Ελίνα Αποστολοπούλου, DipIFR, FCCA, CIA και Εκπρόσωπος της International Assembly της ACCA για την Ελλάδα, παρουσίασε τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της διαχείρισης ταλέντων στη λογιστική και τα χρηματοοικονομικά, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη των Κέντρων Υπηρεσιών Κοινών Λειτουργιών (SSC) και των Κέντρων Εξωτερικής Ανάθεσης Υπηρεσιών (BPO). 

Στην ομιλία του ο κ. Στέλιος Ντότσιας, FCCA, CIA και Εκπαιδευτικός Σύμβουλος του ΙΕΣΟΕΛ, ο οποίος εκπροσώπησε το ΣΟΕΛ, παρουσίασε το Κοινό Σχήμα Εξετάσεων ΣΟΕΛ και ACCA (JES/Joint Examination Scheme) για την απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου και των δύο φορέων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ ΣΟΕΛ και ACCA για την παροχή του Πιστοποιητικού στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (CertIFR).

Η Enterprise Greece εκπροσωπήθηκε από τον κ. Νίκο Στάμου, Διευθυντή Προώθησης Επενδύσεων, ο οποίος παρουσίασε τις υπηρεσίες που παρέχει η EG σχετικά με την ολοκληρωμένη προώθηση και διευκόλυνση επενδύσεων, καθώς και τους λόγους που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. 

Η εκδήλωση έφερε κοντά επαγγελματίες από τον κλάδο, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για τις νέες ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. 

2η Εκδήλωση: Δικτύωση Μεταξύ Ακαδημαϊκών και Εργοδοτών/ “Academics & Employers Networking Event”

Το απόγευμα, ακολούθησε εκδήλωση δικτύωσης μεταξύ ακαδημαϊκών και εκπρόσωπων εκλεκτικών εταιρειών με στόχο μια ανοιχτή συζήτηση που θα δώσει το έναυσμα για περεταίρω συνεργασίες και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις ανάγκες και τις προοπτικές της αγοράς εργασίας.

Ο κ. Άγγελος Διονυσόπουλος, Audit Partner στην ελεγκτική εταιρεία ΣΟΛ CROWE και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕΛ, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία ΣΟΕΛ και ACCA, η οποία μετρά 15 χρόνια, καθώς και στα Προγράμματα Πιστοποίησης που παρέχουν από κοινού οι δύο φορείς στην Ελλάδα.

Η κα Caitriona Allis, Head of Europe ACCA, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της τη σημασία της συνεργασίας της ACCA με το ΣΟΕΛ, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ενισχύουν το ελεγκτικό και λογιστικό επάγγελμα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τέθηκαν τρία βασικά ερωτήματα που καθοδήγησαν τις συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων:

  1. Τι πρέπει να προσφέρει ο κλάδος της Λογιστικής και των Χρηματοοικονομικών στους νέους για να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους; Συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους τα πανεπιστήμια, οι εργοδότες και οι επαγγελματικοί φορείς μπορούν να προσεγγίσουν τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ανησυχίες των νέων.
  2. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες και να τις συνδυάσουμε με σύγχρονες μεθόδους μάθησης; Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν ιδέες για το πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες των μελλοντικών επαγγελματιών, προσφέροντας τους τα εφόδια που χρειάζονται για την επιτυχία.
  3. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον κλάδο; Τέθηκε στο επίκεντρο η βιωσιμότητα και οι καινοτομίες στον χώρο της λογιστικής και των χρηματοοικονομικών, με έμφαση στην ανάγκη διαρκούς εξέλιξης και προσαρμογής στις απαιτήσεις της αγοράς.

Οι εκδηλώσεις αυτές αποτέλεσαν σημαντικό βήμα για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ επαγγελματιών, ακαδημαϊκών και εργοδοτών, ενώ ανέδειξαν τη δέσμευση της ACCA, του ΣΟΕΛ και του ΙΕΣΟΕΛ στη διαρκή εκπαίδευση και ανάπτυξη του κλάδου της λογιστικής και των χρηματοοικονομικών.